Следва

Подготовка за първа пролет! Твоите споделени тайни - Таня

Питай д-р Панов: Избелване на умъртвен зъб - как да го направя с най-малко "жертви"

Бързам да се възползвам от услугите на дентален сепциалист, защото вярвам, че сте избрали възможно ...

Beauty News преди 13 години

В нашата редовна рубрика, знаеш, отговаряме на всички твои въпроси, свързани с козметични проблеми или нужда от стилистични съвети.

Тази седмица имахме питане, свързан с най-хубавото у човека - усмивката. Рабира се, за експертно мение се обърнахме към д-р Панов, стоматолог в клиника Panov Dental, който е на линия за всякакви запитвания.

Ако имаш нужда от професионалното му мнение или други въпроси, не се колебай да питаш на [email protected]:

Ето и писмото, на което д-р Панов отговаря:

Бързам да се възползвам от услугите на дентален сепциалист, защото вярвам, че сте избрали възможно най-добрите в конкретните области. Моят дефект е по-скоро козметичен, не е проблем за мен, просто защото в продължение на повече от 10 години си "пребивавам" с него.
Историята е следната:
В детстките щури години, след удър, единият от предните зъби се умъртвява. И въпреки уж прилежно почистен, остава леко по-сив от останалите. При запитване за отсраняване на проблема, дадените ми решения са или метало керамика, или фасета, на иначе прекрасен по форма, та дори и здрав зъб. Има ли друг вариант без да е необходимо да пилят моя зъб и без да жертвам сив зъб за сив венец след метал керамиката - не знам кое е по-неприятно?

Поздрави,
Милена Герасимова

Отговаря стоматологът д-р Панов



Много често се случва при травма да се умъртви някой преден зъб. Разбира се, първото нещо е да се направи кореново лечение. Някои пасти ,с които се запълват каналите на зъбите дават различни оцветявания. А дори и да не се ползват те, самият мъртъв зъб е с по мътен цвят от останалите живи зъби.

Първо, трябва да се направи ново кореново лечение като се използва гутаперка за запълването на канала - предимството е,че е най биопоносима и не оцветява зъба.

Второ, зъбът се избелва вътрешно с натриев перборат. Правят се до 5-6 процедури през 5-6 дни. Изчаква се 15 дни за стабилизирането на цвета.

Трето, прави се новата пломба с новия цвят. Прогнозата е доста добра, особено при не много черни оцветявания от 6 до 10 години. Може да се очаква леко връщане на цвета само в шийката на зъба (областта до венеца). Предимството е ,че може да се повтори избелването.

Внимание!!!!! Избелващият агент се поставя вътре в зъба, не както при живите зъби върху тях. Не изпробвайте това вкъщи сами.

Металокерамиката е изключително неподходящ избор във фронталната, естетична зона.

Много правилно Милена казва, че е важна не само бялата, а и червената естетика. Фасетата е по-добър вариант, но при запазена форма на зъба не е необходима.

Другият недостатък на фасетата в този случай е, че за да промени цвета на зъба, тя трябва да е доста по-дебела от нормалното.

Клиника Панов Дентал ще намериш на адрес ул.Отец Паисий 47, телефон 02/ 944 44 58.


 

More Beauty News