Следва

Дизайн за вдъхновение: Рим. 1964 г. Вилата на София Лорен

11-те мита, които обещаваха да ни направят по-слаби

С идването на топлия сезон доста от нас затягат здраво режима на хранене и тренировки за мечтаното “beach body”...

Food преди 7 години

С идването на топлия сезон доста от нас затягат здраво режима на хранене и тренировки за мечтаното “beach body”. Отвсякъде всячески ни напомнят колко е важно здравословното хранене, по колко пъти да ядем, какво задължително да включим в менюто и какво въобще никога да не си помисляме да сложим в устата.
Изобщо – съвети на килограм.

Вярно е, че различните диети работят по различен начин според типа тяло и неговата активност, спрямо метаболизма ни и много други фактори. С времето едни диети отшумяват, дават път на други, а те на трети. Вместо да се чудим какво да си причиним, нека се заслушаме в желанията на тялото, да се храним и спортуваме умерено, да не се лишаваме, но и да не прекаляваме. А през това време нека видим кои диети-митове бяха най-популярни от миналия век до ден-днешен:

1920: Smoking Hot

Точно така, пушенето се е считало за вид диета. Жените, получили вече равни на мъжете права, отпразнуват свободата и независимостта си като възприемат димния мъжки навик. Компаниите за тютюн, едва надушили тренда бълват реклами, с които таргетират новите си клиентки. Например - “Reach for a Lucky instead of a sweet”, на Lucky Strike от 1928 г., която ясно заявява, че е по-добре да пушим, отколкото да ядем сладко, защото „пушенето запазва фигурата по-слаба“.

1930: По грейпфрут на ден

Да, грейпфутът гори мазнини. Но само ако водиш активен начин на живот и ядеш здравословно и засищащо. Но тогава звездите на Джийн Харлоу и Катрин Хепбърн са високо в небосклона, а фигурите им с фина талия – желани от всички. Тогава диетолозите започват да броят калориите, да задължават на меню от точно три яденета на ден и да ни препоръчват вещо да стартираме деня с половин грейпфрут. Всъщност малко повече витамин С няма да ни навреди и ще подобри метаболизма ни, НО стриктните нискокалорични диети за продължително време нодят до недохранване, анемия, прилошаване и куп други проблеми.

1940: Коктейлът от кайен

Стенли Бъругс, практикуващ алтернативно здраве представя 10 до 45-дневната практика, при която ограничаваш приема на ядене САМО до коктейл от лимонов сок, кленов сироп, вода и лютивия пипер кайен, за да детоксикираш черния дроб и по този начин да смъкнеш няколко килца. Нарича го Master Cleanse и е доста екстремна практика, която даже има как да стане по-интензивна като прочистване на тялото, а именно – с детоксикиращи чайове и солена вода. Тази диета освен всичко е и опасна, но това не попречи на Бионсе да я използва за кратко, докато бе в ролята си в Dreamgirls през 2006г. Със следящ я диетолог, разбира се.

1950: Зелето за Президент!

Зелевата супа става страшно попурярна сред домакините от 50-те, които гледат как да смъкнат от талията си. Тогава се твърди, че магически с нея сваляш килограми за седмица и така те си отсипват от нея по 3-4 пъти дневно. Само че не са взели предвид, че нискокалоричните диети и липсата на протеин водят до замяност, постоянна умора и че всъщност загубата на тегло идва от водата в супата, а не от липсата на мазнини. Така се получава йо-йо ефектът – щом спреш с тази диета, теглото веднага се връща.

1960: Точкова система




През 60-те спират да броят калориите и го заместват с точкова система, която изчислява хранителния прием. Този тип диетолози си създават голяма клиентела с философията на „яжте умерено всичко“. Хранителният прием се измерва и разпределя, така че тялото да получи достатъчно въглехидрати, белтъчини, мазнини, протеини, фибри и всичко останало, за да функционира метаболизмът по най-добрия начин.

1970: Малкото магическо хапче

След Втората Световна Война войниците докладват, че предписаният им да ги държи будни амфетамин, всъщност потиска апетита. Тогава хората, бързащи да свалят няколко килограма започват да го употребяват като средство за отслабване. Пикът на тази „диета“ е през 70-те. Ефедрата, комбинация от ефедрин и кофеин става диета-дрога по избор, след нея идва фен-фен, фенфлурамин и фентермин и амфетамина във всичките му производни. Докато той наистина намаля значително глада и рефлексите за ядене, също така води и до хирертония, инсулти и сърдечни лезии и по тези причини бива премахнат от свободния пазар през 90-те.

1980: Треската по SlimFast

Феноменът SlimFast е открит през 1977г., но всички пощуряват по тренда през 80-те. Достъпен е с вкус на шоколад, ванилия и ягода и представлява разтворимо прахче, което се смесва с нискомаслено мляко. Девизът му е „Шейк за закуска, шейк за обяд и един за вечеря.“ Той стои в основата на популярните смутита и пречистващи сокове.

1990: Анти-въглехитрати

Диетата на Аткинс намира много почитатели сред знаменитостите, а след това е масово разпространена сред останалите хора като класифицира карбохидратите на „добри“ и „лоши“.

2000: Течна храна



Вярно е, че всичко се приема по-лесно в течно състояние. Така ще приемаш всички важни зеленчуци, плодове и най-важните им съставки в едно без да губиш време да готвиш всичко поотделно. Считат се и за добри пречистители за по-строга диета, но не трябва да се прекалява – целулозата в изцяло течната храна подува стомаха и причинява разтройства и цялостно неразположение.

2010: Новите неандерталци



Тук млякото и производните му, зърнените култури, захарта, бобовите, солта, алкохола и кафето са забранени за сметка на зеленчуци, плодове, месо и риба. Чист протеин с две думи, той ти дава повече енергия, а липсата на преработени и бобови храни улеснява изхождането и намалява възпаленията на червата.

ДНЕС: Добрият баланс




Фокусира на здравето, на pH баланса в тялото. Алкалните диети редуцират киселинността и ни съветват за избягваме месото, домашни птици, сирена, бобови. За сметка на тях се насърчава консумацията на плодове, зеленчуци и пробиотици, за да изградим здрава чревна флора и добри бактерии в тялото.

More Food