Следва

Специални цени за представленията в ТБА

И музейната галерия за модерно изкуство пусна коледния дух с Шагал и Дали

В духа на Коледа Музейна галерия за модерно изкуство отбелязва първия си рожден ден на 14-ти декември с...

Events преди 13 години

В духа на Коледа Музейна галерия за модерно изкуство отбелязва първия си рожден ден на 14-ти декември с библейските сюжети на френския модернист Шагал и испанския сюрреалист Дали.

Специално за Коледните празници от 14-ти до 24-ти декември всеки ден Музейна галерия за модерно изкуство ще предлага една от литографиите на Шагал от Библейската серия с 20% отстъпка.
На днешния ден ( 14-ти декември) това е литографията „Райска градина”.

Марк Шагал – Библейска серия, 1960

Библейските сюжети вдъхновяват Марк Шагал през целия му творчески път. Интересен факт е, че през 1931г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, на които са се развивали едни от най-драматичните събития от Стария завет. През периода на 50-те и 60-те години Шагал трескаво работи по различни офорти и литографии, пресъздаващи вълнуващи сцени и образи.



През 1960 година е създадена и една от най-емоционалните му серии, посветени на библейските текстове. Портфолиото включва общо 24 цветни литографии, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст. Сред тях попадат „Изгонването на Адам и Ева от Райската градина”, „Молитвата на Йов” и други.

Салвадор Дали - Biblia Sacra, 1969

Испанският сюрреалист Салвадор Дали също прави своя интерпретация на Библията. Предполага се, че за интереса му към подобна тематика повлиява неговият добър приятел Джузепе Албаретто. Той смятал, че Дали е твърде обсебен от жена си Гала и искал да го насочи към общуване с Бог.

Серията „Biblia Sacra”, която се появява през 1969г., е подготвяна от художника близо 6 години. Първоначално той рисува илюстрациите с гваш. Малко по-късно се появява и графичната серия, която е съставена от общо 105 цветни литографии. Всяка от тях е отпечатана върху ръчно правена хартия. Голяма част от листовете носят водния знак на Дали. Работите към Библията са комбинация от няколко техники - офсетова, тонова литография и сериграфия с прилагане на лакове и металически мастила.

Всяка серия „Библия Сакра” е съставена от 5 тома, подвързани в перфектно обработена кожена подвързия и текстове от Билията. Това е най – голямата публикувана серия с илюстрации от Салвадор Дали, издадена от Rizzoli editions – Милано, Италия.

Илюстрациите, богати в цвят и съдържание, показват креативния размах на Дали и разкриват широтата на художествените образи – от библейски до митологични. В моменти на спонтанни изблици, Дали зареждал аркебуз – старинна пушка с капсули, пълни с мастило и стрелял върху празните листа хартия. Получените мотиви били инкорпорирани в серията с илюстрации.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?