Следва

На косъм: Куката катастрофира тежко

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града - 25 - 31 март

Нека бъде музика! Така накратко може да се обобщи лайт мотивът в един нетрадиционен...

Events преди 11 години

Филип Аврамов с премиера на музикален спектакъл "Бог Рок"
Кога: 25 март, 19 часа
Къде: Студио 5

Нека бъде музика! Така накратко може да се обобщи лайтмотивът в един нетрадиционен one-man спектакъл на Филип Аврамов.

Малко известен факт е, че освен талантлив актьор, Филип е и също толкова добър музикант. Комбинацията от двете му дарби в рими и ритми, ще видим в "Бог Рок"- музикално-театрален пърформънс, специално създаден за бар. Затова и премиерата му е на 25 март в клуб “Студио 5”.

А когато говорим за качествено забавление, задължителното условие е приятелската компания. Затова и в "Бог Рок"са замесени тримата Bushmills Brothers - Филип Аврамов, Дани Рашев и Петър Калчев. Театърът е мястото, на което се срещат за първи път и което остава притегателна сила за тях. Затова и общата им мечта е тяхно общо представление.

Ролите са разпределени по братски – Филип в ролята на актьор и певец , Дани - автор на текста, а Петър ще е режисьор. В едночасовия коктейл, който ще ни поднесат, основните съставки са много рок, по-малко блус и достатъчно чувство за хумор. Музикалната разходка започва някъде през 60-те и приключва в наши дни, като преминава от Muddy Waters, през John Lee Hooker до Whitesnake, Metallica и AC/DC.

"За мен този спектакъл е едно върховно изживяване. Впуснах се в него, защото главното действащо лице ще бъде музиката. А тя не се съобразява с пол, раса, политика и интереси и няма езикови ограничения. Музиката е речта на Бог…Бог-Рок" – сподели вълнението си от предстоящата премиера Филип Аврамов.

Билети за премиерата на "Бог Рок" могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. от клуб "Студио 5" и билетния център на НДК.

Три пиеси - четири действия
Кога: 25 март, 20.00 часа
Къде: "Червената къща"
Вход: 12/8 лв.
Времетраене: 90 мин.




Проектът изследва цялостното творчество на А. П. Чехов, поставя живота му в политически и социален контекст, изважда събития, изиграли важно значение за живота на автор0, и предоставя възможност публиката да осъди, симпатизира или се дистанцира от сценичното решение на екипа и участниците по свой начин. Нищо не може да бъде по-силно от фaктите. Публиката има възможност да слуша текст, където липсва, на .mp3 плейъри, раздадени на зрителите в началото на спектакъла. При този подход на работа се експериментира с текста, използва се тялото на актьора като контейнер с информация, където всеки наблюдател може да интерпретира по свой начин случващото се. "Мнозина от нас красиво мечтаят колко хубав ще бъде животът след двеста години и на никого не му минава през ума простият въпрос: та кой ще го направи хубав, ако ние само мечтаем?". А.П.Чехов. С финансовата подкрепа на Министерство на културата и с подкрепата на Фондация "Етюд".
На български език.

Режисьор и хореограф: Галина Борисова; музика: П. И. Чайковски; видео: Ани Колиер; костюми и сценография: Галина Борисова; изпълнители: Светозар Георгиев - ghostdog (драматург), Искрен Петков (танцьор), Велислав Павлов (актьор), Янко Великов - Янеца (актьор), Пьотр Кшемински (актьор)

Концерт в чест на Queen
Кога: 27 март, 20.00 часа
Къде:
зала 3 на НДК




На 27-ми март в зала 3 на НДК ще се проведе благотворителен концерт чест на “Queen”, сходен по формат на световноизвестния трибют направен за Фреди Меркюри през април 1992г. на “Уембли”.

Сред българските музиканти ще участват Данчо Караджов от "Сигнал", Звезди от "Ахат", Тео Койчинов и Драгомир Драгиев от "Мюзик айдъл", Валентина Александрова от "Стар академи" и участвалият в "Евровизия" Рене Ранев. Те ще изпълнят на живо 25 от най-известните и незабравими песни на “Queen”. “За да пресъздадем напълно атмосферата за зрителите, получихме разрешение от мениджмънта на “Queen” да използваме видеа към парчетата.” сподели организаторът на събитието Ангел Ангелов – Мостуна. Концертът е организиран с цел феновете на “Queen” да се насладят на музиката на бенда и България да допринесе към благотворителната организация “Меркюри финикс тръст”. Тя е създадена в памет на починалия от СПИН вокалист, Фреди Меркюри, с цел да помага на хората, които се борят с това нелечимо заболяване по целия свят. Идеята и основаването на тази организация се случва благодарение на Браян Мей и Роджър Тейлър, другите легенди от “Queen”, както и от мениджъра на групата – Джим Бийч.

