Следва

Кралска Нова Година

Из Софийските потайности: Ресторант "Turquoise" - място, което трябва да посетиш

От известно време всички ни...

Food преди 13 години

От известно време всички ни разказват за една малка и спокойна къща с красива лятна градина и уютна атмосфера. Това място било от тези, заради чиято кухня си струва да отделиш време за дълъг обяд. 
Вкусен, вкусен, страшно вкусен, и с лесен адрес - бул. "Бъкстон" 90.

Става дума за ресторант „Turquoise”, който носи най-хубавото от гостоприемната ориенталска атмосфера, която югоизточната ни съседка носи.

Решихме да го посетим, за да усетим дали наистина е точно толкова вкусно, колкото всички наши приятели разказват и, както и предполагахме, се оказа дори по-интересно.

Турският ресторант е сравнително нов, но заради своята уникална кухня, бързо се нареди на едно от челните места в сърцата ни.



Това, което най-много обичаме в места като това, е типичната атмосфера, пресните продукти, които се приготвят на място или са директен внос с най-високо качество от Турция и това, че храната доставя истинско удоволствие, което можеш да усетиш с всички сетива, просто защото няма нито капка консерванти или изкуствени мазнини.

Менюто е кратко, но пък съвсем достатъчно, ястията са красиви и обилни, а ние, разбира се, започнахме със салата. Спряхме се на "Фатуш",  изобилие от свежи зеленчуци с дресинг със сок от нар, придаващ й  характерна изтънченост, несравнима с нищо. 

Изследването на особеностите на турската кухня продължихме с прословутото "Чи кюфте", а за ценител, който  държи да опита от максимален брой вкусотии, препоръчваме горещо малките "мезета" (изборът е огормен, от хумус, през цедено мляко с патладжани, до домашна лютеница), които са страхотни върху ръчно замесения хляб, поднесен топъл-топъл от дървената пещ.



Стигаме и до основното, където се спряхме на две предложения - "Адана кебап" от агнешко и телешко месо, поднесен със зеленчуци и турски ориз, и на традиционата "Агнешка чобан кавърма", разположена щедро в меден съд, неустоима с аромата си. 



И така, докато сладко потраквахме с вилици, наздраве си казвахме с турския еквивалент на нашата ракия - Yeni Rakı, която повече наподобява на гръцкото узо, заради анасоновата си основа.

Впрочем, друга причина за посещението ни там бе и турското кафе - силно и гъсто, способно да те изправи на крак и след най-тежката вечер. По-сладко ако си табиетлия, по-горчиво ако си по-серт.

Обядът си можеш да завършиш като вместо кафе си поръчаш чай, мил, доста ароматен и красиво поднесен комплимент от заведението. Разбира се, никой истински ценител на добрата храна, не забравя и за десерта.

Безумно вкусен е кадаифът с моцарела, който се запича на пещ секунди преди да бъде сервиран. Може да звучи странно, но комбинацията между италианското сирене и традиционния турски кадаиф е вълшебна.



Всяка чинийка, лъжичка, магданозче или салатка са на мястото си в това вълшебно място, всичко изглежда толкова добре, просто няма начин да не се изкушиш! Имай го предвид, когато отиваш, нека е на гладно, иначе само ще те е яд.

Ако сме те заинтригували, в което не се съмняваме, прекрасния турски ресторант "Turquoise" се намира на бул."Братя Бъкстон" 90. Препоръчваме задължително предварителна резервация на телефон 02/ 855 11 00.
или в уеб страницата на автентичното място:  http://www.turquoise.bg/.

Приятно откриване!

More from View Sofia

More Food