Следва

Sofia Architecture Week ни поздравява с изключителния ромски джаз на Хари Стойка

ReView of the week

Висшето образование страда, а на никого не му пука или поне не си личи! Какво от това, нали децата ни така или...

Events преди 13 години

В чифт ретро обувки, прибрани дълбоко в шкафа в хубава стара кутия, случайно намерихме страница от авторитетното за времето си и почти единствено списание "Паралели".

Илюстрованият седмичник - находка, е с дата 15 ноември 1990 година, брой 45-46, а намачканата хартия ясно показва посткомунистическото кризисно състояние на печата, а и на всичко друго.

Странно Дежавю се мярка из намачканите страници. Заглавието е „Нежелани гости”, а статията е превод от немско списание и разказва за проблема с нашествието на роми от Източна Европа!

Четем дословно: От изток към Германия напират цигани, /първото изречение на статията/... Нашествието на тези нежелани гости накара популярното илюстровано списание „Бунте” да зададе с едър шрифт въпроса „В състояние ли сме да приемем 100 000 цигани? 

Четири са главните причини, поради които не желаем циганите да остават тук:
1. Те нарушават нормалния ритъм на живот на нашето население. Просят, замърсяват улици и площади!
2. Значително се увеличиха кражбите в супермаркетите и по пазарите.
3. Те не проявяват никакво желание да се съобразяват с навиците и обичаите, както и със съществуващите закони на страната домакин.
4. Повечето от тях не са били преследвани по политически причини в страните, от които идват. Самите те признават, че са дошли тук, за да подобрят материалното си състояние.


Ситуацията досущ напомня на тази с родните ромски неволи във Франция и скорострелното им връщане по места от готиния, но безмилостен Саркози!

И става ясно, че 20 години по-късно и ред политически промени малцинствата от България и Румъния не са се сбогували с идеята да завладяват чужди територии!

Висшето образование страда, а на никого не му пука или поне не си личи!
Какво от това, нали децата на тази страна отдавна са се ориентирали към чуждите университети! Само че образованието ни е на път да се затрие, защото бюджетът на висшите училища е намален с 30 процента!

Ако на вас ви намалят заплатата с 30 процента, със сигурност ще го усетите, казва в интервю за информационна агенция Крос проф. Камен Веселинов от Техническия университет в София.

Решението за спасяване от поредната криза е университетите да се категоризират, смята проф. Веселинов.
Не може в малка страна като България да се поддържат 40 университета без достатъчно кадри, без оборудване, без подходящата академична среда, трябва да има ясна диференциация, се казва в интервюто!

Русия например определя 13 елитни университета с различно финансиране, казва още проф. Веселинов. Е, така де! Ако искаш да си конкурентноспособен на пазара на труда, трябва да се стремиш към по-висока категория университет!

Няма да е лошо да си спретнем и една реформа в образованието, стига да не я застига съдбата на пенсионната или недай си, Боже, на здравната!

За сметка на това пък университетите у нас продължават да се роят и то с нежни имена като това на Пернишки Университет по Телекомуникации, Компютри и Архитектура (сами открийте съкращението).

От поредицата страшни приказки е тази за кризата в здравеопазването! Най-страшното обаче тепърва предстои, защото според д-р Станимир Хасърджиев, цитиран от Крос, все повече са хората, които не искат да плащат здравните си осигуровки и въобще нямат намерение да възобновяват здравно-осигурителните си права.

Причините са ясни: трима министри за една година, нестабилността, която усещаме под краката си и страхът от това, че нищо в държавната ни няма да се промени.

Най-лошото, което може да ни се случи обаче е да ни е все едно! А то - безразличието, ако нещо, макар и малко, не се промени към добро, ще ни застигне като епидемия!

Поне някой действа по въпроса с домовете за деца с увреждания. Покъртителните разкрития от къщите на ужасите накараха Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето да предприемат проверки на всички домове, в които живеят деца с увреждания.

Това ще започне до 10 дни, като ще се проверяват битовите условия на живот, дали се спазват изискванията за безопасност на храненето, както и дали самата храна е подходяща за децата.

