Следва

Оперно изкуство в двора на Военна Академия

Мариела Гемишева ни кани в Любимия си будоар

Изложбата „Любимият ми будоар” в Галерия „Сариев” е свързана с проект от 2008 година „Моята любима...

Events преди 13 години

Мариела Гемишева предизвиква любопитството ни с чисто новия си проект.

Изложбата „Любимият ми будоар” в Галерия „Сариев” е свързана с проект от 2008 година „Моята любима будоарна дреха”, представляващ обект-дреха - скулптура, вдъхновени от „живите скулпторни инсталации” на Ванеса Бикрофт и композициите на Силви Фльори.

Според авторката Мариела Гемишева, присъствието на тялото в произведенията на едната художничка и отсъствието му в работите на другата е това, което в изложбата „Любимият ми будоар” в Галерия Сариев тя комбинира и осмисля като тема, превръщайки собственото си тяло и присъствие на художник в част от процеса на създаване и промяна на произведението.

Изложбата „Любимият ми будоар” е разгърната в няколко последователно случващи се етапа:

Етап 1. Инсталация

Инсталацията представлява стилизиран дамски будоар с основен елемент обект-дреха, върху статичен манекен в центъра на галерийното пространство. Стените са „декорирани”със 7 рисунки (формат А3) и едно огледало (формат А3). В инсталацията участва и специално деформиран аксесоар - дамска чанта.

В този етап дрехата напомня за венециански карнавал и тържество на анонимността, а японските мотиви в колана - на кимоно на гейша (обслужващата жена без себе си).

Етап 2 . Пърформънс PEEP SHOW – в Нощ на музеите и галериите - Пловдив ще станем свидетели на истински пърформанс на модерното изкуство.

Дрехата-скулптура ще се трансформира в легло, пространството – в разхвърлян будоар; художничката влиза церемониално с коктейлна рокля, подготвя се ритуално за спане и реално спи 3-5 часа. Наблюдава се от публиката през прозорците и камера, монтирана на тавана на галерията.

На витрините на галерията се прожектира видяната отгоре спяща художничка. Витрината изпълнява функцията на специална огледална преграда на традиционната peep show кабина.

Всичко това ще се случва пред очите ни!

Етап 3. Будоарна композиция
След пърформънса PEEP SHOW остава разхвърляният будоар без тяло, но с участващите в пърформанса допълнителни аксесоари и видеозапис от PEEP SHOW.

Мариела Гемишева
„Любимият ми будоар”
Галерия Сариев
7септември - 15 октомври
Пловдив

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.