Следва

Големият взрив

Пак ще става дума за жени. Този път в изложбата на Иван Филчев

Този месец определено ще се говори много за жени. И мисли за жени!...

Events преди 13 години

Този месец определено ще се говори много за жени. И мисли за жени!

Иван Филчев е от творческото поколение на 60-те години, живописец, който работи в областта на маслената живопис, акварела, мозайката и стенописа с индивидуален артистичен почерк.

Тази изложба звучи като въздишка - "Жени, жени" и ще е в галерия Шипка 6 до 30 март.
 
През 1961 г. Иван Филчев получава голямата награда на СБХ за живопис за творбата си „Жена с плодове” /днес в НХГ/. Това е доказателство за стойността на неговото творчество и акцентира върху неговото вдъхновение – Жената - постоянна тема в него. Тя е в основата на тази изложба като тематичен обект, погледнат в ретроспектива.

От стените ни гледат предимно портрети на дами - фигури, полуфигури и фигурални композиции; Жената в нейните превъплъщения – мадона, модел, творец, интелектуалка, официална или лежерна; в домашна среда, в полска работа или сред природата - цялата палитра от емоционалните й състояния е попила в творбите.

Дългата поредица, обхваща произведения от петдесет години – най-ранното сред тях от 1957, а най-късното от 2010.

Иван Филчев е роден 1926 г. в с. Калейца, Ловешко. Докато учи средното си образование работи като грънчар в Троян. Завършва Художествената академия през 1957 специалност „Живопис” при проф. Ненко Балкански. От 1961 е член на СБХ.

През 60-те години преподава в академията като асистент, а след това се прехвърля на свободна практика. Няколко години работи в Разград и тясно сътрудничи на групата на разградските художници. Умиpа през лятото на 2010 г.

Негови творби се намират в различни държавни и частни колекции и ХГ- Разград.

ул. „Шипка” 6, етаж 1
15. – 30.IIІ. 2011
откриване 15 март /вторник/ от 18 ч.

 

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?