Следва

В офиса на... Despark

Пай с козе сирене и аспержи

Пай с козе сирене и аспержи... 

Food преди 9 години

Какъв по-добър начин да завършим една дъждовна сряда от някоя страхотна и не много сложна рецепта, която да си приготвим след работа. Днес тя идва по формата на ароматен пай, който освен че страхотно съчетава цветовете, още по-добре комбинира вкусовете на козе сирене и аспержи, приютили се в хрупкав блат.

Какво ще ни трябва:

за блата:
1 и ¼ чаша бяло брашно
¼ чаена лъжичка сол
8 супени лъжици масло, нарязано на малки парченца
¼ чаша кисело мляко
¼ чаша ледено студена вода
2 супени лъжици лимонов сок

за плънката:
½ чаша козе сирене, омекотена
½ чаша прясно настърган пармезан
¼ чаша настъргано сирене моцарела
1 и ½ супена лъжица плюс
1 скилидка чесън
500 грама аспержи
1 яйчен жълтък
1 чаена лъжичка вода

Как да си го приготвим:

За да приготвим блата смесваме в кухненски робот брашното и солта и разбиваме за кратко. Добавяме маслото и разбъркваме докато сместа наподоби тесто. Прехвърляме полученото тесто в голяма купа. В по-малка купичка смесваме киселото мляко, водата и лимоновия сок. Заливаме тестото с тази смес и размесваме със сърце докато престане да лепне и можем да го оформим на топка. Увиваме в стреч фолио и оставяме в хладилника за 20 минути.

Приготвяме плънката като смесваме зехтин и смачканата скилидка чесън в малка купа. В отделен съд комбинираме трите вида сирена и разбъркваме с една чаена лъжичка зехтин. Така получената смес оставяме в хладилника докато стане време да я използваме.

Загряваме фурната на 200 С и покриваме кръгла тавичка с лист хартия за печене.
На добре набрашнена повърхност разточваме тестото на тънък блат с диаметър, достатъчен да покрие дъното на тавата, слагаме го в нея и отгоре разпределяме равномерно сместа. Подреждаме аспержте върху сиренето и след това поръсваме със сместа от зехтин и чесън. Разбиваме яйчения жълтък с вода, намазваме пая отгоре и печем в продължение на 30 минути или докато тестото стане златисто кафяво.

More from View Sofia

More Food