Следва

Бившата адреналинка Жана се омъжи

Face to face: Христина Ангелакова за деветото издание на "Моцартовите празници"

Цяла година очакваме деветото издание на "Моцартовите празници" в Правец и тъй като вече нямаме търпение, потърсихме малко повече информация относно фестивала именно от неговия организатор...

People of art преди 10 години

Цяла година очакваме деветото издание на "Моцартовите празници" в Правец и тъй като вече нямаме търпение, потърсихме малко повече информация относно фестивала именно от неговия организатор.  Световноизвестната българска оперна певица Христина Ангелакова, известна ни още като бивш директор на Софийска опера и балет, днес е основният виновник за престоящото музикално събитие в периода 15 август 2013 - 18 август 2013.


V.S. Здравейте, г-жо Ангелакова? Къде Ви хващаме в момента?


Здравейте! Мога веднага да ви отговоря на въпроса без всякакво затруднение – където се намирам почти всеки ден от ранните часове на деня – пред компютъра, с двата телефона от едната страна – мобилен и стационарен.

Преглеждам поща, отговарям на имейли и всичко това в очакване на един по-удобен час, за да проведа и необходимите телефонни разговори.

Ето така почва денят ми или по-скоро всеки ден и така ще бъде до 15.08.2013 т.е. до началото на фестивала ”Моцартови празници – Правец 2013”. Как ви се струва?

V.S.  До каква степен от 1 до 10 организацията на фестивала „Моцартови празници” е в разгара си?

Ако трябва да отговоря на въроса Ви за степента на организацията от 1 до 10 ,не знам , може би най- близо до истината е ,че почти винаги карам на пълни обороти, както и да звучи това. Екипът е малоброен и не можем да си позволим разтакаване или бавни обороти. Просто във всеки момент трябва да си готов да реагираш.

V.S. Разкажете ни за тазгодишния фестивал, какво предстои? 

Тазгодишното издание на фестивала е още по-мащабно и амбициозно от досегашните – четири вечери и две следобедни събития. Освен Моцарт има и много Верди и неговата 200-годишнина от рождението му. 

V.S. Кои са артистите участници тази година?

Гостува една от най-авторитетни балетни компании на Италия – “Баллетто дел Суд”. На 16.08. 2013 те ще кацнат направо от Рим, а на другия ден – 17.08, ще се насладим на техния спектакъл “Моцарт – чудото на Европа”

Фестивалът се открива със спектакъл на “Аида” , копродукция на фестивала и Държавна опера – Русе и то с какви солисти – Цветелина Василева, Анна Мария Кюри, Марио Чанг, Кирил Манолов, Деян Вачков, Пламен Бейков, Илина Михайлова и диригент от Ботуша – Маестро Джовани Ди Стефано. Режисьор - Огнян Драганов, художник на костюмите е един италиански ас – Салватор Руссо.

На другия ден следва симфоничен концерт с участието на превъзходния пианист от Израел –Виктор Голдберг и диригента Росен Гергов, а оркестъра, пак един от най-добрите – Софийска филхармония.

На 18.08 на площада в Правец е традиционния концерт “Класика рок и джаз” Новото в неговата програма е, че има и рок аранжименти на класически произведения – Верди , Моцарт, Вагнер. Има и рок банда – Кикимора, има джаз солист – Йълдъз Ибрахимова, има оперни певци от къде ли не – световни български, от Канада, от Косово.

Диригент – Иван Ангелов, а хорът и оркестърът са отново на Държавна опера – Русе. Ще се опитам да изредя имената на солистите – Беса Иглики, Марио Чанг, Илина Михайлова, Даниела Дякова, Кирил Манолов, Деян Вачков и Рафи в оперен вариант.


V.S. С какво е по-различно деветото издание на „Моцартовите празници” от останалите 8 издания?

Имаме специална програма за деца на 17.08 – матине със спектакъл на “Бастиен и Бастиена “ от Моцарт, представяне на книгата “Вълшебната флейта “ на издателство Ентусиаст, един малък и прекрасен кларинетист от Стара Загора, Бобо с един музикален колаж на реге и класика, брейк с Моцарт и млади оперни певци.

Забавно ще бъде! За това е помислил режисьорът Христо Симеонов.

Очакваме за среща с автограф една от най-големите вердиеви певици на миналия век – Фиоренца Косотто. Срещата е предвиден на 18.08, преди концерта на площада.

V.S. 
И тази година се провежда в Правец, където се намира и нашият любим хотел Riu Pravets, каква е атмосферата там, с какво езерото допълва фестивала?

Цялата тази прекрасна програма на брега на езерото би трябвало да бъде едно вълнуващо преживяване за меломаните, за тези, които обичат балета, за тези, които не се притесняват да харесат нестандартното в музиката, за тези които обичат лукса, красивата природа. Мисля, че в такъв момент душата ликува.




V.S. Ако трябва да сравните позициите на оперен певец, директор на Софийска опера и организатор на фестивала „Моцартови празници”, коя Ви е любимата роля?

Ако трябва да сравня ролите си на певица, директор на операта и артистичен директор на фестивала и да дам отговор на въпроса Ви , коя е любимата – труден отговор, но си мисля че цялата ми страст сега е насочена към желанието, което ме е обсебило “Моцартовите празници” да бъдат най-добрите, най- перфектните, най- великолепните, най - най !

V.S. С какво ще запомните всяка една от тях?

Всяка от тези “роли” има своето важно място в моя живот. Всички те са направили живота ми интересен, пълноценен и тук-таме изпълнен и с горчивина. Да, с горчивина , за да бъдат успехите още по-сладки.

V.S. Кога за последно пяхте?

Защо този въпрос? Не знам, мисля че “пея” и сега по мой си своеобразен начин, или пък може би плача, когато има повод.

V.S. Какво си пожелавате за фестивала?

Понякога ми идва наистина да плача или да крещя, когато нещата се закучат, но не се предавам.
Искам, ИСКАМ, фестивалът да стане, да го харесат всички. Да чакат с нетърпение следващия, а той ще бъде ДЕСЕТИЯ ЮБИЛЕЕН!



* билети за фествала можеш да закупиш тук>>

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра