Следва

Trend Report: всичко от велур, най-добре тъмно бежов

Сбогом на Гаетано Пеше: един от най-големите майстори на дизайна, изкуството и архитектурата

Маестро Пеше оставя незаличима следа в света на дизайна. Артист с мания за свобода и тотален нетрадиционалист. 

All fashion преди 3 седмици

Сбогом на Гаетано Пеше: майстор на цвета, самоиронията и социалното изобличение. Животът и делата му ще оставят диря завинаги. 

„С голяма скръб обявяваме кончината на Гаетано Пеше, един изключителен творец-визионер. Неговата оригиналност и смелост са несравними, а в продължение на шестдесет години Гаетано революционизира света на изкуството, дизайна, архитектурата и околните пространства между тези теми. Въпреки здравословните проблеми, особено през последната година, Гаетано остана позитивен, игрив и вечно любопитен. Той оставя децата си, семейството си и всички, които го обожаваха. Неговата уникалност, креативност и специално послание ще живеят чрез неговото изкуство."

Това четем днес в Instagram профила на един от най-големите майстори на италианския дизайн. Той беше на 84 години и от 1980 г. бе избрал Ню Йорк за своя родина, въпреки че връзката му с Италия, която винаги го е обожавала, остава неразривна. Междувременно в Милано е планирана много богата изложба по време на Fuorisalone 2024 във Veneranda Biblioteca Ambrosiana, която ще бъде сцена на два проекта. Отвън голяма инсталация на L'Uomo Stanco и вътре монографията Nice to See You с около тридесет творби, някои от миналото, но повечето непубликувани, създадени между 2023 и 2024 г.

Майсторът на дизайна е роден през 1939 г. в Ла Специя. Започвайки от първия му манифест в защита на правото на непоследователност в изкуството, до нуждата да се променяш, да бъдеш свободен, никога да не се повтаряш, който написва едва на 17 години, експериментът завинаги остава негова мантра. Творбите му се отличават преди всичко с неограниченото използване на цвят и революционни материали, разработени с помощта на новите технологии. Гласът му в дизайна, изкуството и архитектурата остава най-свободният за последните 20 години.

Сред изложбите, които са го празнували през годините, в допълнение към присъствието му в легендарната Италия: Новият домашен пейзаж от 1972 г. в MoMa, ретроспективата на кариерата му, озаглавена Gaetano Pesce: le temps des questions в Центъра Помпиду в Париж през 1996 г. и изложбата на Миланското триенале през 2005 г., Гаетано Пеше: шумът на времето. Наред с други награди, Пеше е удостоен с престижната "Награда на Chrysler за иновации и дизайн" през 1993 г., "Дизайнер на годината за архитектура и жилища" през 2006 г. и наградата "Лорънс Дж. Израел", присъдена от Fashion Institute of Technology в New Йорк, през 2009 г. 

More All fashion