Следва

Хoли Бери и Оливие Мартинес станаха родители на момченце

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 7 - 13 октомври

Всяка бутилка крие тайни, откровения и житейски истории, споделени от невероятен списък имена, някои от които сме свикнали и обичаме да четем, а други за пръв път влизат в ролята...

Events преди 10 години

"Истории от бутилката" - сборник разкази
Кога: 10 октомври
Къде: Bar Vintage

Всяка бутилка крие тайни, откровения и житейски истории, споделени от невероятен списък имена, някои от които сме свикнали и обичаме да четем, а други за пръв път влизат в ролята на писатели на страниците на сборника.
Различни на вкус, опияняващи и откровени, разказите в „Истории от бутилката“ създават ободрителна лекота на духа, мисълта и тялото, предизвикани от разкритите истини, радости и скърби.

Актрисата Стефка Янорова, водещата Валентина Войкова, художникът Филип Попов и пътешественикът-фотограф Михаил Заимов и още: проф.Андрей Пантев, Мила Маречкова, Насо Русков, Марияна Добранова, Ива Екимова, Михаела Петрова, Петя Желева-Зеленски, Мария Георгиева-Савова, Мария Панчева и Ясен Григоров ни въвеждат в своя свят и ни показват, че никога не стъпваме в една и съща река и никога не отпиваме една и съща глътка.

100x100=900 (100 видео артисти разказват един век)
Кога: 8 - 9 октомври, 19.30 часа
Къде: Център за култура и дебат "Червената къща"



Проект по повод 50 годишнината на видео арта през 2013 г.

Основната идея на проекта е, че "за да има развитие, е необходимо да се разбере какво от миналото трябва да бъде веднъж завинаги архивирано".

В този смисъл, да се покани всеки един от 100-те видео артисти да "интерпретират" отделна година на миналия век и така да се състави глобален "разказ" на 20-ти век, представлява опит за обработка на миналото, не случайно поверена на артисти и не случайно видео артисти - поради факта, че "движещият се образ" (кино, телевизия, интернет) е един от най-характерните елементи на отминалото столетие. Координатор на проекта за България - Венцислав Занков

8 октомври (вторник), 1951–1975 г.
9 октомври (сряда), 1976–2000 г.

Видеата са в оригиналните им версии с английски субтитри.

Вход за отделна прожекция 3 лв.

"Very beautiful..."
Кога: 27 септември - 12 октомври
Къде: галерия "Париж"



Това е втората изложба в България на художничката от Литва – Ролана Чечкаускайте. Заглавието на изложбата „Very beautiful“ е многозначително и със сигурност не трябва да се тълкува буквално. За вече познаващите я зрители е ясно, че със сигурност има подтекст, който съдържа голямо чувство за хумор и ирония.

Ролана е автор на галерия „Париж“ от 2010г., а през 2011 г. бе нейната първа изложба у нас - „ One more time about relationships”. За тези три години, непознатата до този момент у нас художничка от Литва, успя, чрез картините си, да изгради своя публика, почитатели и дори истински фенове.

В тази изложба се срещаме с малко по-различни сюжети от досегашните, които ни отвеждат в едни рицарски времена, където има странни самовлюбени принцеси, облечени в средновековни рокли, с високи яки и огромни прически, които така смешновато и наперено се харесват, че у зрителите със сигурност ще се породят много усмивки и смях. Но тези принцеси доста директно кореспондират и със съвременните жени, чиито суета и самоувереност са не по – малки от тези преди няколко века.

С други думи - типичната женска самозабрава пред огледалото, Ролана ни я показва по един много миловиден и забавен начин, който определено разсмива, а този поглед ни е толкова ценен и необходим днес.
Много от творбите са намигване и към различните нюанси във взаимотношения между мъжа и жената- от ухажването, през целувката, сутрешното кафе, разходката и моментите на релакс- сред природата или в семейното канапе. И всичко това поднесено с много фино иронично чувство, както и с оригинална техника и стилизация на образите.

Освен живопис, художничката ще представи в изложбата и керамични скулптури, тъй като специалността, която тя завършва в Литва е „Керамика“, а живописта и керамиката са се движели винаги паралелно в нейното творчество.


Документалният филм "Ром Кихот"
Кога: 10 октомври, 19.00 часа
Къде: Дом на киното



Най-новият документален филм "Ром Кихот" ще открие първото издание на фестивала за документално кино - Sofia Biting Docs.

На 10 октомври от 19.00 часа в Дома на киното началото на фестивала ще бъде дадено с премиерата на дебютния филм на режисьорките Нина Пехливанова и Петя Накова. В представянето на филма освен екипа ще се включат и колоритните участници от ромската махала в град Кюстендил.

Създателите на "Ром Кихот" буквално откриват своите персонажи в рядко посещаваното от външни хора кюстендилско гето. С чувствителност и съпричастие филмът разказва за четирима независими един от друг герои и събития в живота им, между които съществуват пародийни контрасти и неизбежни прилики.
Валери Леков (Ром Кихот), роден в ромската махала в Кюстендил, е надраснал произхода си репортер в Българското национално радио. С деликатност и фин хумор той води разказа във филма, а сатиричната му поема "Ром Кихот" дава заглавието на лентата. За да живее "като българин" в града изплаща голям кредит, който принуждава съпругата му да отиде на гурбет в Гърция.
На гурбет са и родителите на друга героиня: Далила. Тя завършва техникум с фризьорство и изживява "мечтания" абитуриентски бал, който изглежда като пищна сватба. От чужбина пък е дошла Светла - бесарабска българка от Украйна. Създала е семейство с Живко - мъж от ромски произход, живеещ в махалата, с който имат две прекрасни сламено руси момчета и хармонични взаимоотношения. И разбира се, един от най-забележителните герои - Емо. Той е в осми клас и е роден и израснал в същинското гето. Смята, че интеграция е "да заминеш в Германия" и когато го питат "Къде искаш да се интегрираш", той отговаря: "А-а, аз че си седим тука".

Снимките на "Ром Кихот" започват в новогодищна нощ и продължават повече от година. Преминават през различни перипетии, но преди тях в основата на продукцията стои книгата на Петя Накова "Проповедникът и Черният кон" - документален роман за пастор Емил Димитров. Насилствено изселен в Кюстендил по време на комунизма, пастор Димитров преживява изключителни срещи с жителите на ромската махала в града. За написването на книгата авторката прави обширно проучване, включващо над 70 интервюта и четене на държавни архиви. Първоначално замисля филм, в който да вплете цялата история на пастора, но след като в работата по проекта се включва като съавтор и Нина Пехливанова, пъстрият и изпълнен с живот цигански образ надделява. Двете правят филм за ромите, в който приносът на пастора е почетен чрез кратък разказ на неговия син.

Филмът е продукция на АРС Диджитъл Студио с подкрепата на ИА Национален филмов център.

 

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.