Следва

Full Circle разгръщат потенциала си в Yalta Club

Водна Кула Арт Фест 2015

Изкуството може да е лекарство срещу масова апатия, срещу криворазбрани цивилизации и ориентир към...

Events преди 8 години

Изкуството може да е лекарство срещу масова апатия, срещу криворазбрани цивилизации и ориентир към общочовешки ценности – това за поредна година е каузата на Водна Кула Арт Фест. Защо да не използваме градските ни ресурси по най-добрия начин? Един урок, който вече 9-та година преподава фестивалът е, че изкуството може – и е – в полза на обществото.

От създаването си през 2006 г., благодарение на силната си художествена и обществена енергия, опитен мениджмънт и множество контакти в страната и чужбина, Водна Кула Арт Фест се утвърди като водещо и най-масово събитие за съвременно изкуство в България.

Започнато спонтанно, импровизирано и непринудено като гражданска инициатива на група млади хора за облагородяване на безстопанствената градинка на Водната кула в столичния кв. „Лозенец”, с годините събитието се разрасна в популярен форум за социално ангажирано изкуство. Днес то се случва с мащабите на международно признат фестивал, който използва като изложбени зали множество занемарени сгради и градски пространства с културно, архитектурно и историческо значение, и чрез средствата на изкуствата привлича внимание към тях, тяхното бъдеще и евентуалното им възраждане.

Водна Кула Арт Фест е част от Културния календар на София, както и част от Националния културен календар и, въпреки до момента необоснованите причини за намаляване бюджета почти наполовина, фестивалът ще се състои и тази година.

През 2015 г. надсловът е Градове в нужда от любов, като акцент ще са и събитията в Перник, в сътрудничество с Регионален Исторически Музей, Перник, Старата мина, Крепостта „Кракра“, Завод за Машиностроене „ Струма“.

Процъфтяващ индустриален град през 1970-те, Перник днес носи тежкия отпечатък на пост-комунистическата катастрофа и силното земетресение от 2012 г. От 80 фабрики за тежка и лека индустрия, изхранвали града и околностите, едва половината продължават реална работа – останалите са в силно окаяно и занемарено положение. „За Перник с любов“ са 3 дни посветени на преоткриване индустриалното наследство и възможностите за неговата интеграция в съвременния контекст – чрез арт инсталации, пърформанси, интеракции, музика и градски акции.

Стартът на Водна Кула Арт Фест 2015 е на 20-ти юни, с откриващо парти в Старото Трамвайно Депо. На 22-ри юни фестивалът ще предложи и разнообразни прожекции на тема изкуството и градът в хостел Лавеле.

Голяма част от програмните акценти са тип пърформанс, позволяващи по-голяма интеракция и ангажираност от страна на публиката. Финландката Хайди Сепала ще изследва взаимовръзката между дигиталните технологии и човешката природа чрез танцов проект, „В друга светлина“, съчетаващ пърформънс и уъркшоп. Интересното тази година е и изключително силната поредица от уъркшопове и лекции, изнесени от самите артисти. Така например, Уат Кит Лам от Китай, с проект за историята на трамвайната мрежа, ще води двудневен фотографски курс. Всички творби в резултат от този уоркшоп ще бъдат публикувани като онлайн изложба. Работеща в Австралия, полската визуална артистка Дагмара Гиежтор ще отвори форум-дебат за негативите от липсата на творчески пространства в един град и възможна утилизация на изоставени обществени сгради.

Тазгодишното издание на фестивала има особено значение и с оглед на наскоро обявения търг за самия символ на организацията – Водната кула. В продължение на 8 години екипът на фестивала се грижи за пространството пред и самата сграда, предоставяйки не само поле за изява на български и международни творци, но и място за срещи и обмен на идеи на живущи в квартал Лозенец – и всички желаещи, като цяло. Въпреки желанието и усилието на екипа за превръщане на Водната кула във функциониращ арт-социален център в продължение на близо десетилетие, както и получена препоръка от Министерството на културата, тази година излезе решение на столична община Лозенец, кулата да бъде отдадена под наем и за реконструкция на затворен търг и неясна процедура за кандидатстване. На 22-ри април т.г. екипът на фестивала публикува отворено писмо към Софийска община, повдигащо въпроси относно правомерността на решението.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?