Следва

Изложба за чудо и приказ. Най-скъпият китайски художник Зенг Фанжи ще води Даря Жукова у нас

Днес и утре много музика, изложби и 24-часов уъркшоп в Sofia Design Week

Световноизвестната диджейка Eva Gardner, чиято запазена марка е смесването на хаус, соулфул, даунтемпо и джаз...

Events преди 13 години

Световноизвестната диджейка Eva Gardner, чиято запазена марка е смесването на хаус, соулфул, даунтемпо и джаз, ще закрие второто издание на SOFIA DESIGN WEEK с грандиозно парти в Двора на НХА в петък, 11 юни, 19 часа.

В 18:00 часа отново в петък ще бъдат показани резултатите от 24-часовата творческа работилница Sofia Visual Identity, водена от интердисциплинарния международен екип Integral.

Четвъртък, 10 юни
В рамките на модула дизайн експо на SOFIA DESIGN WEEK в 19:30 часа в четвъртък предстои откриването на новия шоурум на Gamma Design на ул. Парчевив 49а, където може да се види последната колекция на Mоroso.

Дизайнер на новите мебели на марката е испанската дизайнерка Патрисия Уркиола, която работи за фирми като Alessi, B&B Italia, Cappellini, Driade и Floss.



За първи път тази година в рамките на SOFIA DESIGN WEEK ще се проведе лятно кино. Прожекцията стартира точно в 22:00 часа в Двора на НХА.

Селекцията е озаглавена More or Less и е дело на световния лейбъл за късометражно кино и анимация Future Shorts. В рамките на лятното кино ще се прожектират 11 анимации.

Сред филмите се откроява “Аз срещнах Моржа” – историята на 14-годишно момче, което се осмелява да влезе в хотелската стая на Джон Ленън през 1969 в Торонто и да го интервюира. Филмът е с автентичния саундрак от това интервю и е носител на шест награди за късометражно кино, плюс номинация за Оскар през 2008.
Зад пулта в четвъртък ще застане DJ Dessy Messy.

Петък, 11 юни
Второто издание на SOFIA DESIGN WEEK ще бъде закрито в петък. Но преди закриването ще се проведе семинар, воден от интердисциплинарния международен екип Integral. В рамките на дискусията ще бъдат показани резултатите от уъркшопа, озаглавен Sofia Visual Identity.

Целта на този необичаен 24-часов непрекъснат уъркшоп (от 12 часа на обед на 10 юни до 12 часа на обед на 11 юни) е да изследва София и нейната визуална идентичност. Всеки от 4-те члена на международният екип Integral ще води група от участници, която цяло денонощие ще търси решение на въпроса как столицата ни се отличава от други европейски градове.

Integral
е ново име в програмата на SOFIA DESIGNWEЕК, но едното от основните лица зад него не е. Миналата година Руди Баур изнесе чудесна лекция в Двора, на която представи някои от многобройните си проекти – като например графичната идентичност на летището Кьолн-Бон.

Безспорно един от най-смелите, гъвкави и многообразни съвременни дизайнери Руди смесва графичен дизайн с градски дизайн, с градско планиране, с архитектура. Трансформирал цели квартали, той е работил с десетки културни и обществени организации.

Integral
е интердисциплинарна международна мрежа, създадена през 1989 от Руди Баур и Филип Дели. Екипът работи по проекти в социалната сфера и включва графични, продуктови и експозиционни дизайнери, фотографи, типографи, артисти, архитекти, мислители и писатели от цял свят, които се събират веднъж годишно в различни градове.

Тази година домакин на срещата на този брилянтен екип е София и то по време на SOFIA DESIGN WEEK. В София пристигат: Руди Баур, графичен дизайнер от Цюрих, Филип Дели, експозиционен дизайнер и архитект от Париж, Джулио Винача, продуктов дизайнер от Милано, Мерием Бухара, графична дизайнерка от Цюрих.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?