Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 29 октомври - 4 ноември

Домашен ръжен хляб на фурна

Прекрасна идея за уикенда е да си направиш хляб. Мек и хрупква с каквото и както го обичаш...

Food преди 11 години

Прекрасна идея за уикенда е да си направиш хляб. Мек и хрупква с каквото и както го обичаш, но ето една фантастична рецепта от нас с ръжено брашно.

Трябват ти:
2 1/3 ч. чаши ръжено брашно
1/2 чаша царевично брашно
1/2 чаши бяло брашно
плюс още малко, ако се наложи при размесването
1/2 чаша царевично брашно
1 3/4 ч. л. сода за хляб
1 1/4 ч.л. сол
1 чаша прясно мляко
1 чаша бадемово или друго ядково мляко
зехтин за намазване
ким за поръсване



Включи фурната да се загрява на 200 градуса, а в нея сложи да се затопли чугунен тиган.

В голяма купа разбърквай заедно брашното, содата и солта. Направи кладенче в средата на брашното и изсипи млякото, a после разбъркай сместта с дървена лъжица или шпатула до получаване на хомогенна смес за за размесване.

Върху кухненския плот, предварително набрашнен, тестото се меси с енергични и постоянни движения около половин минута, но може и повече, ако сметнеш, че не е готово. Готовото тесто го оформи на нещо като топка.

В затопления вече чугунен тиган се поръсва малко от брашното и в него се слага оформеното тесто, за да втаса леко. Преди да сложиш хляба да се пече във фурната, намаажи го отгоре с помощта четка с малко зехтин, а после пак го поръси с брашно, накрая с ким. За да се изпече хубаво отвътре и да не загаря отгоре, направи два дълбоки разреза на върха на тестото преди да го сложиш във фурната.

След 30 минути хлябът трябва да е готов, но за да има хрупкава коричка, пече се само отгоре за още 20 минути, а докато чакаш, ароматът е неописуем.

Хапва се мек и топъл веднага!
 

More Food