Следва

Четиво в четвъртък: "Креативността" от Луис Басат

Луис Басат - най-влиятелният рекламист на XX век, роден в Шумен, пристига в Родината

Eдна от най-великите творчески личности на нашето съвремиe Луис Басат идва в България в края на ноември по покана на Фондация Фотофабрика...

Events преди 7 години

Eдна от най-великите творчески личности на нашето съвремиe Луис Басат идва в България в края на ноември по покана на Фондация Фотофабрика, за да представи серия от културни и образователни събития, обединени в проектa “Луис Басат и креативността”. Проектът се осъществява в партньорство с Ogilvy Group Bulgaria и представя житейския път, творчество и успехите на една от големите фигури на съвременния европейски хоризонт. Животът на Луис Басат е синтез на опита, естетиката, културата и рекламата, а проектът, посветен на него, обединява три различни жанра на съвременната култура - изложба, книга и лекция за креативността. Обединяващата личност е човекът, ръководил най-големите рекламни и PR кампании в Испания и Латинска Америка - Луис Басат.

Родът на Луис Басат тръгва от Шумен. През 1912 семейството се мести в Истанбул, минава през Корфу и се установява в Барселона. Именно Луис Басат е човекът с български корен, който застава начело на екипа, ръководил церемониите за Олимпийските игри в Барселона. Той е доскорошeн президент на групата “Басат Огилви Иберия” и неин творчески директор за Европа, основател на Института за творческо развитие “Басат Огилви”, носител на над 400 отличия в областта на рекламата и номиниран за най-влиятелен рекламист на 20 век. Луис Басат е доктор хонорис кауза на Европейския университет в Мадрид, ревностен фен на футболен клуб “Барселона” и един от кандидат-президентите на клуба.

Луис и Кармен Басат създават една от най-богатите колекции на съвременно изкуство в Каталуня, събирана в продължение на 48 години. Koлекцията съдържа над 3000 оригинала, сред които има произведения на автори като Чиида, Мирó, Тàпиес, Домингес, Агилар, Клавé, Гиноварт и др. За първи път част от тази колекция ще бъде показана извън Испания - в КВАДРАТ 500 на Националната галерия от 29 ноември 2016 до 15 януари 2017.

За първи път лектор от такава класа в областта на рекламата ще изнесе лекция в България на тема “Креативността”, на която могат да присъстват студенти, рекламисти, визуалисти, дизайнери, режисьори, журналисти и медиатори. По време на лекцията - 30 ноември, в Аулата на Софийски университет ще бъде представена и книгата на Басат “Креативността”. Издава Colibri.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 4 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?