Следва

ЛЮБЭ с концерт в София на 10 декември

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 9 до 15 май

Понеделник. Нова седмица. Ново начало. Нови предложения къде, кога и как. С много любов, от нас

Events преди 7 години

Понеделник. Нова седмица. Ново начало. Нови предложения къде, кога и как. С много любов, от нас.

1. КНИГАТА

Делтата на Венера

Безвременна класика, преиздадена на български за пръв път от 15 години! Нямаме търпение да я разлистим. Подтикната към това начинание от любовника си Хенри Милър, Анаис Нин смело пристъпва към еротичния жанр, до този момент доминиран от автори мъже, и с чувствения си език на сетивата обединява темите за женствеността, патриархалното общество, хомосексуалността, въздържанието, педофилията и кръвосмешението. Живата проза на класическия ѝ сборник с разкази, „Делтата на Венера", изважда на показ есенцията на женската сексуалност в свят, в който само любовта има смисъл.

ИК Ciela

2. ИЗЛОЖБАТА

От 10 до 29 май ще гледаме през "Погледа на любовта" с едноименната изложба на Дарина Янева. На 10-и, точно в 18:30 - галерия "Нюанс" отваря врати за пастелната живопис, чрез която авторката ни пресъздава света такъв, какъвто го вижда, гледайки на него с любов. От картините ѝ лъха изтънчена чувствителност и дълбока лиричност, подсказваща голямата любов, с която тя подхожда към изобразяването. В тези пастелни пейзажи откриваме акварелна чистота и прозрачност, една ефирна лекота, която създава магичен финес на стила ѝ.

3. ИЗЛОЖБАТА 2

И тъй като сме любители на изкуството, тази седмица посещаваме още една изложба, този път в галерия "Ракурси". Ясен Гюзелев е нейн автор, в рамките на която той ще представи изключителните си илюстрации по произведението „Декамерон“ на Бокачо. Любопитно е да знаем, че те се показват за пръв път пред публика, след което предстои издаването им в книга от издателство Vicens Vives-Барселона. Събитието е със старт 10-ти май и ще продължи до последния понеделник на месеца.

4. ЗАВЕДЕНИЕТО

Запролети се и ние търсим местенце, в което да изпием по лате в градината. Но и да става за хапване вечер. И интериорът да е уютен, когато пролетния дъжд се изсипе отгоре ни. И го намерихме, сгушен на бул. Витоша. Social Cafe & Kitchen е спирката ни за след работа тази седмица.

Social Cafe & Kitchen се намира на бул. Витоша 16 с работно време от 8:00 ч. до 02:00 ч.

 

5. ПРИКЛЮЧЕНИЕТО

КНИГА ЗА ДЖУНГЛАТА REALD 3D

Базиран на безсмъртните истории на Ръдиърд Киплинг и вдъхновен от анимационната Дисни класика, новият прочит на вълнуващата КНИГА ЗА ДЖУНГЛАТА съчетава жива актьорска игра с фотореалистични компютърно-генерирани образи и ефекти (CGI).
Историята на КНИГА ЗА ДЖУНГЛАТА проследява израстването на малко момченце, отгледано в джунглата от глутница вълци. Скоро Маугли разбира, че вече не е добре дошъл в единствения дом, когото познава, когато страховитият тигър Шир Хан, имащ горчив опит с Човека, се заканва да унищожи всичко, което сметне за заплахa. Детето предприема завладяващо пътешествие на самоопознаване под вещия взор на превърналата се в негов водач пантера Багира и свободолюбивия мечок Балу. Маугли среща и много създания, които не му мислят точно доброто, включително Ка, питон с хипнотизиращ поглед и глас, и убедителния Крал Луи, който се опитва да измъкне от Маугли тайната на огъня.

Виж програмата за прожекциите тук

6. ИЗЛОЖБАТА 3

Горе Глаголицата!

Интерес, любопитство и вдъхновение са обединяващите думи за замисъла на Тея Трошанова на 11 май да покани публика и да сподели създадените от нея и близки приятели обекти на дизайн. Проектът е вдъхновен от графизма на глаголическата азбука. Той тръгва след един разговор между артистите Атанас Константинов, Димитър Делчев, Мариета Ценова, Николай Сардъмов, Филип Попов.Те се обединяват около идеята чрез собствени интерпретации да съживят интереса към глаголицата - толкова позната, колкото и мистична, кодирана в дълбоките корени на българската писменост. Различния поглед, различните изразни средства и мащаб са в основата на обмена и преливането на идеи. Aтелието на Тея, където ще бъдат изложени обектите, създадени през последните няколко месеца, се намира на ул. Ангел Кънчев 26.
Вратите са широко отворени до 24.06.2016.
Великолепният плакат към изложбата е работа на Филип Попов.

