Следва

Бойко Кръстанов с "Аскеер" за дебют

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Наричат Лайко Феликс(Lajkó Félix) „Цигуларя на дявола”, „Паганини от Войводина”, а напоследък и „Укротителя на коне”. Преди всичко той е самороден талант, който е стигнал до края, до алфата и омегата, където стиловете изчезват и остава само музиката...

Culture преди 9 години

"Цигуларят на дявола" - Лайко Феликс

Кога: 28 май, 21:00 часа
Къде: В аулата на СУ " Св. Климент Охридски"

Наричат Лайко Феликс(Lajkó Félix) „Цигуларя на дявола”, „Паганини от Войводина”, а напоследък и „Укротителя на коне”. Преди всичко той е самороден талант, който е стигнал до края, до алфата и омегата, където стиловете изчезват и остава само музиката. По какъвто и начин да свири (на цигулка, на цитра, само с уста или да шепне в микрофона) и независимо от източника (народна музика, класици, блус, джаз), Феликс филтрира през себе си и импровизирайки, свободно ни поднася чистата музика от отвъдния бряг.

В София Феликс пристига заедно с виолиста Антал Брашньо по специалната покана на Института „Балаши” (Будапеща), с посредничеството на д-р Ласло Бедеч (преводач, преподавател по унгарски език и литература в СУ), като концертът е част от серията на Програма „Христо Ботев” и Културния център на Софийския университет „Аларма Пън(к) Джаз: СУниверситетски арт-пространства”.

Преди концерта на 28 май в София са предвидени и няколко специални прожекции на „Делта” в Дома на киното и Euro Cinema, чиито дати ще бъдат обявени допълнително.

„Моята задача е да се концентрирам върху музиката, върху ръцете си, да внимавам какво свирят другите музиканти до мен – такъв договор съм сключил с публиката, за това плащат. Не мисля, че аз самият съм толкова важен.” – казва Феликс през 2012 г. в интервю за британското сп. The Strad. Затова всеки негов концерт е изключително преживяване: човек се разтваря заедно с останалата публика в музиката, в нещо, което не може да се определи или изкаже с думи.



Приказки за симфоничен оркестър - концерт

Кога: 31 май, 11:00 часа
Къде: зала "България"

Фортисимо Фамилия готви грандиозен спектакъл, с който ще отбележи финала на втория сезон на вече набралата популярност програма за деца и родители.

"Приказки за симфоничния оркестър" е своеобразен бал, на който всички вече познати музикални инструменти са поканени да засвирят заедно.

На това специално празненство, което ще се състои на на 31 май, 11:00 часа, всички те са поканени от диригента Максим Ешкенази, с помощта на когото децата ще се пренесат в приказката на Шехерезада, ще отскочат до езерото, където лебеди танцуват валс на цветята, а Жар птица и Властелинът на пръстените са просто картини от една изложба.



"ПРИНЦЕСАТА НА МОНАКО" ("Grace of Monaco")

Кога: 26 май
Къде: В кината

Актьорите: 
Никол Кидман, Тим Рот, Пас Вега, Дерек Джейкъби, Франк Лангела, Роджър Аштън-Грифитс

Режисьорът: Оливие Даан

Сюжетът: През 1962 г. принцеса Грейс, предишната холивудска звезда Грейс Кели, е разкъсвана между носталгията на предишния си живот и ролята си на съпруга на принца на Монако Рение Трети от династията Грималди. Грейс е майка на две деца, натоварени с много отговорности. Когато отказва предложение на Алфлед Хичкок да се завърне към филмовата си кариера, тя изпада в дълбока криза. Но това се случва, когато Рение се опитва да модернизира Монако, държава попаднала под натиска на правителството на генерал Дьо Гол.



ЛОВЦИ НА ГЛАВИ (Headhunters, Hodejegerne)

Кога: 26 май
Къде: В кината

Актьорите: Аксел Хени, Синьове Макоди Лунд, Николай Костер-Валдау, Ейвинд Сандер, Джули Р. Йолгард

Режисьорът:
 Мортен Тилдум

Сюжетът: Историята на Роджър Браун, любител на силни усещания, който постоянно си търси нови предизвикателства. Заедно с приятеля си Ове крадат картини и други произведения на изкуството, за да си осигурят охолен живот. Случайно Роджър се запознава с Клас Греве, притежател на безценни експонати...
Адаптация по романа на норвежкия писател Йо Нетсбо.


 

Още за събитията от седмицата може да четете тук

More from View Sofia

More Culture

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.