Следва

Да са бижута, не са бижута, но пък са гениални украшения

Изящна наука за добрия коктейл - Част I: Класическо Дайкири

В живота на всеки човек има повратни моменти, които асоциира с места, хора и преживявания. Едно от тези неща...

Food преди 13 години

В живота на всеки човек има повратни моменти, които асоциира с места, хора и преживявания. Едно от тези неща може да бъде любимият коктейл. Първият път, когато си го пробвал, човекът, с когото си го споделил или мястото, на което мислено те отвежда може да провокират сладко-горчиви емоции.

Затова и в летните месеци ще те запознаваме с класически коктейли, как да си ги напрачиш и къде да им се насладиш из София.

Решихме да започнем с нещо типично лятно и доказано златно...

Ром, сок от лайм и захар. Една добре направена чаша дайкири доказва, че гениалността винаги се крие в простите неща. Всяка капка е пропита с достолепна история, а всяка глътка може да те пренасе в Хавана.

Чудотворната смес носи името на плаж в далечния град Сантияго, Куба.

Смята се, че коктейлът е бил измислен в самото начало на миналия век от американска група минни инженери в крайбрежен бар близо до Сантияго. До 1909 питието се консумира предимно в родната му Куба.

Тогава обаче адмирал Луциус Джонсън, лекар в американската флота, опитва питието и предлага да влезе в менюто на Военноморския клуб във Вашингтон. През следващите десетилетия популярността на коктейла се разраства и към известните му почитателите се причисляват Ърнест Хемингуей и Джон Ф. Кенеди.

Лекият му аромат и свежият вкус напомнят на меките, прохладни нощи край морския бряг. Отведете мислите си далеч от градската реалност с тази лесна рецепта за един от най-легендарните коктейли, правени някога.

Класическо Дайкири

50мл бял ром
35мл прясно изцеден сок от лайм
4 чаени лъжички захарен сироп
1 резенче лайм

1. Изсипете рома, сока и сиропа в котейлен шейкър и го смесете добре.
2. Изсипете сместа в изстудена чаша за мартини и декорирайте с резенче лайм.

Топ 3 на софийските заведения предлагащи дайкири:

1. Toba&co. Безспорният фаворит на нашата редакция. Да изпиеш една изстудена чаша кубински елексир в приказната градина на Toba&co е изживяване, което с лекота може да се опише като сън в лятна нощ. Там имаш и опцията да пиеш и замръзнало дайкири с натрошен лед.

2. MOTTO. Дайкири след работа е едно от най-сладките изкушения. Дайкири след вечеря в МОТТО е нещо още по-приятно. Там коктейлът е в най-класическия си вариант и се сервира с хрупкава захар по ръба на чашата.

3. Oscar. Култовият коктейл-бар ненапразно има славата на едно от най-добрите места за pre-party drinks. Дайкирито тук е силно и без много захар. Гарантираме ти, че след първото ти дайкири там, твоята петък вечер никога няма да бъде същата.

 

More Food