Следва

We Love: Кралица Летисия в мляко и беж

Най-новата диетична лудост на Холивуд? Ozempic, лекарството за скини визия

Първоначално предлаган на пазара за диабетици, Ozempic се превръща в геймчейнджър за богатите, дори при цена от 1500 долара за брой

 

Health преди 1 година

По време на репетиция с пиано в луксозното студио на MGM в Холивуд през 1952 г. Деби Рейнолдс буквално се разпада на парчета. Тя е точно в средата на репетиция за Singing in the Rain, което ще е първата й главна роля, заедно с Джийн Кели, и първият път, когато трябва да танцува наистина. Тя е на 19 години, има трима учители и танцува около осем часа на ден. "Болеше ме навсякъде", пише тя в автобиографията си 60 години по-късно, „най-вече мозъка и краката". Тя лежи там, под това пиано, докато Фред Астер се материализира, за да я придума да се изправи. Ти няма да умреш, казва й той. Ако не се потиш, значи не го правиш както трябва. Когато снимките приключват, тя рухва. Дни наред не става от леглото по нареждане на лекаря си. Студиото има собствен доктор по медицина, който иска да приложи това, което наричат „витаминна инжекция" - амфетамини. Вероятно същите, пише Рейнолдс, които „съсипаха Джуди Гарланд".


Колаж от Ашкан Хонарвар

От самото си създаване Холивуд е страната, където нереалистичните стандарти за красота се сблъскват с финансовия натиск, който застава звездите да се поддържат слаби, енергични и винаги готови да произвеждат нови хитове. И винаги е имало едно-две бързи решения. От ерата на Рейнолдс естеството на корекциите се е развило от „витаминни инжекции" и „хапчета за ободряване", през Adderall до кленбутерол – лекарство, използвано за лечение на проблеми с дишането при коне. Без да споменаваме екстрамедицинските естетически подобрения чрез Cool Sculpting, инжекционните продукти и бразилския лифтинг на дупето, които изсмукват депата с мазнини от една част на тялото и ги имплантират в друга, за да създадат поколението коригирани клонинги от ерата на Instagram.

Ето защо не е учудващо, че когато хората в Холивуд започват да свалят десетки килограми за няколко седмици, не всички внезапно са започнали да практикуват умереност в храненето и да извървяват по 10 000 крачки. 

Оказва се, че е налице друга практика - бърза, масова и работеща, и изчерпваща се с инжекция семаглутид, чиято марка е Ozempic. Препаратът, разработен от датския фармацевтичен гигант Novo Nordisk през 2012 г., печели одобрението на FDA за лечение на диабет тип 2 пет години по-късно. Той действа чрез стимулиране на освобождаването на инсулин, което помага за понижаване на нивата на кръвната захар и забавя напускането на храната от стомаха, което на свой ред кара потребителите на Ozempic да се чувстват сити за по-дълго време. Когато лекарите забелязват, че пациентите, използващи Ozempic, губят тегло като страничен ефект от лекарството, Novo Nordisk вижда възможност, провеждайки клинични изпитвания върху хора със затлъстяване и наднормено тегло, да установи, че лекарството всъщност води до загуба на телесна маса с около 15 процента за няколко седмици или месеци. Скоро производителят започва да предлага на пазара семаглутид в по-висока доза, наречен Wegovy, за лечение на затлъстяване. Инжекциите, които обикновено хората си поставят веднъж седмично, обикновено отнемат шест до осем седмици, за да причинят значителна загуба на тегло.

„Ozempic е истински спасителен пояс за хората, които се нуждаят от него. Той учи пациентите да правят точно това, което лекарите винаги са ни съветвали: да се храним често и да ядем по-малки количества храна, за да балансираме кръвната си захар, защото колкото по-дълго можем да имаме балансирана глюкоза и инсулин, толкова по-дълъг ще бъде животът ни.Колкото по-балансирана е кръвната ни захар, толкова по-малко болести ще имаме", казва Ким Шапира, регистриран диетолог и терапевт по хранене на знаменитости, която практикува в Лос Анджелис от 25 години и консултира по 50 частни клиенти всяка седмица. „Средностатистическият американец наддава 29 паунда в условия на COVID и загубата на това тегло ще намали риска от висок холестерол, сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет, високо кръвно налягане и високи триглицериди. И това прекратява емоционалното хранене, защото сега те са физически в синхрон с това, което тялото им може да изяде. Проблемът, казва тя, не е Ozempic. Проблем са хората, които търсят бързо решение, или хората, които не се нуждаят от лекарството наистина или им трябва друга професионална помощ за справяне с корените на техните проблеми.

