Следва

3 нови книги, които ще освежат седмицата

Черно и десет

От много години без да подозирам повода около създаването ѝ аз черпя вдъхновение за реализирането на...

Events преди 13 години

Галерия „Ракурси“ представя изложба живопис на Таня Ангелова. Художничката е завършила Националната художествена академия в класа на проф. Греди Асса през 1997 година. Тя е една от основателките на арт група „Мравките“ през 1994 г. От 10 години живее в Париж.

Работи в областта на живописта, вътрешния дизайн, декорацията и киното във Франция, България, Испания и Германия.

В творчеството си се вдъхновява от желанието за трансформация, противопоставяне и смесване на материали и материали... Съшива платното, за да подсили своето лично присъствие, личен и емоционален жест.

Настоящата изложба е вдъхновена от поемата на Хулио Кортасар „Черно и десет“. Поемата е създадена специално и вдъхновена от картините на неговия приятел - художникът Луис Томасело през 1983.

„От много години без да подозирам повода около създаването ѝ аз черпя вдъхновение за реализирането на серия от работи, носещи същото заглавие, за да запълня пропастта между емоция и разум, между несъзнателно и съзнателно“, казва художничката.
„Зрителят е мислещ и създаващ субект, който търси логична интерпретация на своя опит в абстрактното. Аз се обръщам към тези текстове, поетично търсещи хармонията между форми и светлина, прозрачно и плътно, светлина и мрак, хаоса и равновесието, раждането и смъртта, човека, природата, инстинкта, за да подсиля тяхната контрастност и диалога.
Абстрактността е тази, която привлича вниманието към философски разсъждения и общочовешки истини, носещи посланието и следите от човешките действия.
Черното е липсата на цвят в спектъра.
Цветът без цвят.
И в същото време е символ на присъстващото отсъствие или може би на отсъстващото присъствие.
Като художник на жеста и материята, помагайки си с четката и шпатулата, иглата и конеца, обгърната от мистерията на прозрачността на суровата коприна, пробивам повърхността на платното – бод след бод – зашивам мислите и емоциите си.
Шиенето е жест на женското начало.
Нишката, която има начало и край – всичко в този свят.
Нишката – символ на създаването.
Всичко това, взето заедно съм аз.
Материята и образът остстъпват място на жестовете и символите“.


Изложба
„Черно и десет“
ТАНЯ АНГЕЛОВА
30.03 – 12.04. 2011
Галерия Ракурси


 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.