Следва

6 ноември, вторник

Защо кафявият ориз е толкова по-добър от белия? Някои убедителни доказателства

Приемането на кафяв пред бял ориз отличава добрата диета от супер добрата диета. Това е така, защото кафявият...

Health преди 11 години

Приемането на кафяв пред бял ориз отличава добрата диета от супер добрата диета. Това е така, защото кафявият ориз е толкова по- хубав от белия, ако погледнете от хранителна гледна точка, те са разделени на светлинни години един от друг.

Например, ако ядете само две порции кафяв ориз на седмица, ще намалите риска от диабет, докато редовната консумация на бял ориз увеличава шансовете за диабет с 20%.

Здравни разлики
Кафявият ориз е това, което всички форми на бял ориз изглеждат преди да преминат през процес на рафиниране.
Обработката премахва външната обвивка и триците и полира оризовите зрънца, докато придобият искрящ и бял вид, които виждаме по магазините. 

За съжаление, по време на този процес оризът се лишава от собствените си фибри, протеини, тиамин, калций, магнезий и калий. По-специално, хранителните вещества, които се премахват в процеса на смилане, включват 67% от витамин В3, 80% от витамин В1, 90% от витамин В6 и половината магнезий и фосфор, както и 60% от желязото, всички фибри и основни мастни киселини. 

Ето защо белият ориз пристига в магазините „обогатен” на витамини и желязо. Тези неестествени подсилвания и добавки се прибавят към ориза, защото процесът на лишаване отстранява почти всичко. Ако не беше процесът на обогатяване, белият ориз ще бъде толкова лишен от хранителни вещества, че няма да отговаря на минималните изисквания за дневен прием на FDA. Ето защо белият ориз е химически променен с витамини и желязо, така че да могат да се продават в магазините.

Таблицата по-долу показва огромната разлика в хранителните вещества между кафявия и белия ориз.



За да ви убедим напълно, ще ви кажем, че 1.76мг манган е почти 80% от дневната нужда за този минерал. И нека не забравяме, че манганът помага на човешкото тяло да създава важни мастни киселини, които ни правят здрави. Селенът е известен със своите противоракови свойства, както и в борбата срещу сърдечно- съдови и възпалителни заболявания и ревматоиден артрит.

Кафяв ориз за отслабване

Кафявият ориз е естествено богат на фибри, което насърчава здравословното функциониране на червата и това е причината, поради която се препоръчва за загуба на теглото. Фибрите също така абсорбират течности в стомаха ви и ви карат да се чувствате сити съвсем скоро, като по този начин се намалява общото количество на храната, която ядем.

Кафяв ориз за детоксикация

Високото съдържание на фибри в кафявия ориз ще ви помогне да се отървете от вредните токсини. Всъщност, именно фибрите се привързват към канцерогенните вещества и токсини, като ги отстраняват от тялото и не им позволяват да се прикрепят отново към клетките на дебелото черво. Кафявият ориз съдържа необходимите компоненти за да се стабилизира храносмилането, предотвратява и облекчава запек и насърчава правилното функциониране на червата.

Кафявият ориз помага при диабет

Кафявият ориз също така помага за поддържане на кръвната захар и да се стабилизира, тъй като освобождава захарта бавно и по устойчив начин. Това го прави по-добър вариант за диабетици, в сравнение с белия ориз.

Хора, които консумират пет или повече порции бял ориз седмично имат 17% повишен риск от диабет, в сравнение с хората, които ядат по-малко от една порция на месец.

Но яденето на две или повече порции кафяв ориз за една седмица е свързана с 11% намален риск от развитие на диабет, в сравнение с по-малко от една порция кафяв ориз на месец.

Белият ориз има по-висок гликемичен индекс от кафявия ориз. Този индекс е мярка за това колко бързо дадена храна повишава нивата на кръвната захар, в сравнение със същото количество глюкоза.

Препоръчваме ви незабавна подмяна на белия ориз и други рафинирани зърна с кафяв ориз, за да се опитате да предотвратите диабета.

Кафяв ориз за готвене

Белият ориз е все още обичайният, който консумираме по ресторантите, така че по- голямата част от кафявия ориз трябва да получаваме у дома. Кафявият отнема по- дълго време за да се сготви от белия. Кафявият ориз няма пухкавата консистенция на белия ориз, но за сметка на това ароматът му го прави приятен начин да поднесете фибри в менюто си.

Е, убедихме ли ви колко по- добър е кафявият ориз?

 

More Health