Следва

15 февруари, петък: Мила Кунис, Мишел Уилямс и Рейчъл Уайс на премиерата на "Оз: Великият и могъщият"

Пържените картофки на Джулия Чайлд

Най-вкусните пържени картофи са тези, пържени в твърда растителна мазнина или фъстъчено и рапично олио...

Food преди 11 години

"Най-вкусните пържени картофи са тези, пържени в твърда растителна мазнина или фъстъчено и рапично олио, казва Джулия Чайлд в книгата „Да готвим у дома с Джулия и Жак“, излязла на пазрара от издателство Колибри. .

И понеже е петък, а в последния работен ден готвенето е по-скоро ритуал, за да направим точно такива хрупкави и вкусни пържени картофки, взехме назаем нейната рецепта от книгата.

"Ако никога не сте яли картофки в прясна мазнина, този деликатес направо ви предизвиква, продължава Джулия. От маз­нината е и огромната разлика във вкуса. Добре е и ако картофките станат хрупкави, а не меки и мазни. Картофите имат нужда от две пържения. Първото бавно ги сготвя. Второто, което може да е и няколко часа по-късно, прави картофките кафяви и хруп­кави и трябва да стане малко преди подна­сяне."

Количество: 6 порции
Необходими продукти:

∙ 4-5 едри картофа за печене - по 300-360 г всеки
∙ 2 1/4 л. олио за пържене
∙ сол за поръсване на картофките

Начин на приготвяне

Подготовка на картофите

Измийте и обелете картофите. Нарежете ги на пръчици по дължина. Изплакнете ги в студена вода, за да премахнете нишестето. За да не потъмнеят, ги прецедете от водата малко преди пържене, като не забравяте да ги подсушите хубаво в кърпа или хартия.

Първо пържене

Покрийте дъното на тава с хартиени кърпи или салфетки. Загрейте олиото на 165 градуса. Вземете две шепи от картофи­те и ги сложете в кошничката за пържене. Внимателно я спуснете в горещата маз­нина. Пазете лицето си от капки мазнина. Пържете картофите и постоянно ги върте­те и обръщайте няколко минути или докато омекнат, но без да покафеняват. Вдигнете кошничката. Отцедете я и сипете картофки­те в тавата с хартия на дъното. Оставете пържените картофи да се охлаждат - от 10 минути до 2-3 часа.

Второ и последно пържене

Точно преди поднасяне загрейте мазнината за пържене на 175-200 градуса. Изпържете пържените картофки по шепа наведнъж, като често ги разбърквате и об­ръщате. Пържете минута-две или докато станат кафяви. Сложете ги да се отцеждат върху хартиени салфетки и ги посолете. Поднесете веднага.

Книгата „Да готвим у дома с Джулия и Жак“ (превод: Любина Ковачева, 304 стр., е на цена: 20 лв. и можеш да намериш във всички книжарници в страната. 
 

More Food