Това, специално в Холивуд, са именно хората, които търсят Ozempic. Когато абсурдно известна звезда публично отслабва много за кратък период от време, хората искат това, което тя има. Екранната героиня, която отслабва, кара продуценти, шефове и приятели извън екрана да искат да опитат от същото чудо. След това идват светските персони, подготвящи се за сватбата си, млади майки, нетърпеливи да отслабнат, дами от Брентууд, които си шепнат тайната в училище, бизнесмени с пълен корем, зарязали своите Pelotons, и различни известни Instagram инфлуенсъри, които го обсъждат на път за тренировка. Някои хора, които са достатъчно загрижени за безопасността на ваксините и по тази причина забавят графика за имунизация на децата си, отдавна си инжектират Botox, а днес търсят утеха в Ozempic. Както обясняват наблюдатели на тенденцията, откритието, че всички тези хора магически губят значителни количества тегло, е като светия граал. Някои твърдят, че има нещо различно от етикета "скини фит", това е откровението, че "предупреденият е въоръжен". „След като разберете, че съществува, започвате да виждате Ozempic навсякъде."

Онези, чиито очи са отворени за това, получават лекарството чрез кръстосана таблица от специалисти - високопоставени ендокринолози, акушер-гинеколози, кардиолози - някои от които са по-свободни в обосновките си за предписването му. Истинското разпространение се случва благодарение на телемедицината. Много хора казват, че са чували за хора, които лъжат за теглото си във видео чатове с лекари, за да получат рецептата (изискването е вашият индекс на телесна маса да показва, че сте със затлъстяване). Страничните ефекти на лекарството, които се появяват когато някой започне да приема Ozempic, улесняват първоначалното отслабване. „Няма някой, който да не изпитва гадене, което може да бъде много разстройващо и осакатяващо за около два или три дни", казва д-р Шапира, добавяйки, че повечето от нейните клиенти е трябвало да приемат хапчето против гадене Zofran, за да противодействат на страничния ефект. Наред с гаденето, което допълнително потиска апетита им, приемащите Ozempic твърдят, че това им причинява главоболие, което прави алкохола по-малко приятен. И тъй като нивата на кръвната захар се променят, някои са толкова уморени, че дори нямат сила да излязат на вечеря. 

Със специализирана застраховка хората могат да платят за това лечение само $25. Но някои в Холивуд плащат от джоба си до 1500 долара на месец. Търсенето претоварва аптеките и затруднява хората, които действително се нуждаят от Ozempic, да получат своята рецепта навреме. Тази есен Администрацията за терапевтични стоки в Австралия излезе с изявление, в което се посочва, че има недостиг на инжекции със семаглутид „поради неочаквано увеличение на потребителското търсене... [което] значително засяга хората, използващи Ozempic за одобрената му употреба за диабет тип 2." TGA очаква недостигът да продължи с месеци и призова предписващите да обмислят алтернативи. Проблемът съществува и в Лос Анджелис, където фармацевтите призовават хората, които имат рецепта, да я изпълнят възможно най-рано, за да избегнат потенциален недостиг, когато имат нужда от лекарството.

Няма дългосрочно проучване на лекарството за хора без заболявания на кръвната захар, приемащи семаглудит. Тъй като лекарството е сравнително ново, не е ясно какви могат да бъдат дългосрочните ефекти, особено ако някой не е диабетик. Колко дълго може да се приема от някой, който го използва не по предназначение? Както Анди Коен от Bravo туитна по-рано тази есен, „Всеки внезапно изглежда с 25 килограма по-лек. Какво се случва, когато спрат да приемат #Ozempic ????"

Шапира уточнява, че тези, които не са работили с регистриран диетолог или не са направили реални промени в начина си на живот, успоредно с приемането на инжекциите, има вероятност да възвърнат теглото, което са загубили. Което в известен смисъл би било връщане назад. „Видяхме с всички други лекарства за отслабване, че хората не са научили нищо и че не са променили нито един от навиците си." И добави: „Притеснявам се за дългосрочните ефекти на хората, които гледат на нещата само в краткосрочен план."

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.