Следва

Сутрин в 7 точно с Александра

Добрата кулинария си дава среща със значима пациентска кауза

Едно от най-колоритните събития в есенния календар ...

Health преди 7 години

Едно от най-колоритните събития в есенния календар на столицата тази година - Sofia Restaurant Week, освен като кулинарна фиеста привлича и с още един важен акцент – здравословното хранене и неговото значение за една от най-уязвимите социални групи – болните от хронични възпалителни чревни заболявания. Това са хората, които са засегнати от улцерозен колит и болест на Крон. Според статистиката честотата на тези заболявания нараства в световен мащаб, в това число и в България. Днес тези заболявания представляват все по-значителен социален проблем, защото от тях най-често боледуват млади хора в активна възраст. Най-често заболяванията се проявяват между 15- и 40-годишна възраст, не подминават и децата, при които се наблюдават проблеми в растежа и забавен пубертет в следствие от недохранването и лошата абсорбция на хранителни вещества.

Силни спазми и болки в корема, чести позиви за ходене в тоалетната, подуване на червата, лесна умора и чувство на тежест – това са обичайните симптоми и оплакванията, които съпътстват живота на хората с улцерозен колит и болест на Крон. За тях здравословното хранене, качествените и пресни продукти са от особено голяма важност. Заради болестта си тези хора често развиват тревожност и депресия и предпочитат да живеят изолирано.

По данни на водещи наши гастроентеролози у нас са диагностицирани и се лекуват около 1000 души с болестта на Крон и приблизително 2000 души с улцерозен колит, но реалният брой на засегнатите е много по-голям. Често пътят на тези хора до точната диагноза е много дълъг, а обществото ни определено се нуждае от повече информация за особеностите на тези заболявания, казват още медиците. Затова в знак на съпричастност към хората с възпалителни чревни заболявания всички 25 ресторанта, които се включват в Sofia Restaurant Week ще поставят на видно място специални информационни стикери.

От „Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ също така допълват, че един от най-парадоксалните факти е, че болните с хронични

възпалителни чревни заболявания често се нуждаят от тоалетна, но у нас обществени тоалетни или няма, или са в окаяно състояние. Затова, още през май месец, по време на Световния ден за борба с възпалителните чревни заболявания, „Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ представи специална идентификационна карта, която пациентите с хронични възпалителни чревни заболявания могат да представят при спешна нужда от ползване на тоалетна. Заведенията, които участват в Sofia Restaurant Week гарантират вратите им винаги да са отворени за хората с подобни здравословни проблеми.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.