Следва

Спечели колие от най-прекрасните мечета на Tous

Червено вино за сгряващи зимни вечери

Червено вино за сгряващи зимни вечери...

Food преди 7 години

Виното e любимата напитка на хората от векове, и именно затова присъства на празничните трапези по целия свят. С настъпването на есента, все повече се обръщаме към неговите благотворни свойства за отпускане, загряване или лечение. Днес тръгнахме по следите на една от най-вкусните и ароматни вариации на този елексир, а именно - греяното вино.

Традиционно то се приготвя от червено вино, като му се добавят ароматни подправки, плодове, ядки, захар или мед. Сервира се горещо, но може и топло. Може да се приготви както алкохолно, така и безалкохолно. Подходящи видове червени вина за ароматната напитка са портвайн и бордо, но, разбира се, можем да подберем най-любимото си.
Най-често използваните подправки са: канела, карамфил, кардамон, черен пипер, джинджифил, ванилия, като е препоръчително да не са смлени, за да не се налага да прецеждаме напитката.

За още по-приятен вкус може да прибавим орехи и стафиди. Важно при приготвянето е да не нагряваме виното до повече от 80 градуса, за да не кипне. Ако това се случи, то ще изгуби своите вкусови качества и полезни свойства.

Ето и нашата рецепта за ябълково греяно вино:


Необходими са ни: 
1 л. червено вино
2 ябълки
½ чаша захар
13-18 зърна черен пипер
4-5 зърна карамфил
Лимон
Канела

Техниката:
Подгряваме виното, като към него добавяме захарта, нарязаните ябълки и подправките. Не оставяме виното да кипне и разбъркваме докато се разтопи захарта. Сваляме го от котлона и изчакваме 10 минути, за да поеме напитката аромата на подправките. Прецеждаме и сервираме още докато е топло. Поднасяме чашите с резенчета лимон и ябълка.

More Food