Следва

Първите бащински пориви на Джъстин Тимбърлейк

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 02 - 08 февруари

От своето създаване до днес Центърът за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов“ представи, съвместно с десетки организации-партньори, 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 представяния на книги и литературни дискусии...

Events преди 9 години

Духът напуска тялото

Кога: 02 - 06 февруари, 10:00 - 19:00 часа
Къде: Червената къща 

От своето създаване до днес Центърът за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов“ представи, съвместно с десетки организации-партньори, 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 представяния на книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции; създаде една университетска образователна програма, обучи 178 студенти, поддържа постоянна експозиция на скулптори на Андрей Николов; 75 човека работиха с над 900 деца и младежи в риск, събра 500,000 публика; откри 20 работни места в областта на културата, 56 човека работиха за организацията, обучи 130 стажанта и доброволци; привлече над 5,500,000 лв. за култура. 

Тази изложба се опитва да създаде почти физическо усещане за мащаба на работата на „Червената къща „Андрей Николов“ от 2001 година до сега в контекста на опасността Центърът да бъде принуден да затвори врати.

Идея и реализация: Весела Ножарова, Десислава Гаврилова, Калина Терзиева, Цветелина Йосифова

Изложбата се осъществява със съдействието на Гьоте-институт България.

Вход: свободен



Fink - Hard Believer Tour

Кога: 02 февруари, 21:00 часа 
Къде: 
Sofia Live Club

На 2 февруари 2015 за първи път в България по покана на SOFIA LIVE CLUB и REEL FEEL ще ни гостува британският артист FINK. Зaедно с Tim Thornton (барабани и китара) и Guy Whittaker (бас китара) ще споделят с българската публика едно специално и много интимно изпълнение на новия им пети албум „Hard Believer“.

Fin Greenall, познат на публиката като FINK, вероятно е един от малкото изпълнители, които променят драстично хода на кариерата си. Стъпил на световната музикална сцена като DJ и продуцент през далечната 1997, той издава първия си изцяло електронен албум „Fresh Produce“ със съдействието на култовия британски лейбъл Ninja Tunes. Няколко години по-късно обаче, албумът „Biscuits for Breakfast“ разкрива прехода от света на електронната музика към новото „аз” на FINK и дава тласък на поредица от успешни проекти. Така той издава още 3 албума, пише текстове и работи съвместно с артисти като Lamb, Bonobo, Zero 7, Amy Winehouse, John Legend, Banks, Ximena Sariñana и Professor Green.

Вход: 20 лева



Пощенска кутия за приказки 

Кога: 04 февруари, 19:00 часа 
Къде: Sofia Live Club

Новото издание на Пощенска кутия за приказки ще се проведе на 4 февруари. Темата този път е В облаците, а програмата отново ще даде награда на любимия си текст.

Ще четат Мила Михова, Косьо Лунгов, Емил Джасим, Златин Цветков, Васил Русев, Кирил Христов, Диана Алексиева, Кирил Ефремов, Георги Тошев, Владо Пенев.

Съвременно китайско кино

Кога: 06 - 13 февруари
Къде: Дом на киното

Фестивалът на съвременно китайско кино започва на 6 февруари – за да отвори очите ни за новите филми, които не разказват за древни императори, а за хората тук и сега.

Да го кажем така – китайското кино не е Герой, Летящи кинжали и Проклятието на златното цвете. Режисьорът на тези страхотни филми – Джан Имоу, и любимите му актриси в тях – Гун Ли и Джан Дзъ'и, са най-извесният китайски експорт в световното кино. Но седмото изкуство на азиатската държава не се изчерпва с няколко имена, нито е застопорено в темата "Китай преди векове".
В какви посоки се развива и кои са новите герои от плакатите ще видим след седмица на фестивала, организиран от Институт Конфуций.

Филмите са само девет, но извадката е представителна. Съставена е от института с помощта на специалиста по азиатско кино доц. д-р Андроника Мартонова, която ще подготвя зрителите с важна и любопитна информация преди всяка прожекция.

В същото време във фоайето ще се случват още две неща за запълване на пропуските по китайска култура и история – изложба на фотографии, снимани от българи, посетили Китай, и изложение на книги, посветени на страната. 

Повече аз флмите и програмата може да следите тук>>

През седмицата ще видим ОЩЕ...

Кино: 

Ехо от Банскофилмфест – Филмова панорама през февруари
FUTURE SHORTS
Забравената цивилизация

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 6 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.