Следва

Weekend to-do list - Добрият стар Шишман те чака!

Да работиш в петък до обяд

Днес е краят на една дълга работна седмица. Петък, 15:00 часа. Дори можеш да чуеш звука от падаща игла в офиса....

Events преди 13 години

Днес е краят на една дълга работна седмица. Петък, 15:00 часа. Дори можеш да чуеш звука от падаща игла в офиса. Разбира се, това няма как да се случи, защото ти вече си напуснал работното си място.

Да, безработицата все още е висока, а в медиите постоянно се говори за съкратени служители, които не получават бонусите си. Сред съкращенията обаче, традицията да се измъкнеш в петък е актуална и много разпространена.


„Единствено най-издръжливите хора могат да останат на работа докрай”, заявява Т. Дж. Дайдерик, която работи в маркетингов отдел на печатница. Нейният работодател има практиката да освобождава служителите си в петък в 13:00 ч.

„Ти все още се чувстваш виновен по един пуритански начин, но ако не си тръгнеш на обед се ядосваш на себе си за пропуснатата възможност”, допълва още Дайдерик.

Дори и по време на нюйоркската криза, както изглежда, страхът да те нарекат мързеливец не разсейва желанието ти да се насладиш на свободен петъчен следобед.

Рупърт Мърдок, изпълнителен директор на News Corporation (чийто служители работят и през лятото), ясно и категорично заяви на подчинените си в петък, 16 юли: „Може и да е лято, но работата в петък е точно толкова важна колкото и през всеки друг ден и сезон”.

Горко на хората от News Corporation, прочели обръщението на шефа си в понеделник.

Независимо от настойчивият летен мързел, кризата разпростира сянката си над компании от Ню Йорк, които намаляват петъчния си работен ден. Някои фирми бяха принудени да премислят политиката си за работа в петък, след като многото съкращения оставиха работодателите в неизгодно положение.


Например, рекламната агенция BBDO трябваше да освобождава всичките си служители по-рано в последния делничен ден. Сега, работниците могат да си изберат 5 петъка, в които изобщо да не идват в агенцията, а този ход цели да увеличи производителността.

„Хората биха идвали в петък, знаейки, че ще си тръгнат по-рано и съзнанието им ще е някъде другаде. Сега обаче, когато те са в офиса, са много фокусирани”, споделя изпълнителния вицепрезидент на BBDO Пол Съчман.

Светът на медиите изглежда доста гальовен към петъците през лятото. Може би това е свързано със следобедната почивка, която поддържа творческите способности на обикновения служител.

„Дори и икономиката да е в незавидно положение, ти заслужаваш един вид лятна почивка. Тя няма да донесе пари на компанията, но ще повиши морала, а оттам и продуктивността”, споделя възгледите си Сесил Апостол от известната PR компания MediaVest.



Каквото и да говорим става въпрос за Ню Йорк. Там, определена група кариеристи винаги ще те погледнат тъпо, ако си тръгнеш по-рано от офиса.

Гари Вайнерчък, блогър и медиен досадник, наскоро публикува тирада срещу т. нар. „летни петъци”. Подразнило го е това, че през един юлски следобед получил уж бизнес имейли, но от личните пощи на 7 различни души.

„Не мисля, че сме излезли напълно от кризата и не смятам, че хората трябва да работят половин ден в петък”, твърди Гари.

Но нека да сме откровени – човек не трябва да мрази работата си, за да иска да се прибере по-рано в петък. Въпросът е какво да прави с това време, тези прословути няколко часа, които биха прекарали на бюрото в офиса?

„Летните петъци изглежда са най-важното нещо на света, когато времето се стопли и дойде отпускарския сезон”, твърди Дайдерик, която има доста свежи идеи за свободните петъчни следобеди. „След като изпълниш плановете си разбираш, че си толкова изтощен в края на седмицата и просто се прибираш и си лягаш”, допълва още тя.

Всичко това е нормално. Поне докато имаш работа.
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?