Следва

Емоции и адреналин върху джетове в Бургас

Шоколад, лавандула и шамфъстък за душата

Шоколад, лавандула и шамфъстък за душата

Food преди 7 години

Силвена Роу е родена и израснала в Пловдив. Баща ѝ, който има турски корени, вдъхва у нея любов към готварството, предавайки ѝ традициите на османската кухня. Семейната и професионалната среда предоставят на Силвена уникалната възможност да сподели с останалите най-доброто от кухнята на Източното Средиземноморие.

Силвена е шеф-готвач в хотел „Мей Феър“, където, след реновацията за няколко милиона лири, през пролетта на 2011 г. отваря врати нейният ресторант „Куинс“. Тя се радва на завидно реноме и известност заради телевизионните си изяви. 

Силвена е била шеф-готвач на ресторантите от „Балтик груп“, включително лондонския „Балтик“, на „Ше Кристоф“ и на рeсторант „Водка“, а разнообразният ѝ опит в света на храната варира от сътрудничество с известни марки като „Деликатезе“ на „Уейтроуз“, до създаване на рецепти за „Гардиън“. Тя е и кулинарен консултант във филма на Дейвид Кроненберг „Източни обещания“. 


Рецептата, която ти предлагаме днес е включена в кулинарната книга на Силвена Роу, издадена от ИК Ентусиаст, „Ориент Експрес“. Книгата можеш да намериш тук >>> 

Истината е, че в късния следобед умираме за нещо сладко. И докато тършувахме в нашите стари рецепти попаднахме на тази - шоколадов мус с лавандула и шамфъстък... Беше по-силно от нас и решихме да ти го припомним! 

Шоколадов мус с лавандула и шамфъстък

Какво ни е необходимо:

250 г качествен шоколад (70% какао), нарязан
5 жълтъка
100 г шамфъстък, ситно смлян
400 мл бита сметана
¼ ч.л. есенция лавандула
50 г шамфъстък, печен, нарязан на едро

За сервиране
50 г шамфъстък, натрошен

Как да го приготвим:

4 часа предварително
В съд с двойно дъно или в устойчива на високи температури купа, поставена в тенджера с вряща вода, бавно разтопете шоколада. След като се разтопи напълно, изчакайте да изстине малко и добавете жълтъците, като не спирате да разбърквате. Сипете смления шамфъстък. На този етап шоколадът изглежда като пресечен. Не се притеснявайте, щом прибавите сметаната, той отново ще стане копринено гладък. В отделна купа разбийте сметаната, докато стане пухкава. Добавете лавандуловата есенция. След това внимателно изсипете лавандуловата
сметана в шоколадовата смес. Сипете с лъжица в малки стъклени чаши и поръсете с печения шамфъстък. Оставете в хладилника за 30 минути. Ако ще сервирате на другия ден, оставете муса поне един час преди това на стайна температура.

За сервиране

Сервирайте студен, поръсен с шамфъстък.

 

More Food