Следва

Буда купичка

Тя пие 4 литра вода на ден и споделя... Експериментът възможен

Мария Дел Русо е редактор на Refinery29.com и от години активно се грижи за здравето си...

Food преди 7 години

Мария Дел Русо е редактор на Refinery29.com и от години активно се грижи за здравето си. За да поддържа форма, всяка сутрин прави йога и се старае да спазва балансирана диета (с редки изключения, като например пица от време на време). Здравословният й режим щеше да бъде безпогрешен, ако не беше проблемът с водата. На Мария й е трудно да консумира препоръчителната дневна доза и не пие достатъчно. А човек, който наистина държи на здравето си, не може да рискува да дехидратира тялото и най-вече кожата си. Затова тя решава да приеме предизвикателството и да се опита да пие по 4 литра вода на ден в продължение на 30 дни.

Освен неудобството от това да разнасяш винаги и навсякъде със себе си бутилчици с вода, през първите 24 часа, както самата тя разказва пред сайта, най-неприятният аспект е постоянното тичане до тоалетна (най-малко два пъти на час). Основното, което научава, е значението на скоростта, с която пием: ако е твърде бързо, можем да раздразним стомаха, ако е твърде бавно пък, е твърде вероятно да не стигнем до заветните четири литра. Да се намери правилният ритъм се оказва фундаментална част от начинанието. Но, с напасването на режима се забелязват и първите ползи - кожата е много "по-ярка", т.е. светла и блестяща, косата изглежда по-нежна и здрава, енергийните нива се покачват (дори и йога инструкторът й го забелязва, похвалвайки я), а постоянният апетит изчезва почти напълно.

Мария, благодарение на своята упоритост и мотивираност да стигне до края, се справя с експеримента и сега се чувства много по-добре. Какво й помага да се поздрави с успеха, освен волята? Тя признава, че се е доверила на Waterlogged, безплатно приложение за iPhone и IPAD, един вид дневник на водата, който следи кога и колко пием и ни подсеща с аларма. Друга подобна е Hydro, предназначена да изчисли количеството вода, необходимо за хидратиране на организма и да ни помогне да я изпием. Или пък Drink Water Reminder, един вид личен треньор и мечта на онези, които и без друго обичат да пият вода.

С една дума, за да поддържате тялото си достатъчно хидратирано, са необходими не само мотивация и желание, но и помощта на някои от новите приложения. При това положение още някой да каже, че му е трудно с 4-те литра?

More Food