Следва

Подаряваме татуировка! Хайде, има ли желаещи?

Постна, свежа, пролетна салата от авокадо с нахут и други благинки

Постна, свежа, пролетна салата от авокадо с нахут и други благинки

Food преди 8 години

За не повече от 10-12 минутки може да си приготвиш невероятно вкусен пролетен пир за сетивата, подходящ и за най-строгите пости. Особено ако си фен на нахута и авокадото, пък и искаш с още 2-3-ма приятели да похапнеш нещо по-лежерно. И макар че е “само” салата, витамините в нея ще качат заряда ти, от така нужната за този сезон от годината енергия, до тавана и обратно. Всъщност, ако решиш, че една такава салата ще е най-добрата вечеря за теб, може да си направиш/добавиш и крутони към нея. Ще ти трябват бутилка бяло вино и няколко вида зеленчуци за салатата, за която изчислихме, че с приятелите ти ще похарчите едва около 13-16 лв., без виното.

И ето какво още:
2 броя авокадо (м/у 4 и 7 лв.)
1 (400 г) консерва нахут (около 4 лв.)
1 червена чушка (м/у 3-4 лв./кг.)
1 краставица (от 1,70 до 3,50 лв./кг.)
1 връзка зелен (40-70ст./бр.) или 1-2 глави червен (1-1,20 лв./кг.) лук, по избор
1-2 салатки или марули (0,60-1лв./бр.)2-3 домата (1,40 - 2,50 лв./кг.)магданоз (30-70 ст./връзка)1 лимон (около 3 лв./кг) или лайм (около 1 лв.бр.) сол, чер и/или кайенски пипер, кориандър2-3 с. л. олио/зехтин

Ясно е, че е добре да измиеш всичко, независимо от добрия му външен вид. Трябва хубаво да изцедиш нахута от кутията и да го изплакнеш със студена вода. Зеленият лук нарежи ситно, ако е червен - на колелца за по-идеен естетически вид. Чушката оформи в квадратни формички, обелената краставицата - на прилични колелца, а марулята (която, между другото, съвсем спокойно сега или другият път може да замениш с китайско зеле) може просто да накъсаш на малки парченца. Отдели месестата част на авокадото - може да я издълбаеш с лъжичка, и я нарежи на кубчета. След което смеси всички зеленчуци в подходяща по големина купа, капни им предпочитаната мазнина, добави на вкус подправките и поръси със сока от лимона/лайма. Разбъркайте бавно и внимателно.Тук, накрая, е моментът, в който ако искаш да има крутони, ги сложи. След което съвсем небрежно “метни,” върху витаминозното си произведение, нарязан или накъсан магданоз и кориандър. Ах, ами да! Забравихме виното! Бързо, извади корка от бутилката и сподели момента с приятели! Наздраве!

More Food