Следва

We Love: A$AP Роки, Риана и RZA

Съществува ли "природен Оземпик" и кой е той?

Претопленият дебат за културата на хранене и злощастно завърналият се култ към болезнено слабото тяло са само две от причините "апетитът" за инжектиране на Ozempic не само да не намалява, но и да расте главоломно

Health преди 10 месеца

Но тъй като високата му цена и недостигът в доставките правят инжекционното средство за лечение на диабет тип 2, което често се използва не по предназначение за отслабване, по-трудно достъпно, много хора търсят алтернативи. На пазара се появи и Mounjaro, друг аналог, който за сега може да се предписва само на действителни диабетици тип 2. Семаглутидните препарати off label (които не се предлагат под конкретно търговско наименование) от своя страна може да не са толкова безопасни или ефективни като Ozempic.

Логично на сцената изгрява нова звезда – берберинът. Това е добавка без рецепта, набираща популярност в социалните медии заради предполагаемите си способности да предизвика отслабване. 

Хората се борят да се сдобият с това, което TikTok нарича „nature's Ozempic", но експертите казват, че зараждащата се репутация на берберина като средство за отслабване е преувеличена. Сертифицираният ендокринолог и специалист по затлъстяването д-р Росио Салас-Уален отбелязва, че добавката „няма и никога няма да има същия ефект при загуба на тегло, понижаване на холестерола или на глюкозата" като лекарства като Ozempic и Wegovy. Тя съветва да се подхожда със здравословна доза предпазливост, тъй като добавката не е одобрена от FDA за лечение на каквото и да е състояние и нейните дългосрочни странични ефекти остават неясни. 

Други бели петна в биографията на добавката се свързват с това какво всъщност се поставя в капсулите, предлагани като берберин, които може би планирате да си поръчате. 

„Хората са отчаяно решени да отслабнат по всякакъв начин, а продавачите, които ще се възползват от това, изобщо не се интересуват от страничните ефекти или ползите", предупреждава д-р Салас-Уален. „Бъдете разумни по отношение на това, което рекламират и обещават. Ако звучи твърде добре, за да е истина, вероятно инстинктът ви не ви лъже".

Какво е берберин?

Берберинът е химическо съединение, извлечено от корените и корите на някои растения, включително берберис, храст, известен със своите лечебни свойства. В миналото се е използвал в традиционната китайска медицина, а днес често се продава под формата на капсули. Добавката, която е известна със своите антимикробни свойства, се използва за лечение на стомашно-чревни проблеми и потенциално помага при хипертония и инсулинова резистентност, според New York Times.

Действително ли берберинът помага на хората да отслабнат?

Въпреки влиятелните TikTok-ъри, които твърдят, че „имат енергията на хиляди слънца" или че са свалили няколко килограма за една седмица с добавката, д-р Салас-Уален казва, че няма съществени клинични данни, които да предполагат, че берберинът предизвиква загуба на тегло. Добавката може да подобри метаболизма и потенциално да понижи кръвната захар, казва тя, „но няма проучване, което да показва, че може да действа като терапевтична доза за диабет", добавяйки, че това няма да е „първото нещо, което ще се появи" в арсенала на заместителите но Ozempic. Аби Шарп, сертифициран диетолог и автор на статии в Abbey's Kitchen, се съгласява, че твърденията за свойствата на берберина за отслабване са силно хиперболизирани. „Не е опасна добавка, но не и революционна ", уточнява тя.

Какви са страничните ефекти на берберина? 

Ако приемем, че пациентът ще използва висококачествени добавки, казва Шарп, „профилът на безопасност на берберин на хартия е доста добър". Неговите странични ефекти са до голяма степен стомашно-чревни, казва тя, какъвто е случаят и с Ozempic – може да очаквате подуване на корема, спазми и гадене. Шарп също така предупреждава, че някои хора може да не са в състояние да понасят берберин или пък може да го пият без проблеми за определен период от време, но на следващ етап да развият странични ефекти (вижте още: Феноменът Ozempic Face: „лошото“ лице в примери). 

Има ли рискове от приема на берберин? 

Без официални проучвания или достатъчно клинични данни, дългосрочните странични ефекти на берберина остават неясни. „Има потенциал за усложнения, за които не знаем все още", казва д-р Салас-Уален. Шарп съветва хората да помнят, че както при всички добавки, „само защото нещо е натурално, не означава, че то е доброкачествено". Без регулиране на FDA е невъзможно да се знае какво се случва в капсулите с берберин на пазара. „Когато става въпрос за света на добавките, това е нещо като Дивия запад", уточнява Шарп. „Има много различни формулировки, дози, наднормени концентрации, замърсени продукти –трудно е да разберете какво точно получавате. Вероятно ще купите първия берберин, който се появи в Amazon и може би ще вземете само една капсула на ден, което може да не направи абсолютно нищо, защото е доста далеч от препоръчителната доза".

Това не означава, че трябва да се развихрите и да предозирате. Тя предупреждава да не приемате „големи количества и дози", само за да видите резултатите. Също така е важно да имате предвид, че добавките могат да взаимодействат отрицателно с други лекарства. Например Times съобщава, че приемането на лекарството за диабет Metformin с берберин може потенциално да доведе до хипогликемия. Хората, обмислящи берберин, трябва да се консултират с диетолог или лекар относно това кои добавки са висококачествени и да определят подходящата дозировка (четете още: Клои Кардашян: "Не отслабвам с лекарство за диабетици, всеки ден в 6 сутринта съм на тренировка"). 

Има ли наистина "естествен ozempic"? 

Колкото и отчаяно да търсите природен аналог на Ozempic, няма чудотворна добавка, която да постигне същите резултати, така че бъдете скептични към обратните твърдения. „В този момент нищо не е в състояние наистина да се конкурира с този мощен фармацевтичен продукт Ozempic", казва Шарп. „Има причина хората да говорят за него. Има логика той да струва хиляда долара на месец. Има научно обяснение защо и как медикаментът влияе върху кръвната захар и загубата на тегло. На този етап нямаме „естествено" решение, което да съперничи на Ozempic."

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.