Следва

Добрият малък бизнес: Тотална детоксикация с FreshBrothers

5 сладки начина да хапваме десерт и никога да не качваме и килограм

Сигурно ви е минавало през ума да измамите диетатa си с някой бонбон. Знаете ли, че всъщност има шанс да “мамим” без тялото ни да разбира за това...

Health преди 8 години

Сигурно ви е минавало през ума да измамите диетатa си с някой бонбон. Знаете ли, че всъщност има шанс да “мамим” без тялото ни да разбира за това. Дори и най-здравословната диета може да включва сладкиши, стига да се уверим, че те са правилнитe.

Кои са правилните десерти и как да ги хапваме? Това са въпросите, на които търсим отговори днес.

Сладки неща без захар: Винаги ли трябва да ги избираме?

Когато купуваме бонбони или бисквити с големи етикети, на които гордо стои надписът "без захар", е важно внимателно да прочетем съставките, тъй като понякога можем да открием фруктоза вместо захар. До не много отдавна този подсладител се смята за безвредна алтернатива на захарта, но днес много специалисти оспорват това твърдение. В действителност редовната употреба на фруктоза може не само да ни "помогне" да качим някой килограм, но и също така да причини проблеми с черния дроб и да застраши правилното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Най-безопасният подсладител е вероятно стевията. Стевията е заместител на захарта, изработен от листата на сладка трева, известна като Stevia Rebaudiana. Той се използва под формата на зелен прах или бял екстракт и за разлика от много други подсладители, не влияе върху количеството на глюкозата в кръвта и ако се използва в умерени количества, не са известни странични ефекти.

Медът и как да го използваме?

Медът никога не трябва да се пече или да се използва в десерти, които преминават през термична обработка. При нагряване до 42°C природният еликсир губи всичките си лечебни свойства, а при температура над 60°C дори може да стане вреден.

Най-добрият вариант да използваме този толкова полезен подсладител е в шейкове, кисели млека и десерти, приготвени без нагряване. Натурално кисело мляко, лъжица мед и щипка канела е един от най-бързите и лесни десерти за дните, когато сме на диета.

Зеленчуци преди сладки изкушения?

Как трябва да започнем нашия десерт? Със зеленчукова салата! Пресните зеленчуци са богати на растителни влакна и полезни ензими, които помагат на организма да разгради сладките неща, които ще ги последват. Независимо дали става дума за малко блокче шоколад с ядки или парче от любимата ни торта, важно е да хапнем порция зеленчуци първо.

Десертът трябва ли да бъде сложен?

Брашно, ядки, захар, яйца, плодове, растителна мазнина и маслен крем. Това са основните съставки, които е най-вероятно да открием в повечето десерти. Представяме си торта с ядки и плодове и, да речем, карамел или шоколад. Звучи вкусно, нали? Но колкото и вкусно да ни звучи, не е толкова привлекателно за нашата храносмилателната система. Ето защо е важно да избираме десерти, които са прости и лесно се смилат, като например да комбинираме ядки и семена с банан или сушени плодове и да избягваме да комбинираме ядки със зърнени култури, например.

Шоколад или плодове: Кое е по-добре?

Не е нужно да четем мисли, за да знаем, че точно сега мозъкът крещи "Плодове!!!". Много хора погрешно предполагат, че плодовете са най-полезните десерти. Но всъщност се препоръчва да хапваме пресни плодове на празен стомах, без да ги смесваме с други продукти. Важно е да се опитваме да ядем плодове половин час преди хранене, а не след това. За десерт е по-добре да заложим на парче шоколад със 70% какао, което е много по-добро за "нещо сладко", защото съдържа много малко захар, освен това е един от малкото десерти без брашно и мляко и може да се намери в почти всеки супермаркет!

Не е добра идея да се лишаваме от всички любими лакомства по време на диета, защото така ще започнем да мразим този процес и може бързо да се откажем от него. Всъщност няма проблем да хапваме десерт и никога да не наддаваме на тегло като се придържаме към тези прости правила и просто се наслаждаваме на живота?

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.