Следва

Editors' Choice: На Коледа искам Да ми се случи/Да ми се сбъдне

Тялото: достойнствата на диетата с име "Пясъчен часовник"

Диетата "Пясъчен часовник" се смята за революционна. Тя ни учи не само как да се ограничаваме храната, тя подхожда поновому към въпроса за храненето като цяло...

Health преди 8 години

Диетата "Пясъчен часовник" се смята за революционна. Тя ни учи не само как да се ограничаваме храната, тя подхожда поновому към въпроса за храненето като цяло.

Основната идея на тази диета е как да се научим да живеем съзнателно и по-специално да се отнасяме към храненето осъзнато. Подобен подход, според създателите на диетата, позволява не просто да се въздържаш от някои продукти, а да ядеш по-малко и да избираш здравословна храна, точно според желанието на организма. Така че необходимо е не просто да се храниш, а да се вслушваш в усещанията си по време на хранене - доколко храната е вкусна, как тя засища, какво чувстваш след хранене.

Както показват проучванията, много често хората започват да ядат не защото изпитват глад, а заради навика, скуката или за да повдигнат настроението си. Такава психологическа зависимост от храната често води до затлъстяване.

За да се научим да се отнасяме към яденето с осъзнаване, трябва да се тренираме. Може да го правим по всяко време, когато имаме свободна минута. Необходимо е просто да обръщаме внимание на случващото се около нас: без да се опитваме да оценяваме събитията, а просто да наблюдаваме. И паралелно да се вслушваме себе си: какви усещания предизвиква в нас заобикалящата ни картина. Това трябва да се прави колкото е възможно по-често, да се тренира осъзнатост, защото повечето хора живеят "механично", без да се вглеждат с мисъл в случващото се около тях.



По същия начин трябва да правим и с храната: да мислим по време на хранене какво ядем. Да следим за усещанията си. За да бъде успешна диетата е необходимо да се наслаждаваме на всяка хапка, да се храним бавно и да осъзнаваме вкуса на храната. Когато се научиш да се наслаждаваш на храната, няма да ядеш много сладко, пушено или мазно. Ще ти бъде достатъчна малко храна, за да усетиш вкуса й и да й се насладиш.

В действителност, организмът се нуждае от много малко, за да се засити - след това започва процес на пренасищане. Често този процес е започнал само защото човек се е ограничавал в нещо, а след това не се е сдържал и е започнал да прекалява. И резултатът е наднормено тегло. Ако не си "поставяш" ограничения в главата и се научиш да се храниш бавно, наслаждавайки се на храната (и мислейки за нея по време на хранене), това ще е само от полза.

ПРАВИЛА


Основните правила на диетата "Пясъчен часовник" гласят следното: непременно трябва да се закуси, а последното хранене трябва да бъде около шест часа вечерта. Разрешените продукти са: месо, риба, зеленчуци, плодове, каши, яйца, млечни продукти, ядки, зехтин, масло, мед, стевия. Що се отнася до тестени изделия, сладко, мазно и пушено - тези продукти не трябва да влизат в дневния хранителен режим, само от време на време, в малки количества.
Във всяка чиния с храна трябва задължително да има протеини, фибри, зеленчуци плюс листни. Основателите на диетата също съветват самата чиния и храната в нея да изглеждат красиво, не само да утолиш глада си, но и да се насладиш на процеса и визията.

Диетата "Пясъчен часовник" (по-скоро философията, на която се основава) е измислена от експерти, които изследвали връзката между затлъстяването и психологическата зависимост от храната. Самото название "Пясъчен часовник" диетата получава по-късно, поради идеалната женска фигура, която наподобява пясъчния часовник.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.