Следва

Доказано от лекарите - скини-джинсите са опасни за здравето

Рибни кюфтенца

Рибни кюфтенца 

Food преди 8 години

Посред лято ни се хапва нещо рибно и решаваме да си спретнем кюфтенца. Вариациите им са всякакви, ние си избираме една, в която има и активно участие на картофи и я поднасяме със сос “Тартар”.

Ето какво ще ни трябва:

400 гр. филе от риба (може бяла риба и треска)
2 бр. дафинов лист
150 мл. мляко
350 гр. картофи
½ чаена лъжица лимонова кора, настъргана
1 супена лъжица магданоз, нарязан на дребно
1 супена лъжица зелен лук, нарязан на дребно
1 яйце
брашно
85 гр. галета
3-4 супени лъжици зеленчуково или слънчегледово олио
Сол и пипер

За соса “Тартар”:
125 мл. майонеза
1 глава кромид лук
2 кисели краставички
1 супена лъжица каперси
1 супена лъжица дижонска горчица
1 супена лъжица кисело мляко
1 супена лъжица лимонов сок
½ връзка магданоз

 

Как да приготвим:

Поставяме рибата в тиган и я заливаме с млякото и 150 мл. вода Слагаме капак, изчакваме да заври, след което намаляваме температурата на котлона и разбъркваме за 4-5 минути. Махаме от котлона и оставяме сместа затворена още 10 минути, за да се сготви докрай рибата.

Нарязваме картофите на едри кубчета и ги сваряваме, докато омекнат, но да не се разпадат. Изваждаме ги и ги оставяме да изстинат 1-2 минути, след което отново ги връщаме на котлона, включен на съвсем слаба температура и ги намачкваме с вилица. Добавяме соса, лимоновата кора, магданоза и зеления лук. Овкусяваме със сол и пипер.

Изваждаме рибата от млякото с решетъчна лъжица и поставяме на чиния, за да изстине. Изцеждаме я напълно и добавяме черен пипер. На люспи я прехвърляме в съда с картофите. С ръце смесваме картофите и рибата. Не прекаляваме, за да не се разпадне напълно рибата. Оставяме настрани, за да изстине.

Разбиваме яйцето в чиния и леко набрашняваме дъска. Разпределяме галетата на хартия за печене. На дъската, с набрашнени ръце оформяме едри кюфтенца. Намазваме всяко едно с яйце, след което ги овалваме в галетата. Слагаме ги в друг съд, покриваме го и ги оставяме да престоят поне 30 минути.

Загряваме олио в голям тиган и пържим кюфтенцата на средна температура около 5 минути всяка страна. Сервираме с остатъка от соса Тартар.

More Food