Следва

Светът в краката на Светла Иванова

Изложба-конкурс в СБХ. Сите де-з-ар или престиж и реализация

Тази година в ежегодния конкурс за специализация в Сите де-з-ар ще се съревновават 60 автори...

Events преди 13 години

Тази година в ежегодния конкурс за специализация в Сите де-з-ар ще се съревновават 60 автори.
Обявяването на тези награди винаги е било свързано с много емоции за художниците членове на СБХ.

Конкурсът е един от най-престижните и най-устойчивите в света на изкуството.

Тази година се навършват 35 години откакто той се провежда от страна на СБХ. Издържала на годините, надпреварата е с обновен и допълнен статут.

През следващата година /само еднократно/, избраните кандидати за Сите де-з-ар ще бъдат 10, за разлика от миналите години, когато специализантите бяха 12, за Швандорф ще бъдат двама както е за трета година, а към това ще бъде обявена нова награда за жена художник – за пребиваване в Бавария по спогодба с Мюнхенското дружество на жените художнички /ГЕДОК/.

На 15 ноември ще бъдат избрани резидентите за 2011 година и ще бъдат оповестени на откриването на изложбата в 18 часа.

Сите де-з-ар съществува като международна резиденция за хора на изкуството в Париж от 1965 година.

Инициативата за създаването му е подета от фондация „Сите де-з-ар” в 1957, когато комитет, включващ г-н Андре Малро - министър на културата на Франция, г-н Феликс Брюно - министър на външните работи на Франция, кметът на град Париж, представители на община Париж и др. поставят началото.

Предвидено е да бъде построена сграда с идеята в нея да пребивават, специализират и работят творци от цял свят.

България е поканена и се включва в инициативата. Още от самото начало в Париж има български автори - от 1975 г. за конкурса отговаря Съюзът на българските художници.

откриване 15 ноември /понеделник/, 18 ч.
ул. „Шипка” 6, етаж 3 и 4,
продължителност: 15.ХІ. - 25.ХІ.2010
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?