Следва

ЗА и ПРОТИВ новия български филм LOVE.NET

ReView of the week: Избрани моменти от изминалата седмица

Скандалите в ДФЗ (Държавен фонд земеделие) продължават да изненадват като поредния обрат в крими сериал...

Events преди 13 години

След Калина, остават калинките. Може би затова смениха цялата управа на Фонд земеделие. Но каква е гаранцията, че няма да плъзнат нови.

Скандалите в ДФЗ (Държавен фонд земеделие) продължават да изненадват като поредния обрат в крими сериал. Но след като Калина Илиева си тръгна като прясна родилка без никой да разбере, а после и като фалшив магистър в берлински университет и се изложихме както пред своите, така и пред чужденците, министър Найденов взе решението да смени цялото ръководство на фонда заедно с новия му шеф Светослав Симеонов.

Него пък за наказание, че му е прилагана манипулация от страна на Калина Илиева да злепоставят министъра си, го изпращат като аграрно аташе в Брюксел.

Но тази мярка е доста смущаваща! Защо му е да сменя цялото ръководство, няма логика. Единственото разумно обяснение тук е, че е по-лесно да махнеш болния орган, отколкото да поемеш отговорността да го лекуваш. Къде отива тогава доверието във фонда, който разпределя над милиард земеделски субсидии и каква е гаранцията, че третият пореден шеф за година и половина няма да бъде изпратен на заточение в Брюксел.

А после се чудим защо ядем домати с пестициди от Йордания, а не си произвеждаме собствени? Ми, защото както всяко нещо у нас е по-лесно да кажеш ето този е виновникът – да го отстраним, отколкото да поемеш отговорност.

Въпреки че цените стремително гонят тавана, зеленчуците са сред основните в менюто ни. Количеството нитрати в тях обаче са и сред основните ни притеснения, ето защо взехме тази информация от в. Труд, която ще ни е много полезна, особено за зеленчуковите диети.


Първо имай предвид, че най-много нитрати са способни да поемат зеленчуци като марулята, пресен чесън, зелен лук, моркови, спанак, лапад, копър, червено цвекло, червени репички, тиквички, броколи и други кореноплодни.

Колкото повече жълти петна има по-тях, толкова е по-голямо количеството нитрати. А ето как да се предпазиш от тях:

- Не консумирай престояли зеленчуци, съхранявай ги в хладилник;
- Избягвай да пържиш зеленчуците;
- Измивай обилно зеленчуците и изхвърляй кочаните и външните листа на марулята и зелето. При краставиците и тиквичките най-много нитрати има в кората. Съветваме те да ги белиш преди консумация;
- Накисвай зеленчуците във вода за около половин час, така част от нитратите се отмиват.
- Бланширай зеленчуците преди готвене, ако позволяват разбира се. Така във водата, в която си ги бланширал остават около 50 процента от нитратите;
- Витамин C пречи на нитратите да се превърнат в нитрити. Затова подправяй салата с лимон, вместо с оцет, или пий прясно изцеден сок от цитрус, докато вечеряш или обядваш със салата.

Бутата 44 къщи от митничарското селище. Това е ход, който показва безкомпромисност. Може би единственият категоричен от година и половина насам.

Масивни къщи на по два етажа са пред събаряне, а от 198 проверени обекта край язовира в Ивайловград, е взето решение да се премахнат 169. А защо само 44 се бутат? Много просто, останалите ще се обжалват в съда, нищо, че по-голямата част от къщите освен че са незаконни, са и с неизяснени собственици.

Министърът все още чака доклада на ДНСК за проверката за Пампорово. Дирекцията планира и проверки по основните пътни артерии, защото там също имало много незаконни постройки.

Това някак си ни дава един малък лъч надежда, че все пак някой мисли справедливо, на някого му пука за това как ще изглежда България пред лицето на света.

Ако не с друго, то поне с метро, магистрали и спортна зали ще се хвалим пред европейците.

До началото на следващата година трябва да разполагаме със 700 метра магистрала и метро почти под цялата столица. Така по изчисления на министър председателя и министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев ние ще навлезем плавно в архитектурното ни и благоустройствено възраждане.

По прости сметки на финансовия министър Симеон Дянков пък с изграждането на метрото ще спестим 25 процента от трафика на автомобили в центъра и съответно по-малко пари за гориво на градския транспорт.

Имаме странното усещане, че метрото се е превърнало в единствената спасителна сламка на софиянци, а то си е просто алтернативен градски транспорт за дълги разстояния, който закъснява с десетки години. Но ние и на това сме доволни - да виждаме, че се строи.
 
Източници: Информационна агенция КРОС, в. Труд, в. Капитал, в. 24 часа.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?