Епидемиолог ще провери направени ли са всички нужни имунизации на подрастващите. Педиатри, заедно с общо практикуващите лекари на домовете, ще извършат детайлен преглед на диагнозата на всяко едно дете. По този начин ще се установи дали няма допуснати грешки при поставянето й и при последвалото лечение.

На база на всичко това ще се предприемат мерки за подобряване на състоянието на домовете за деца.

Само че те не просто трябва да се подобряват, а нашето отношение трябва да се промени! Не може да няма наказани след такива разкрития, не може да се мине с няколко проверки и да се забрави за стореното, не може! Обаче ...

Искаме оттук нататък да виждаме усмихнати социални работници в снежно бели престилки, стени в свежи пастелни цветове и най-вече желание за работа и промяна! И деца, които усещат дружелюбността и грижата на хората около себе си.

Дано така да започнат да изглеждат домовете за деца с увреждания след като министерствата започнат да си вършат работата. Щото от Байландо и Шесторки няма да стане!

Писна ни от болни арестанти и сладки политически интрижки! Прибралият се на топло, т.е у дома си, Алексей Петров, след няколко тежки диагнози от авторитетни лекари, вече започна да работи с пипалата на информираността си.

Какво се случи минути след като пуснаха под домашен арест бившата барета от ДАНС? Появи се г-н Яне Янев, когото не напразно сложихме в класацията на най-дразнещите личности у нас и той извади от джоба на забравата си доказателства за данъчни нередности на министър Цветан Цветанов!

После тръгнаха проверки на имотното състояние на вътрешния министър, който пък се оказа, че има не един, не два, ами цели шест имота, а пък Яне казва, че са придобити незаконно.

Интригата се заформя като в сапунен сериал, сега чакаме да видим кой на кого е незаконен брат и чия омраза ще прерасне в романтична любовна история, която ще ни служи за фон всяка вечер на масата точно след централната емисия новини.

Истински или не съвсем се оказват продуктите с етикет Стара планина!? След като стана ясно, че ветеринарите са установили наличие на неизвестно количество соя в продуктите на няколко фирми, предлагащи стоки по утвърдения стандарт, в момента репутацията на някои от големите производители е заложена на карта.

Заплашени от отнемане на лиценза за производство от самия министър, производителите наченаха шумно да твърдят, че не биха си позволили подобен риск  и са изпълнявали всичко по стандарт!

От компаниите обявиха обвиненията за абсурдни, защото, не щеш ли, контролните проби и съответният им анализ не можели да докажат колко точно е количеството соя – 1 грам или 100 кг в продукта. Затова пак ще вдигаме шум по Европа, колко точно нездравословни са ни кренвипшите и/или наденицата. Надеждата на Сами М, Кен и еди кой си била в референтна лаборатория в ЕС, където да бъде извършен истински анализ.
Според нас тези производители следва немедленно да млъкнат засрамени в някой ъгъл и поне половин година, усамотени и виновни, да си помислят как да измият срама. Защото най-гадното нещо е да се гавриш с хората, със здравето и доверието им, все едно колко лаком е задникът ти!
 

Чилийските миньори станаха звезди, а президентът – герой!

Като бивш тв-магнат, чилийският държавен глава Себастиян Пинера, знае как се прави добър пиар и как се изкарват пари от подобни атрактивни случаи!

Но всичко това без за миг да се пренебрегне основната идея – всичките 33-ма  миньори да излязат живи и здрави на повърхността!

Операцията по спасяването на затрупаните на близо 700 метра под земята миньори накара милиони да стоят пред екраните си в очакване на чудото! А то се случи като на кино - професионално, ефектно и геройски и ни накара да са почувстваме и ние, на другия край на света, като хора, съпричастни към спасяването на други хора. В което е и смисълът на това, че всички сме част от цялото и е добре да го запомним!

Себастиян Пинера е избран през януари тази година и е първият десен управляващ. Милионерът обеща да направи Чили развита държава и ето, че започва да действа върху имиджа си и този на страната си.

На помощ за спасяването на миньорите дойде специално оборудване от НАСА, които оправдаха харченето на милиарди по най-добрия начин - като извадиха с изобретението си изпод земята след 69 дни без светлина 33-мата герои.

В такива моменти наистина ти се плаче. От радост и от преклонение! И от професионализма на един управляващ, който го е грижа и който накара целия свят да ликува заедно със страната му.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?