Следва

26 март, понеделник

Торта с шам фъстък и лимонов крем

Когато две толкова женски слабости – любовта към пастелните цветове и сладките изкушения се съберат в едно, се получава тази неустоимо вкусна торта.

Food преди 12 години

Когато две толкова женски слабости – любовта към пастелните цветове и сладките изкушения се съберат в едно, се получава тази неустоимо вкусна торта.
В днешния пролетен ден ни трябва само свежа доза вдъхновение като това, за да зарадваме най-любимите си хора със собствен кулинарен шедьовър.

Нужни продукти за блата:

190 гр паста от шам-фъстък
75 гр глюкоза
6 белтъка
280 гр захар
110 гр бадемово брашно
75 гр фъстъчено олио (или олио от гроздови семки)
55 гр течна сметана
160 гр брашно
6 гр бакпулвер
6 гр сол

За лимоновия крем:

3 лимона
100 гр захар
4 яйца
1 опаковка желатин
115 гр масло, много студено
2 гр сол

За глазурата:

115 гр масло на стайна температура
40 гр захар
230 гр паста от шам-фъстък
2 гр сол

Начин на приготвяне на блата:


Загрей фурната на 175 градуса. Разбий с миксер пастата от шам-фъстък и глюкозата за около 2-3 минути, докато стане зелена смес. На по-ниска степен продължи да разбиваш, като добавяш белтъците един по един, като внимаваш да се разбият добре.
След което прибави захарта и бадемовото брашно, докато сместа се сгъсти. Излей фъстъченото олио и сметаната и за окло минута разбий добре. Добави брашното, бакпулвера и солта и разбъркай, докато сместа е мека и еднородна.
Вземи кръгла тава и я покрий с хартия за печене. С шпатула излей сместа в тавата и я сложи да се пече за около 20 минути. Трябва да покафенее леко.



Приготвяне на крема:


Настържи кората на лимоните. Захарта, лимоновите корички 80 гр изстискан лимонов сок сложи в блендер и смеси добре, докато се разтвори захарта. Добави яйцата и разбий, докато се получи светла жълта смес.
Желатинът разтопи на водна баня, а лимоновата смес загрей на ниска температура. Щом се затопли, ще започне да се сгъстява. Като заври го махни от котлона и го върни в блендера. Добави разтопения желатин, маслото и солта до получаване на гъст, мек крем.

Приготвяне на глазурата:

Смеси маслото и захарта в купа и разбий с миксер на средна степен за около 2-3 минути. Добави пастата и солта и увеличи мисера на по-висока степен за още две минути.

Как да приготвиш тортата:

От получения голям изпечен блат разрежи 3 слоя, за да станат 3 блата. Постави първия блат в кръгла тава или пръстен, намажи го с фъстъчно олио и с лъжица разпредели един слой лимонов крем. Това направи и върху втория блат и най-отгоре постави третия. Хубаво е да престоят така в хладилника няколко часа, за да се стегне формата. След което намажи глазурата отгоре, украси с ядки и сервирай.

Със сигурност цялото семейство ще оцени твоето старание и ще се възхити на пастелно зелената торта – сладка като любовта.
 

 

More Food