Следва

Постна погача

ВЕЛИКДЕНСКАТА рецепта на Лора от "Бон Апети"

Тя обича експериментите, умее да превръща изключително здравословни продукти в истински празник за небцето...

Food преди 12 години

Разбираме, че готвенето е в кръвта на Лора не само защото е специализирала във Франция, Италия, Германия и Испания. И не просто, защото е работила за веригата за управление на хотели и ресторанти и е била заместник главен готвач в семейния ресторант. Тя го умее.

От решението й да завърши Софийската професионална гимназия по туризъм до днешната й роля на водеща на кулинарното предаване „Бон Апети“ се случват някои много интересни неща, сред които първа награда в състезание за млади готвачи и работа в малки ресторанти в Бургундия, Испания и Италия. И оттогава досега италианската морска кухня не й излиза от главата.

Тя обича експериментите, умее да превръща изключително здравословни продукти в истински празник за небцето, вкарва изненада във всяка традиционна рецепта и знае не само какво значи да живееш на малък остров, но и как се готви за голям ресторант.

Ето защо ти предлагаме нейния безценен опит буквално "на тепсия" сега, а утре и половинката й Стоян:

Печен агнешки врат със салвия и вино марсала, много вкусен, рецептата е от Бон Апети!

Време за приготвяне: 3 часа
Необходими продукти за 4 порции:

1,2 кг агнешки врат (2 броя)
1 глава лук
1 /2 глава чесън
60 г доматено пюре
50 мл десертно вино „Mарсала”
100 мл телешки бульон
50 г краве масло
50 мл зехтин
1/2 връзка салвия
1 ч. л. опушен червен пипер
2–3 стръка розмарин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Агнешкият врат се реже през 2–3 см до прешлена, като по този начин ще се овкуси по-добре и след като се изпече ще се раздели по-лесно на отделни парчета. Овкусява се със сол, лют и черен пипер и се намазва с разрязаната наполовина глава чесън.

2. Зехтинът и маслото се загряват в тиган и се слагат скилидките от половината глава чесън, салвията, розмаринът и лукът, разрязан на четири.

3. Прибавя се месото и се запържва добре от всички страни.

4. Деглазира се с марсалата и се налива бульонът, в който е разтворено доматеното пюре. Похлупва се и се пече в загрята на 140 градуса фурна, с вентилатор, за 2 часа и 30 минути.

5. После месото се нарязва и се сервира със соса от печенето и гарнитура по избор.

Съвет: Аз използвам тиган, който е подходящ и за печене във фурна. Ако вие нямате такъв, прехвърлете месото в тава. Може да използвате и сушени билки, но с пресни вкусът е по- добър. Вино „Марсала”, може да замените с десертно червено вино или бренди.

Перфектен вкус на агнешкото се постига с използването на пресни подправки – салвия, розмарин, джоджен. Виното „Марсала” прави вкуса по-интересен. На агнешкото му отива и друг вид алкохол. Може да сложите бира, бренди или червено вино – за повече аромат. Но не трябва да се прекалява с количеството.



Как изглежда перфектната великденска трапеза?
Когато цялото семейство е около масата, а на нея има агнешко, пролетни салати, шарени яйца и домашен козунак.

Кое е твоето любимо ястие на празника?
Обожавам домашно приготвен козунак с много стафиди и бадеми.

Няколко практични съвета за празника в кухнята?
Рецептата за печения агнешки врат е доста лесна и ще ви спести време. Докато месото се пече, може да подготвите свежа зелена салата за гарнитура. Много подходящи са и печените пролетни картофки с розмарин. Ако предпочитате за празника да направите агнешки бут или плешка, може да подготвите месото от предния ден, като го намажете с масло и да го подправите с пресни билки и чесън. Печете в загрята на 100 градуса фурна за 10 часа, покрито с алуминиево фолио. Така определено ще спестите време. Готвенето е забавление, но най- важно е на празника да отделим време на близките си.

Колко яйца боядисваш?
Не повече от 30 броя, голямо семейство сме и за всеки трябва да има. Тази година за първи път направих писани яйца.

Къде може да се намери в София най-вкусното агнешко или пък да си купим прясно агнепко месо?
Ако говорим за ресторант, това е „Модерато”. Там агнешкото по гергьовски е превъзходно, а в магазин "Моята месарница" на ул. Неофит Рилски винаги има прясно агнешко, дори котлети.

Разкрий ни тайната на крехкото агнешко.
Няма тайна! Най- вкусно е, когато е печено на бавен огън дълго време, а след това се запича на висока температура за десет минути, за да се получи хрупкава коричка.
 

More Food