Следва

"Еко истории" в три части

ReView of the week

След скандал идват и последствията! Но вместо да получим информация истина ли е това, което слушахме дни...

Events преди 13 години

Вот на доверие! Борба с вредителите!

След скандал идват и последствията! Но вместо да получим информация истина ли е това, което слушахме дни наред в записаните телефонни разговори, не е ли и ако е монтаж, кой го е поръчал, в парламента миналата седмица гласуваха вот на доверие.

Сеирът пак беше за наша сметка – заливания с вода, обиди по повод менталните способности на някои партийци от РЗС и вместо управляващите да търсят как да изперат петното от България, превърнаха институцията в пикантна скандалджийница.

Вотът на доверие само показва колко убеден е министър-председателят в своята харизма, защото някак не ни се вярваше, че Бойко Борисов ще отстъпи властта.

Идеята е, че си играят с народа. Не го правете моля ви! Ами ако не бяха ви гласували 50 процента доверие, тогава какво щеше да стане! А какво щяхте да обяснявате на хората, които ви се довериха на изборите през 2009-та? Добре, че тази самоувереност не изигра на премиера лоша шега и на нас, разбира се! Че току-виж ни бяха върнали в първи клас и с една политическа криза!

Как да опазим личните си данни, съветват в новия брой на Капитал

A
ко не си се озовал без да знаеш в гражданската подписка РЗС, с която разединената партия искаше референдум за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова конституция, то поне веднъж ти се е случвало да ти поискат неправомерно личните данни. И ако нямаш кредит на твое име или не си титуляр на огромна сметка за мобилен телефон, тогава си извадил късмет!

В последния брой на вестник Капитал обаче ти дават 10 ценни съвета как да опазиш личните си данни: Ето ги и тях:

1. Питайте с каква цел ви искат личните данни.

2.
Накарайте искащият да се легитимира като администратор на лични данни.

3.
Поискайте да ви посочат конкретен член от закон или вътрешен правилник, позволяващ искането на точно тези данни. Това, че даден търговец е регистриран като администратор на лични данни, не означава, че има право да събира всички видове данни.

4.
Не позволявайте на портиери или търговци да ви задържат личната карта. Това може да го правят само органите на МВР.

5.
Не давайте да ви снимат личната карта без основание. Настоявайте да ви покажат конкретен член от закон или вътрешен правилник, който позволява снимане на документ за самоличност. В повечето случаи е достатъчно чиновникът само да свери данните от картата ви с тези от документа, който сте попълнили.

6.
Спорете с тези, които ви искат данните без основателна причина (това не означава да се карате). Търговецът няма нужда от вашето ЕГН, за да ви продаде калъф за телефон например. Ако продължи да настоява, задайте му въпроса: "Ако съм чужденец и нямам ЕГН, как ще ми продадете стоката".

7.
Ако се наложи да ви снимат личната карта, например в банка, напишете собственоръчно върху копието "Вярно с оригинала. Да послужи единствено пред ... (името на институцията)". Това ще ви предпази от последваща злоупотреба с копието на картата.

8.
В интернет - не попълвайте повече от минимално необходимите полета. Някои сайтове за работа и електронни услуги събират ненужно много данни, за да ги използват после за директен маркетинг по e-mail или телефон.

9.
Интересувайте се кой администратор какви ваши данни обработва. Законът ви дава право на достъп до личните ви данни, които се обработват при всеки администратор на лични данни - публичен или частен.

10.
Подайте жалба в Комисията за защита на личните данни при съмнения за злоупотреба. Тя е длъжна да провери в едномесечен срок постъпилите жалби.
Стачка срещу мобилните оператори.

И никога върху хвърчащо листче на куриер! Каквито и аргументи да ти излага! Защото на нас често ни се случва да спорим по тази тема!

Бербатов разбира хората, които напускат България и пак стана герой!



Героят на деня в Английското кралство е Митко Бербатов! Той получи оценка, с която са удостоени само Бог и Марадона, според британските медии.

Гол след гол в невероятната си игра и хеттрика срещу “Бирмингам” всички единодушно го определят за играч на мача, а оценката му е твърдо 9. “Той бе просто невероятен”, заяви сър Алекс Фергюсън след победата с 5:0.

И така Митко стана още един Българин, който се радва и разбира хората, които бягат от страната си. Скандалите пък чути отвън, още повече трогват:

“Напълно добре разбирам хората, които напускат България. Не виждат развитие тук, не получават добро заплащане и не се чувстват добре. Прави са, тъй като си имат свои нужди. Все пак е тъжно това, което се случва, но тези неща не зависят от мен и от тях. Има си политици, които управляват държавата. Вече единадесет години съм извън страната, трудно ми е да коментирам, но постоянно чувам и за скандали, проблеми”, заяви Бербатов в телевизионно интервю за Красимир Минев и канала bTV Action.


Грипната епидемия постепенно ще се увеличава в цялата страна!


Три щама циркулират у нас този сезон - A/Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008. Водещо у нас и в страните от Европейския съюз е разпространението на A /H1N1/.

Все пак освен стандартните методи за предпазване от вируса като редовно миене на ръце и ограничаване на контактите с болни е добре да знаеш няколко изпитани рецепти как да се предпазиш от върлуващия грип, които преди време споделихме от кухнята на редакцията на Вю София:

Ето кои са те:

Иван

За имуностимулатори не искам да говоря след последните 4 дни грип. Явно нищо не разбирам от тези неща. Все пак си мисля, че една зелена ябълка сутрин вкъщи и портокалов сок на път за Драгата редакция вършат някаква работа.

Мария
За собственото си здраве винаги се доверявам на съветите на мама. И така тази есен приемам женшен и пчелно млечице. Чувствам се бодра, енергична, кожата ми изглежда невероятно. А с пилатес всеки втори ден, нещата наистина се получават много добре.

Гергана
Лъжица мед всяка сутрин преди кафето плюс витаминен „допинг” С и Б комплекс.
Стимула нуждата ми от мощна грижа за здравето.

Елена
Имуностимулаторът ми не е секс, въпреки че повечето ми приятелки казват, че били чели в едно списание, че сексът борел всякаквите вируси. Може, но при мен и със и без секс все си ме хващат гриповете и положението се проточва.
При мен се получава добре с чист, неподсладен мед, който купувам от един приятел, който си го произвежда сам и е здрав и слаб като клечка. Другото нещо ми е витамин С, без да съм сигурна, че ме предпазва или имуностимулира, но нали така е прието. И третото нещо ми е Осцилококцинум - хомеопатичното антигрип лекарство, за което знам, че помага, щото си го взимам вече 5-та година и май е ок.

Антония

Задължителният ми имуностимулатор през „грипозните” месеци са капки ехинацея или таблетки Респивакс. Билковият екстракт се намира лесно в аптечната мрежа под всякаква форма и е приятен за прием. А имуностимулантът Респивакс ми е верен „приятел” от дете.
 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?