Следва

Защо да прочетем „Ваканциите на малкия Никола” на детето си…. И на себе си

Видео арт в соц музей: в София се случва повече, отколкото си мислиш

Първо, в София има Национален политехнически музей. Намира се на ул. Опълченска 66, близо до едноименната...

Events преди 12 години

Във ViewSofia сме скептично настроени хора, но миналата събота, на 15-ти юли, бяхме изумени няколко пъти за една вечер.

Първо, в София има Национален политехнически музей. Намира се на ул. Опълченска 66, близо до едноименната спирка на метрото, и е скрит е от улицата зад плътна ограда от метал. Има романтично дворче с котка, чешма, две джанки и няколко пейки, а сградата е истинска находка за любителите на зрялата соц архитектура.

Мястото, както се сещаш, не е много посетено. Но е хубаво – можеш за да разгледаш модели на космически совалки и запазени термометри от 19 век.

Второ, в този незнаен музей в събота се състоя фестивал на видео и performance арт – малък откъм посещение, но много голям като съдържание. Гости бяха Роберт Зайдел и неговият сътрудник и озвучител Хайко Типелт, и двамата от Германия. Вечерта имаше пълна, направо препълнена програма - кратко представяне на творчеството на Зайдел плюс изпълнения на живо.

Oбщо двайсетината гости бяхме седнали нарядко в широката лекционна зала на музея. В рамките на първия час Роберт Зайдел показа свой анимиран филм, музикален клип и кадри от негови прожекции върху сгради в Германия и в Южна Корея.



Лична страст за Роберт като видео артист са прожекциите върху сгради. Първият му експеримент от този тип е видео върху фасадата на природонаучния музей в Йена, Германия. Зайдел си играе с експлозии от цвят и светлина, дърпа и усуква очертанията на прозорците, а помежду това разказва историята на човешката еволюция – през фасадата преминава гигантска човешка фигура, която постепенно се изправя и започва да тича. Зрелищно е. Клипа от събитието моментално ни изпраща там – от музей в София до музей в Германия.

Виртуалното ни пътуване продължава. Върху гладката стъклена фасада на блок в Сеул, Южна Корея Роберт прожектира разцъфващо цвете – просто така, без послание, без надпис. Органичните форми и плавни движения са съвсем различни от останалия градски пейзаж и се забелязват заради големия си мащаб и чистата си красота.



Филмът Grau е по-страховит: направен е, след като Роберт преживял автомобилна катастрофа. Филмът започва с ярки петна цветове, като тези, които виждаш от вътрешната страна на клепачите си. Следва серия несвързани образи и форми, които и израстват една от друга на фона на електронна музика. Клони на дърво се оплитат около усмихнато лице, то постепенно ръждясва и от него излизат сталактити. Ярките цветове са заменени от черно-бели форми, които накрая изтъняват и се изпаряват като дим. Всичко това е особено въздействащо в хладната и мрачна зала в празния музей.

След представянето на нереално красивите творби на Роберт имахме кратка почивка, в която да свикнем с мисълта, че още сме в София, макар и в едно от по-потайните й местенца. На последния етаж на Политехническия музей намерихме малка тераса с гледка към покривите на София и Витоша – истинска наслада във вечерния хлад.

Обратно в залата последва събитието на вечерта – 40-минутният пърформанс на Зайдел и Хайко Типелт. Видеото на Зайдел започна с разходка из черно-бяла гора, бегло се появиха силуети на животни, в един момент по-късно видеото беше цветно и бяхме в голям метрополис, който приличаше на Ню Йорк. Както Зайдел сам обясни, техниката му е да не позволява да стане напълно ясно какво точно ти показва. Видеото му те оставя в състояние на леко объркване, някъде между разпознаването на реални места и предмети и чувството, че нещо само ти се е привидяло.



Цветни петна и капки светлина неусетно се превръщат в детска въртележка с кончета, блясъците по екрана идват на фокус и се оказва, че гледаме нагоре към кристален полилей. В един момент усилието да следиш сюжета просто спира, видеото те кара да се отпуснеш и да оставиш ума си да действа на принципа на асоциациите. Видеото и собствената ти фантазия са едно. Типелт добавя електроника с много хармонични акорди, от които сякаш физически главата ти се разширява. Зайдел и Типелт манипулират всичките ти сетива не по-малко от DJ парти и почти колкото наркотични вещества.

За жадните за още емоции вечерта продължи с втори пърформанс от видео и звук, този път на българската група dkstrkt, и завърши с питиета в бар Влайкова.



Може би мислиш, че сме се оказали на някакво ексклузивно събитие с трудни за намиране покани. Не – прочетохме за това в пресата и просто решихме да пробваме (изразяваме специалната си благодарност към BgMaps.com, без които нямаше да успеем да стигнем). Фестивалът беше отворен и безплатен за всички.

С риск да ти прозвучим назидателно, ще ти кажем: опознай столицата си и културния й живот, за да ги обикнеш.
 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?