Следва

Присъствието на Met Gala в Ню Йорк удари 25 000 долара

Баба знае най-добре: защо да пием бъз

Няма по-изпитани, ефикасни и доказани във времето рецепти от съветите на... 

Health преди 10 години

Няма по-изпитани, ефикасни и доказани във времето рецепти от съветите на баба. Възрастните хора, особено проверено - родните ни баби, отлично познават чудесния ефект на десетки бабини илачи върху здравето и тонуса ни, в това число и на плодчетата на билката бъз върху организма, за които ще стане дума днес.

Плодчетата бъз /черния бъз, а не дивия/ се берат при пълна зрялост - в края на лятото и началото на есента.

Сушат се добре узрелите плодове (неузрелите са токсични) на проветриво място, но не на слънце. Приблизително 10-14 дни са им необходими, за да се изсушат напълно, след което се прибират за зимата в хартиена кутия или хартиена торбичка и се съхраняват.

Дори и да сте пропуснали да си набавите лично от тях тази есен, можете да ги купите направо изсушени от билкова аптека.

Плодът е най-активната част на растението, защото се използват и останалите части, но тук говорим за плодовете. Има силно противораково действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания, действа диуретично и пречистващо. Отлично средство против анемии.

Бъзът има високо съдържание на витамин С, богат е на антиоксиданти, съдържа аминокиселини, каротини, танин и витамини - А, B1, B2 и B3. Съдържа също много пектин и целулоза, което помага за извличане на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Според изследвания на медицинския център на университета в Мериленд бъзът е може би най-старата използвана и позната на човека билка, култивирана с цел прилагане като лечебно средство.

В същото време пред учените стоят още въпроси по отношение на ефектите и влиянието на това растение върху човешкия организъм. Откриващите се в суровите неузрели плодове вещества самбуцин и самбунигрин може да предизвикат гадене и повръщане. Най-вероятно това е причината за разпространената препоръка бъзът да се избягва от бременни и кърмещи жени, както и от малки деца.

У нас растат три вида бъз, като най-популярен е именно черният. Известно е определението на великия български лечител Петър Димков, че това е най-силната по въздействие българска билка. Знае се и за сравнението на бъза с жен-шена, както и легендарните твърдения, че българските богомили, известни в цяла Европа и като лечители, винаги носели в торбите си чесън и стрит цвят от бъз като чудодейни средства. Народните наблюдения пък показват, че птичите ята събират сили и енергия преди дълъг полет, като кълват зрънцата на черния бъз.



Как да си приготвим бъзовия еликсир, ако разполагаме с пресните плодове: Плодът се измива добре, като по-нататък се постъпва като при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в голям буркан ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на буркана, като се завършва със захар. Оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация.

Препоръчва се сиропът да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца - по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия.

Ако не сме си приготвили сироп от лятото, набавяме сушените плодове, взимаме една чаена лъжичка от тях и ги накисваме от вечерта с 1 чаша вода. На сутринта се прецежда, затопля се и се изпива на гладно. Друг вариант е 300 г сушени плодове (от аптеката през зимата), 1 л вода и 1 кг захар да се смесят и накиснат за около 7- 14 дни. Прецежда се и се приема направо или разредено с вода. Чудесно е и за подслаждане на чай.

Добре е да се има предвид, че студеният начин на извличане съхранява ензимите и не води до денатурация на солите, които са във водоразтворим вид.


 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.