Следва

We love: феминистките колажи на Магдалена Марцинковска

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 8 до 14 август

В разгара на лятото не всички са по морето!

Events преди 7 години

В разгара на лятото не всички са по морето! И за тези, които четат това, докато се намазват обилно със слънцезащитен лосион на плажа - изпускате страхотни събития в столицата. Освен това изпускате усещането, че София диша (фестивалът стартира!) и е толкова приятно празна, че се изпълваш с желание да я обиколиш надлъж и нашир. Ето и няколко идеи къде, какво и кога да видиш тази седмица... Пък вие си стоите на морето!

Да подишаме заедно

Обичаме мултижанровите фестивал от градски тип. А София диша е точно такъв! И тази година програмата на фестивала обединява визуални и сценични изкуства, литература, екология и спорт, социално-образователни инициативи. Това, което София Диша предлага на хората, е един нестандартен и интригуващ начин всеки да опознае богатството от културен живот в София, което само чака да бъде преоткрито. Фестивалът се провежда ежегодно, всяка неделя от месец август в град София. Както всяка година, така и тази организатори на фестивала са Фондация София Диша и Столична Община с желанието столицата ни да се появи на европейската културна карта, като сериозен център на култура и събития, както и да промени позитивно имиджа си в Европа и света. Тази година фестивалът ще се проведе в четири недели на следните дати и улици:

07.08 - УЛИЦА ИВАН ДЕНКОГЛУ
14.08 - УЛ. МОСКОВСКА
21.08 - УЛ. КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I
28.08 - БУЛ. АЛ. СТАМБОЛИЙСКИ

Среща направо там?

Концертът:

Не бихме могли да изпратим лятото без да почетем слънчевата му мелодия с Летен Концерт на възглавници. На 14 август 2016 г. от 11:00 ч. музиката и ведрото лятно настроение ще се срещнат на поляната пред Детски екостационар “Бели брези” в Природен парк “Витоша”, с помощта на струннен квартет от изключителни музиканти. Първата цигулка Санджар Сапаев ще поведе своите колеги Евгени Ноев (цигулка), Валентин Тошев (виола) и Димитър Тенчев (виолончело) в изпълнение на най-известните композиции, вдъхновени от летния сезон.

Освен музика от Вивалди, Пиацола и Гершуин, ще чуем също произведения от Моцарт, Елгар, Шостакович, Бизе и много други.

Конкурсът:



Съветът на жените в бизнеса в България обяви национален конкурс „Иноватори на бъдещето - Стажанти 2016“, част от Националната стажантска инициатива „Оставаме в България“, който дава възможност на талантливи млади хора да представят своите иновативни идеи и концепции за решения на реални проблеми на бизнеса в полза на обществото, за по-добро бъдеще и качество на живот в България. В конкурса могат да участват студенти от български и чуждестранни университети, както и ученици от 12-ти клас. Участниците в конкурса се борят за множество награди, сред които и едномесечен стаж в Европейския парламент в Брюксел.
„Една от мисиите на Съвета е да развива потенциала на младите хора и да им осигури възможността да стартират професионалната си кариера в България.”, сподели д-р инж. Боряна Манолова, Председател на Съвета на жените в бизнеса в България. „Виждаме колко много иновативни и талантливи млади хора се развиват в България и бихме искали да подкрепим техните идеи и да им дадем възможност да ги развият в реална среда. Това е причината непрекъснато да надграждаме Националната стажантска инициатива „Оставаме в България”, да отправяме все по-големи предизвикателства към младите, но и да им предоставяме все по-перспективни възможности, каквито са стажовете в Европейския парламент”, допълни тя.


Наградите в конкурса включват още и стажове и стипендии във водещи компании в България, а най-добрите сред учениците ще имат възможност да участват в специална визита в Европейския парламент в Брюксел, с домакин Ева Паунова, евродепутат от ГЕРБ и патрон на Националната стажантска инициатива на Съвета на жените в бизнеса в България.
Желаещите да участват студенти и ученици трябва да разработят иновативен проект и да го представят чрез онлайн платформата за кандидатсване на internships.womeninbusiness.bg. Проекти могат да бъдат подавани в една от следните категории: Екологията, Иновации и технологии, Финансови услуги, Транспорт и логистика. Участниците могат да представят проект самостоятелно или в екип до трима души. Критериите, по които ще се оценяват проектите са: ефективност, креативност, приложимост и представяне. Крайният срок за подаване на проекти е 20.08.2016 г.

ТВ:

Едни от най-интересните истории от миналото на Русия, Германия и други части на Европа ще представи Viasat History през август. Всеки четвъртък, 11 до 25 август, от 22:00 часа ще се излъчва премиерната поредица „Империя на царе: Русия по времето на династията Романови с Луси Уърсли“ (на снимката горе*).

На 22 и 29 август, от 22:00 ч. е ред на „Хората на Хитлер“.

На 24 и 31 август, от 23:00 ч. зрителите могат да гледат „Жените-викинги“.

Киното:

Чудили ли сте се някога какво правят домашните ви любимци в момента, в който останат сами вкъщи? Забавната анимация "Сами вкъщи" вече е в кината и ще ти покаже нагледно на голям екран. Само избери удобен киносалон и се зареди с пуканки и добро настроение.
P.S - И не води домашния си любимец с теб, нищи че навярно и той ще иска да гледа филма.

Фестивалът:

Фестът завзема One More Кино всеки понеделник от месец насам с добри филми (за 6 лв) и не по-лошо вино (за още 4 лв отгоре). На 8 август в 21:00 тръгва Солта на земята – документален портрет на Себастиао Салгадо, нарисуван в тандем от сина му и Вендерс. Седмица по-късно се връщаме за Ма Ма, а цялата програма е тук.

Изложбата


Рамката е налице, а задачата звучи така: всеки да замести точките в заглавието с личните си асоциации и вдъхновените от тях дрехи-скулптури. За едни километър и половина минават като бърз, неуловим миг. За други същото разстояние се точи бавно и тягостно. Затова и резултатът от експеримента е разнообразна колекция, в която ластикът е преплетен, завързан, зашит, увит, превърнат в пачуърк, а тук-там дори втвърден, разяден или вкаран в калъп. До края на лятото изучаваме моделите отблизо и пробваме да отгатнем скритото зад многоточието на Черни връх 2 с видео инсталация от Александра Спасова, Боряна Пандова и Pistolet Design Studio за фон.

Софийски арсенал връчва точно толкова дълго кълбо рециклирани ластици в черно и бяло на девет дизайнера от Иван Асен 22.


 

 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?