Следва

Бен Ритър открива първата си изложба в България

През седмицата ще видим ОЩЕ...

На 23-ти април в 18.30ч, в уютната атмосфера на Studio 5 ще прозвучат едни от най-емблематичните композиции на последния голям иноватор на джаза – Уди Шоу...

Culture преди 10 години

Авторски композиции и пиеси на Уди Шоу

Кога: 23 април, 18:30 часа
Къде: Studio 5

На 23-ти април в 18.30ч, в уютната атмосфера на Studio 5 ще прозвучат едни от най-емблематичните композиции на последния голям иноватор на джаза – Уди Шоу. Надарен по рождение с фотографка памет и абсолютен слух, Шоу изучава класическа и джаз музика.

Творчеството му е силно повлияно от Джон Колтрейн, за когото Шоу създава най-известната си композиция едва на 18 години - The Moontrane. Голяма роля в развитието на Шоу играят европейските композитори на XX век - Бела Барток, Игор Стравински, Золтан Кодали - Zoltan е композиция посветена на големия унгарски композитор.

Едва на 20 години Шоу вече участва в легендарните групи на Арт Блейки, Хорас Силвър и Лари Йънг. Той загива в следствие на трагичен инцидент през 1989 едва на 44-годишна възраст; въпреки това оказва силно влияние на най-големите имена в джаза от 70те години на миналия век до наши дни - от Уинтън Марсалис до Алекс Сипягин и Дейв Дъглас.

"Той наистина беше един от най-великите..." Макс Роуч
"Уди Шоу е един от гласовете на бъдещето." Дизи Гилеспи
"Ето това е тромпетист. Той свири различно от всички други." Майлс Дейвис
"Уди Шоу е все още недостижим. Може ли композирането за голям ансамбъл да е по-вдъхновяващо от "Blackstone Legacy"?" - Стийв Леман

Едни от най-добрите ни джаз музиканти, в лицето на Димитър Льолев (саксофон), Александър Логозаров (китара), Димитър Карамфилов (бас) и Стефан Горанов (барабани) ще ви уверят в истинността на всяка изказа дума за творчеството на Уди Шоу.

Вход: 10 лева



Пусни книга на свобода за деня на книгата - 23 април

Кога: 23 април
Къде:

Обичаш ли книгите? Смяташ ли, че те са важна част не само от твоето лично пространство, но и от заобикалящата ни среда? „Аз чета“ и Буккросинг общността в България те кани на вълнуващо приключение по случай Световния ден на книгата и авторското право- 23 април!

Идеята е поне за един ден обществените пространства в София и други градове да се превърнат в истинска свободна библиотека. За целта ще бъдат регистрирани над 100 заглавия на сайта на Bookcrossing.com, които ще бъдат пуснати на свобода на подходящи публични места, като с помощта на издателства, граждански организации, културни центрове и най-вече книгоманиаци, се очаква броят на освободените книги да надмине 1000.

Може да се включиш като:

помагаш в разнасянето и освобождаване на книгите на самия 23-и април;

разпространиш информация за инициатива сред твоите приятели, граждански организации и сдружения, в които участваш;

споделиш материалите, свързани с акцията, на твоята уеб страница, блог и в социалните мрежи;

предоставиш място за пътуващите книги, като направиш буккросинг зона;

Кампанията се осъществява в партньорство с Асоциация “Българска книга”, Нов български университет, Политроник и в подкрепа на кандидатурата на София и югоизточен регион за Европейска столица на културата 2019.



"ROSENQUARZEXPRESS" Гостува на  "АЛАRМА PЪN(K) ДJАЗ: СУниверситетски арт пространства"

Кога: 23 април 
Къде: залата на Университетски театър „Алма Алтер“

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“ и Културният център на СУ започват съвместна серия концерти под мотото „АлаRма Pъn(K) Дjаз: СУниверситетски арт пространства!“. Инициативата има както облагородяващ ъндърграунд сцената характер, така и изследователски – в рамките на поредица от месечни концерти с участието на неконвенционални български и чуждестранни артисти и групи, предавани пряко по БНР от различни пространства на Ректората (Театрална лаборатория „Алма Алтер“, Аулата, Яйцето и др.), чрез които ще видим една съвсем нова звукова картина на Университета.

Началото е на 23 април от 21.00 ч. с една от най-интересните пост-уейв/дарк-блус формации на новата софийска сцена – Rosenquarzexpress.

В музиката на Rosenquazexpress сивата баварска депресия неусетно преминава в деликатно ироничен коментар върху изкуствеността на естеството, а влиянията на The Cure и други класици от 80-те съвсем естествено се трансформират в психаделични западноафрикански рифове и метафизични речитативи. Песни като „Между сезоните“, "Silver Spoon", „Август“, "Why All Those Women" могат съвсем сериозно да ви разтърсят, а други като "Women With Curls", "Fernbeziehung" и „Викинг и принцеса“ ще ви разсмеят, но по един съвсем различен начин – така че хем да ви е забавно, хем и леко неудобно накрая...

Вход: сбободен 



"ИВ СЕН ЛОРАН", представяне на книгата и безплатна прожекция на филма

Кога: 25 април, 18:00 часа
Къде: Френски културен институт

На 25 април в 18:00 ч. във Френския културен институт в София ще бъде представена  Биографичната книга „Ив Сен Лоран“, дело на журналистката Лоранс Бенаим. Тя ще бъде представена от Ина Асса, главен дизайнер на БНТ, а в кожатана водещ влиза неподражаемата Мария Силвестър.

Литературното представяне ще бъде последвано от предпремиерна прожекция на едноименния филм. За целите на своята въздействаща кинотворба режисьорът Жалил Леспер е ангажирал безупречен актьорски
състав, а изпълнението на Пиер Ниней се отличава с поразителна лекота, достоверност и финес.

Биографията на мъжа, за когото „роклята не е архитектура, а дом“, е осеяна с депресии, алкохол, наркотици и сензации, но я увенчават новаторството и катарзисът на съприкосновението с красотата. Той облича жените, представяйки си известни персонажи.

Той лансира прет-а-портето, пуловера превръща в суичър, а колана обявява за бижу. Неговите смокинги влудяват
парижанките, а целомъдрените му рокли са израз на съвършената представа за красиво: яснота на контурите, свобода на тона и отказ от превземките.

Събитието се провежда в рамките на Дните на отворените врати на Френски Институт, София.

Вход: свободен в рамките на капацитета на залата!




Още за събитията от седмицата може да четете тук

Още от днес (22 април 2014):

Love to quote: 7 зареждащи цитата за по-богата седмица

Звезден Instagram на седмицата: Великден и знаменитостите

Кампаниите: Бианка Балти за пролетната колекция очила Dolce & Gabbana

Роро се стопи. Мечтае отново да се върне на екран!

Джордан Дън е новото лице на Maybelline New York

И още...

More from View Sofia

More Culture

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.