Следва

Love to quote: 7 зареждащи цитата за по-богата седмица

Помощ: Мазнини на прага на лятото? Как да ги стопим?

Благодарение на наследствеността, организмът на някои хора изгаря мазнините много по-бързо отколкото организма на други...

Food преди 9 години

Благодарение на наследствеността, организмът на някои хора изгаря мазнините много по-бързо отколкото организма на други. Но възрастта, теглото, физическата активност и хранителните навици също играят важна роля в обмена на веществата. С възрастта, обмяната на веществата се забавя, най-вече поради факта, че след 25 години човек ежегодно губи около 200 грама мускулна маса. Ако мускулите не работят активно, те атрофират. Това води до намаляване на дневното изгаряне на калории до 400 ккал, което води до увеличаване на теглото с половин килограм на седмица. Но това може да бъде коригирано. Няма причини, поради които на 30 или 40 години да не може да се постигне същия метаболизъм както на 20 години. С помощта на прости техники, може да се ускори процеса на изгаряне на мазнините в организма.

Яжте на често по малко

Това звучи парадоксално: защото трябва постоянно да ядем, за да отслабнем. Раздробеното хранене не позволява на метаболизма да се забави. Освен това, то ни предпазва от преяждане поради силен глад, който настъпва, ако дълго не сме яли. 5 пъти на ден по 300-500 ккал с пауза между храненията не повече от 4 часа.

Не пропускайте закуската

От гледна точка на ускоряване на обмяната на веществата, закуската е най-важното хранене. Когато спим, нашият метаболизъм се забавя и не се "събужда" докато не похапнем. Ето защо, ако пропуснем закуска, до обяд, нашият организъм ще изгори много по-малко калории, отколкото ако закусим. Може да започнем деня си със закуска от 300-400 ккал, богата на сложни въглехидрати: зърнени култури или каша с плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб. Храносмилането на сложните въглехидрати отнема повече време, така че чувството на глад няма скоро да ни посети.

Яжте повече протеини

Повишеното съдържание на протеини, при всеки прием на храна, ускорява метаболизма. За усвояването на протеините храносмилателната система изисква повече енергия, отколкото за преработването на мазнини или скорбяла, затова изгаря повече калории. В нашата диета протеините трябва да бъдат 20-35 %, при такова съотношение тялото изгаря допълнително 150-200 ккал на ден.

Пийте повече вода

С дневен прием от 1,5 литра вода, обмяната на веществата се ускорява с 30%. Това ще ни позволи да изгорим годишно допълнителните 17 400 ккал, което се равнява на загубата на 2,5-3 кг.

Яжте храни, богати на желязо

Ако консумираме недостатъчно желязо, клетките ще гладуват за кислород, което значително забавя метаболизма. Недостигът на желязо обикновено се проявява под формата на повишена умора и слабост. Повечето мултивитамини съдържат около 18 мг желязо, може да получим повече, ако ядем три пъти на ден продукти, богати на желязо: тъмно месо, пълнозърнести продукти, листни зеленчуци, бобови растения.

Избягвайте алкохола

Потискайки централната нервна система, алкохолът забавя нашия метаболизъм. Изследвания на британски учени са доказали, че при прием на алкохол заедно с висококалорична храна организмът изгаря по-малко мазнини, а повече отлага.

Яжте риба

При тези, които редовно ядат риба и морски дарове в организма се намалява нивото на хормона лептин. Това е много добре, защото има връзка между високите нива на лептин и ниския метаболизъм и затлъстяването. 3-4 пъти в седмицата трябва да се постараем да ядем мазна риба: сьомга, риба тон и др.

Яжте фъстъчено масло

Може да звучи парадоксално, но фъстъченото масло помага да се изгарят повече калории. То е изключително богато на магнезий, минерал, ускоряващ метаболизма. Дневната доза на магнезий трябва да достигне 320 мг: сандвич с фъстъчено масло върху пълнозърнест хляб съдържа 100 мг магнезий, 100 г спанак съдържа 80 мг магнезий.

Яжте храни, богати на калий

Калият ускорява метаболизма, регулира водния баланс в организма. Дехидратираният организъм изгаря по-малко калории. Най-много калий се съдържа в бананите и сушените плодове. Дневната доза на калий, трябва да бъде най-малко 2000 мг: един среден банан съдържа 450 мг калий, чаша мляко - 370 мг, един портокал - 250 мг.

Не на глада

Спазвайки нискокалорична диета, рискуваме впоследствие да натрупаме повече килограми. Нашето тяло е програмирано да поддържа обичайното си тегло, така че ако внезапно изключим от менюто си 1000 ккал, нашият метаболизъм автоматично ще се забави. Колко калории трябва да се употребяват? В зависимост от нивото на физическа активност, може да губим от 200 грама до 1 килограм тегло на седмица, употребявайки нужното количество калории.

Силови упражнения

Силовите тренировки са най-сигурният начин за изгаряне на мазнините. Килограм мускулна маса изгаря 9 пъти повече калории, отколкото килограм мастна тъкан. Силовите упражнения увеличават метаболизма и в покой, т. е., когато просто си седим. Метаболизмът остава повишен даже два часа след една силова тренировка. Ако не разполагаме с време да отидем на фитнес, ускоряване на метаболизма може да постигнем с прости упражнения като скачане с и без въже, клякания, наклони, бягане по стълби.

Спорт по време на…

Жените може много по-лесно да отслабнат, занимавайки се със спорт в последната фаза на менструалния цикъл, отколкото по всяко друго време. Повишените нива на хормоните естроген и прогестерон, ускоряват метаболизма: с тяхна помощ, организмът изгаря натрупаните мазнини в организма. Изследванията показват, че жените изгарят 30% повече калории по време на двете седмици след овулацията до два дни преди менструация.

Проверете щитовидната жлеза

Ако имаме подозрения, че нашият метаболизъм е твърде бавен, трябва да се консултираме с ендокринолог. Може да имаме намалена функция на щитовидната жлеза без дори да подозираме. Щитовидната жлеза контролира обмяната на веществата и един от признаците за намаляване на нейната функция може да бъде невъзможността да отслабнем.
 

Още от днес (12 май 2014):

Double Trouble - Секси, къси, летни

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 12 -18 май

Петте неща, които харесахме в модата през изминалата седмица

Моминското парти на Ким Кардашян. В очарователни Instagram моменти

И още...

More from View Sofia

More Food