Следва

Кино от Близкия Изток. Два филма от поредицата "Цветята на Корана" утре в Червената къща

Илюстрации по приказки. Изложба на Николай Стоянов

Произведенията му са ценени не само у нас, но и от световноизвестни чужди издателства...

Events преди 13 години

Николай Стоянов е от авторите, които години наред постоянно и последователно работят със самобитен и оригинален стил за българската илюстрация.

Произведенията му са ценени не само у нас, но и от световноизвестни чужди издателства.

Именно илюстрациите за едно от тях (издателство „Гакен”, Токио (Япония) са повод за изложбата. Сред литературните източници на автора са:

„Лъжливото козле” – Българска народна приказка (1974 г.);
„Момче и вятър” – Българска народна приказка (1975 г.);
„Нарисуваното човече” – Авторски текст (1977 г.);
„Дървения палячо” – Авторски текст (1978 г.);
„Балониада” – Авторски текст (1979 г.);
„Бременските музиканти” – приказка от Братя Грим (1980 г.);
„Щурецът” – Авторски текст (2008 г.)


Художникът е познат на широката публика с илюстрациите си за популярни книжки за деца като Български народни приказки, приказки от Братя Грим, за текстове на Дора Габе, Ангел Каралийчев, Асен Босев, Михаил Лъкатник, Цветан Ангелов и др.

На изложбата ще бъдат представени два нови библиофилски каталога с творби на автора.

Николай Николов Стоянов е роден на 25 февруари 1926 година. Зодия Риби.

Завьршва висшето си образование в Стопанския факултет на Софийския университет, член е на СБХ от 1963 година.

Работи, като художник-редактор във вестник „Септемврийче” и списание „Славейче” дълги години.
Участва в многобройни престижни прояви и печели редица отличия: Националните изложби на българската илюстрация; Биеналето за илюстрация в Братислава; Изложбите към Международния панаир на книгата в Болония, Италия.

Носител на всички видове отличителни награди на Националната изложба на българската илюстрация, заедно със специалната награда на името на Борис Ангелушев, получава грамоти от Биеналето в Братислава, награди от Международната академия за изкуства „Медуза Ауреа” – Рим и др.

Изложба „Приказка”
ул. „Шипка” 6, етаж 3
18.ІI. – 9.IIІ. 2011
откриване 18 февруари /петък/ 18 ч.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?