Следва

Next TV се завръща на екран за втори сезон с двойна доза гейминг

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 31 август - 6 септември

Пионерите в циганската духова музика „Карандила“ ще нажежат публиката в парк "Борисова Градина" на 3-ти септември...

Culture преди 8 години

"Софийски трансформации" - фотографска изложба

Кога: 1 септември, 18:30 часа
Къде: Галерия УниКредит Студио

През август галерия УниКредит Студио отваря своите врати, за да представи фотографската изложбата "Софийски трансформации".

„Софийски трансформации“ представя фотографии с визии на София от началото на миналия век до наши дни.

Изложбата се осъществява под патронажа на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и в партньорство със създателя на сайта Стара София.

Оркестър "Крандила"

Кога: 3 септември, 19:00 часа
Къде: Маймунарника

Пионерите в циганската духова музика „Карандила“ ще нажежат публиката в парк "Борисова Градина" на 3-ти септември!

„Карандила“ е цигански духов оркестър, основан през 1994 година в сливенския квартал „Надежда“. В стила му се смесват характерна за Балканите музика (главно от т. нар. „сватбарска“ традиция) и най-разнообразни елементи на джаз.

Наречен на старопланинската местност Карандила, оркестърът води началото си от 50-те години на 20 век, когато Михаил Тичалиев (Мамулито) ръкводи духовата формация със същото име. Днес диригент на новия "Карандила" е синтът му Ангел Тичалиев, като идеята е да се преосмисли циганската традиция в съвременен контекст. За изпълненията си оркестърът ползва кларинети, тромпети, туби, саксофони, барабани, цигулки, чинели, глас.

Силното развитие на кариерата му започва от 1999-а, с работата по проекта „Циганско лято“ и триумфа на фестивала Jazz Across the Border в Берлин.

Първи международен фотосалон Старт фото София 2015

Кога: 4 - 11 септември, откриване - 4 септември, 18:00 часа  
Къде: Галерия "Академия"

От 4 до 11 септември в галерия „Академия" на НХА ще гостува изложба от проведения Първи международен фотосалон – старт фото София 2015. По време на откриването на изложбата ще бъдат обявени и връчени наградите на победителите в конкурса.

Първи международен фото салон Старт фото София 2015 се провежда под патронажа на Международна федерация за фотографско изкуство /FIAP/ и Фотографска Академия България „Янка Кюркчиева" /НСФА/

Орик Фестивал

Кога: 5 - 11 септември, 19:00 часа
Къде: Телефонна палата

Първото издание на ОРИК Фестивал за независими артисти ще се проведе от 5-ти до 11-ти септември в откритото пространство пред Телефонната палата на ул. Гурко в гр. София. Всяка вечер от 19:00 до 22:45 на сцената на ОРИК ще намерят изява над 100 професионални независими артисти из сферите на музика, балет, театър, визуални изкуства.

Участниците в това уникално по рода си събитие, в подкрепа на независимото творчество в България, оставащо скрито от масовата публика, са:

Jeremy?, SOUTHWICK, Maggie Alexieva Mey & Lolas Quartet, ACID FOLK FIVE, Ogi*23, Miroslava Katsarova & Quartet, FM (funky miracle), театралната постановка “Колега”, импро-театър “ШиЗи ИмПро” и “Импровизирай това”, модерна денс формация Derida dance.

ОРИК е платформа за изява на независими артисти, които правят професионална музика, денс, театър, визуални изкуства. ОРИК е за талантливи, смели, авангардни творци, които преследват призванието си и се занимават професионално с изкуство в България. ОРИК дава изява на творци, които институционалните сцени и големите комерсиални телевизии рядко подкрепят. ОРИК е за истинските, стойностните артисти с високи художествени критерии, с цели и мисия да правят обществото ни по-добро, по-духовно, по-облагородено чрез изкуство и култура.

Програмата на фестивала може да видите тук>>

More Culture

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?