7. ОПЕРАТА

ТРАВИАТА - Опера от Джузепе Верди

Като ще е опера, да е Травиата, нали? За всички, които не са чували за нея предтои да се озоват в къщата на Виолета Валери в Париж. След дългото боледуване красивата куртизанка отново се връща към весел светски живот. Приятелите й са дошли, за да отпразнуват нейното оздравяване. Виконт Гастон е довел своя приятел Алфред Жермон, почтен момък, току-що пристигнал от провинцията. Алфред се влюбва във Виолета от пръв поглед. Той вдига възторжена наздравица. Виолета е развълнувана. В съседната зала започват танците. Всички се отправят натам. Виолета също тръгва, но почувствувала някаква слабост, сяда да си почине. Алфред остава при нея. Той я упреква за живота, който води. За да прикрие вълнението си, Виолета отвръща на пламенните му думи с шеги. След това тя му подарява една камелия и го поканва на следващия ден отново да я посети. Гостите започват да се сбогуват. Щастлив, Алфред също си тръгва. Виолета не престава да мисли за Алфред. Дали тази любов няма да й донесе само страдания?

Гледайте "Травиата" на 12 или на 13 май, от 19:00 часа, в Софийската опера и балет

8. ТЕАТЪРЪТ

ПриятелКи мои

Спектакъл и пиеса реверанс към филма на Пиетро Джерми и Марио Моничели „Приятели мои“ (Amici miei), преведени на театрален език. Звучи примамливо, и е! Мъжки истории – разказани за жени. Смешната и тъжна история на четири приятелки, които измислят и вършат бели, лудости и шеги. Четири бунтарки срещу скуката и сивотата на ежедневието. Има приятелки като храна – всеки ден искаш да ги виждаш. Има и приятелки като въздух. Дори когато не ги виждаш, те са винаги с теб! Мая Новоселска, Светлана Янчева, Христина Караиванова и Албена Михова. За всички създатели на „ПриятелКи мои“ важи правилото: „Правим спектакъл, който ще ни е приятно да гледаме!“ — Симон Шварц.
Гледай постановката в Малък градски театър зад канала на 12 май, от 19:00 часа.

9. КРАСОТА

Най-красиви се чувстваме когато кожата ни е гладка и сияйна, а тенът - бистър и нежен. Като умни момичета се грижим тези резултати да са налице, преди да помислим за грима, обличането и финално - излизането навън за овации. А добрият ни приятел - френската BIODERMA, с финес и шик точно по френски, ни дава отговора на уравнението "красива кожа" в точно два, но великолепни продукта - мицеларна вода Hydrabio H2O - познат ни от години, съвършен почистващ и поддържащ продукт, и новия крем за лице Hydrabio Perfecteur с фактор SPF 30 и нежно, прекрасно попиваща текстура, от която кожата е на седмото небе.

BIODERMA и View Sofia ще подарят на десет дами ключа към неотразимата кожа, или иначе казано по един неоценим комплект от мицеларна вода и крем за лице, точно както ги описахме горе. Повече информация за играта може да намериш тук.


10. КИНОТО. ПТИЦИТЕ



Няма малки или големи – смехът е за всички. На 13-ти май ще напълним киносалоните, защото тогава е премиерата на най-забавния филм: Angry Birds - Филмът.
Нямаме търпение да чуем гласовете на Слави Трифонов, Иво Сиромахов, Алекс Сърчаджиева и Краси Радков! 

11. МАРАТОНЪТ

Ура! Започнаха приготовленията за традиционния 36-часов кино и театрален маратон в НАТФИЗ, който тази година е посветен на 140-годишнината от рождението на
Кръстьо Сарафов и ще се проведе на 14-ти и 15-ти май 2016 г. Няколко седмици преди официалния старт на лятото, възпитаниците на Академията за театрално и филмово
изкуство ще отворят врати за всички зрители, които искат да надникнат във врящия живот на учащите артисти.
В рамките на 36 часа публиката ще може да се запознае с работата на студентите през изминалия сезон под формата на представления и прожекции. Освен това техните гости ще могат надникнат зад кулисите на театралния факултет - благодарение на предвидените отворени часове.



 

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?