"В края на февруари от “Меркюри финикс тръст" изпратиха писмо, с което потвърждават нашия концерт и очакват нашите дарения. Билетите са по 20 за терена и 30 лева пред сцената, но има и ВИП пасове. С цел да се съберем повече съмишленици, пленени от религията "Queen", предварително в мрежата на TixGate.com, Eventim.bg, и на касите на НДК сме пуснали пропуски с 20% намаление до 18 часа на 25ти март. В крайна сметка са важни две неща - максимален брой почитатели на "Queen" да бъдат част от шоуто и да покажем на света, че и ние, феновете от България можем да помагаме за благородни каузи", добави Ангел Ангелов

Изложба живопис и скулптурна инсталация на Захари Каменов - "КОТКИТЕ"
Кога: от 26 март до 16 април
Къде: Галерия "АСТРИ", ул. "Цар Самуил" 34



Котките.
Обичани или ненавиждани, закриляни или прогонвани те присъстват в човешкото битие от зората на цивилизацията. В древен Египет тя е била смятана за добродетелка и закрилница на човека. Според легендата, тя е спасителка на Мохамед, а от там тя е неприкосновеното животно в ислямския свят. Безбройни са примерите на оказана й почит и внимание и в съвременната култура. Мистичното и неуловимото, загадъчното и непредсказуемото в нейната природа привличат неспирно. Вероятно и заради нейния събирателен образ на блажената свобода.
И ако смело наречем „Котката” вечна тема в изкуството, разбираемо е и връщането на Захари Каменов към опита за разгадаване на мистичността и хармонията в природата на това същество.

Припомняйки си някои от предишните инсталации на Захари Каменов - „Каракачани”, „Цялото село”- усещането и днес е за проникновеност и последователност в намирането на образите- символи.

В изложбата ще бъдат показани четири живописни платна и скулптурната композиция „Котките”- теракота.

"Слънчев бряг – код жълто" от Любомир Николов
Издава: ИК Сиела
Кога: Тази седмица
Къде: В книжарниците в страната



Любомир Николов е автор на сборниците с разкази „Въжеиграчът Карой” и „Очи на сляп, език на болен” номинирани за наградата Хеликон през 2010 и 2012г. Носител е на наградата „Чудомир” и на други литературни награди. Публикувал е в „Капитал Лайт", „Труд”, „Литературен вестник”, „ЛИК”, “Сега”, „Съвременник", „Знаци”, „Страница”, „Море”, „ Новинар”, както и в няколко български и чужди антологии.
Разкази на Любомир Николов са публикувани на английски, испански и словашки език.

„Слънчев бряг – код жълто” е сборник от три неочаквани новели, далеч от ежедневната логика и повторения.

"YouTube - my love" e новела за онова бъдеще, където светът се променя, а ние не. В новия свят паметниците, които остават след нас са дигитални. Още по-интересно е, ако някой, като героят Виктор иска да остане на всяка цена и надминава всякакви очаквания. В текста бъдещето вече е дошло. То е почукало на вратата и без да го каним, вече е в домът ни.

Били ли сте в Слънчев бряг? Виждали ли сте екстаза на мултиезичните тълпи? Втората новела „Слънчев бряг – код жълто” е заредена с експлозивен и заразителен хумор. Въпреки, че текстът е облякъл униформата на роман, действието се развива светкавично, като в борбата сумо.

„Гран Виа” ще ви захвърли в близкото бъдеще. Неочакваният сюжет описва психиатър, енигматичен пациент, страдащ от личностово разстройство и всичко, което им се случва, когато историята напуска лекарският кабинет. Тази новела картографира географията на самотността, ползването на другия като средство, необходимостта от нови и работещи идеи. Героите от страниците не са на себе си. Тяхната неудържимост, брутална жизненост и дребни престъпления грабват вниманието, а наситеният език с малко думи казва повече.

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?