Следва

През седмицата ще видим ОЩЕ...

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 26 май - 1 юни

Андреа Бочели се завръща в България с най-вълнуващия концерт за 2014 г...

Events преди 9 години

Vassil Petrov sings Gershwin & Ellington

Кога: 29 май, 19:00 часа
Къде: НДК

В рамките на 19-ти Салон на изкуствата, на 29 май в зала 3, НДК от 19:00ч. ще бъде представен проекта Gershwin & Ellington на Васил Петров.

В това музикално бижу ще прозвучат най-популярните пиеси на George & Ira Gershwin и Duke Ellington, като "Summertime","Sophisticated lady","Some one watch over me" и много други любими стандарти в които на изключителният Васил Петров ще партнират музикантите от Ангел Заберски джаз трио – Ангел Заберски - пиано, Борис Таслев – контрабас и Стоян Янкулов – ударни.

Гост изпълнител на концерта е младата певица Нели Солакова, а събитието се осъществява с ексклузивната подкрепа на ресторант La Casa.

Вход: Билети на касите на НДК и на Ticketportal.bg



Лиса Стенсфийлд с концерт в София

Кога: 1 юни, 20:00 часа
Къде: зала 1, НДК

Голямата британска поп и соул певица Лиса Стенсфийлд ще пее за първи път в България. Концертът ще се състои на 1 юни  в зала 1 на НДК от 20.00 часа.

Лиса удължи изключително успешното си европейско турне през изминалата година, давайки възможност на многобройните си фенове в продължение на близо два часа да слушат любими нейни песни като „Аll around the world”, „Never, never gonna give you up“, „This is the right time “, „Make love to ya“, „The real thing”...

Нейните песни са станали част от саундтрака на живота ни и са спечелили безброй награди. Тя продаде над 20 милиона албума и притежава любовта на почитателите си като актриса и певица. Хитовете й са нeизброими, а дуетите й с Бари Уайт и с Джордж Майкъл - емблематични.

Уникалният й концерт пред 80-хиляди души на стадион "Уембли" в Лондон през 1992 г. остава в историята и абсолютно утвърждава Лиса като една от най-запомнящите се в света изпълнителки на живо с изключително елегантен и магнетичен стил.



Атанас Хранов: "Лятото на моите заливи" - изложба

Кога: 28 май - 15 юни
Къде: галерия "Ракурси"

Новата изложба на Атанас Хранов е урок по изгубване в лабиринтите на лятото и на светлината. Началото се крие в стремежа да се откъснеш, да се отблъснеш, да отвържеш въжетата, да вдигнеш платната. В този момент посоките на мъжа, тръгнал да скита, са повече от ветровете, ветровете - по-малко от сънищата му.

Водата под кила пее, земята се отдалечава и мъжът започва да диша лятото. Атомите му се разпиляват щастливо сред семена и птици, сред листа и дънери, сред вълни и брегове, сред всичко онова, което ни прави прозрачни за очите на Бога.

И когато заливите са пребродени и картографирани, котвите - хвърлени и вдигнати, платната - съшити и прибрани, жените - любени и поради тази причина вечни, художникът има право да извика още веднъж лятото под клепачите си, да види слънцето с хиляди червени кълба да се търкаля отвъд пределите на видимото, да усети бавния вятър на спомена по кожата си...
Да извика в мислите си заливите, където винаги е приютен и спасен, благодарен и благодатен, прозирен и видим за случайните пътешествия на съдбата.

Заливите на своето лято, в които - за един кратък миг само! - е дете, мъж, съзерцател и бог едновременно.
Изложбата „Лятото на моите заливи” кара времето красиво да спре.



ASYLUM – Съвместна изложба на съвременни италиански автори

Кога: 26 май - 20 юни, откриване - 26 май, 18:00 часа
Къде: Ректорат на Софийски униварситет 

Селекция от„Архив-колекция „Киджи-Паняни”(Равена)

съвместна изложба на: Даниеле Честари, Роберто Паняни, Паола Бабини, Мауро Бенданти и Киара Риги

Експозицията представя творби на петима съвременни италиански автори, включени в рамките на „Asylum” – проект по идея на Деница Недкова („Архив-колекция „Киджи-Паняни”, гр. Равена) и осъществен в партньорство с Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Проектът „Asylum” цели да проблематизира свободата на творческия процес и позицията на автора в контекста на ограниченията, поставени върху изкуството както от институциите и гилдиите, така и от пазара. За тази цел експозицията се съсредоточава върхупредставянето на утвърдени съвременни творци съвместно с тепърва налагащи се талантливи автори, предоставяйки им едно своеобразно „убежище” в пространствата на галерия „Алма Матер” в Софийския университет.




DOMA ART FESTIVAL

Кога: 29 май - 8 юни
Къде: 

DOMA Art Festival е международен фестивал за съвременно визуално изкуство, организиран от фондация Дома Арт. Мисията на фондацията е да спомага за развиването и популяризирането на утвърдени и млади артисти в чужбина и у нас.

Всяка година избрана страна запознава българската публика със свои забележителни съвременни артисти, а в следващо издание – най-добрите български артисти ще бъдат изпращани и представяни в съответната държава.

Първото издание на фестивала, DOMA 2013 “Пулсът на Южна Корея“, представи изкуството и културата на Южна Корея с гостуващи артисти от страната с различни жанрове на изкуството.

Второто, настоящо, издание на фестивала ще запознае публиката с едно непознато лице на съвременната руска култура и изкуство – DOMA 2014 – „Пулсът на Новата Русия“. Тази Русия, която е непозната и изненадваща. Тази Русия, която е пъстра съвкупност от много и различни, но взаимосвързани части – хора, нрави, изкуства, религии, истории и лични изповеди, които общуват помежду си, влияят си взаимно и еволюират. 

Между 29-ти май и 8-ми юни, DOMA 2014 – „Пулсът на Новата Русия“ ще представи на българската публика Новата Русия през различните жанрове на изкуствата и културата - скулптура, илюстрация, фотография, графика, танц, музика, литература, кино, различни сценични и перформативни изпълнения, инсталация, кухня и много други.

Допълнителни предложения към публиката включват работилници-ателиета, лекции, дискусии, специална детска програма по повод Деня на детето и много други инициативи, в които посетителите могат да вземат участие.

Локациите, на които ще се проведе фестивалът, са VIVACOM Art Hall, Руски културно-информационен център, Парк Хотел Москва, Еврейски културен дом, Подземна галерия Сердика - Мария Луиза 16 и UnderGara.




През седмицата ще видим още

Музика:

"Цигуларят на дявола" - Лайко Феликс
Приказки за симфоничен оркестър - концерт

Кино:

"ПРИНЦЕСАТА НА МОНАКО" ("Grace of Monaco")
ЛОВЦИ НА ГЛАВИ (Headhunters, Hodejegerne)

More from View Sofia

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?