Следва

Art Act: Абстрактният минимализъм на Давид Островски

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 12 до 18 декември

Започваме седмицата с кино! По случай Международния ден на човешките права, който светът празнува на 10 декември, на 12 декември от 18:30 Послството на Кралство Нидерландия организира прожекция...

Events преди 7 години

Филмът: 

Започваме седмицата с кино! По случай Международния ден на човешките права, който светът празнува на 10 декември, на 12 декември от 18:30 Послството на Кралство Нидерландия организира прожекция и дискусия на документалния филм от Афганистан „Кадър по кадър” (Frame by Frame 2015, 85 мин.) на режисьорите Александра Бомбах и Мо Скарпели. Събитието ще се проведе в Червената зала на Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

Филмът е със субтитри на български и английски език и разказва историята на четирима афганистански фото журналисти – сред първите, получили обучение по фотография след края на талибанския режим (1996-2001), който забранява фотографията като смъртен грях.

След 2001 в Афганистан се появяват първите наченки на свободна преса и започва революция във фотографията. Фоторепортерите започват буквално от нулата, като се опитват да бъдат полезни на страната си в новата и опасна медийна среда, която търси да преформулират Афганистан за света и за себе си. Чрез интервюта, силна фотожурналистика и непоказвани до премиерата на филма архивни кадри, заснети тайно по време на талибанския режим, „Кадър по кадър” прави публиката съпричастна със съдбата на тези четирима журналисти. Големият въпрос обаче остава: ще се върнат ли фундаменталистите отново?

Въведение в темата и представяне на филма ще направи посланикът на Нидерландия у нас, Н.Пр. Том ван Оорсхот. Прожекцията ще бъде последвана от разговор с публиката с гост Севда Шишманова, програмен директор на Българската национална телевизия.

Вход: свободен. 

Проектите: 

Обичаме да ходим в Пловдив, особено, когато имаме такива прекрасни поводи, като представянето на проектите от Европейска столица на културата Ворцлав 2016.

Само пет дни преди официалната церемония по закриване на годината, в която Вроцлав е Европейска столица на културата, от Полша в Пловдив пристигат двама куратори на проекти, избрани и включени в официалната програма на града. Рафал Кожински и Наталия Ромашкан ще представят своя професиноален поглед, замисъл и подход и ще споделят реалния процес свързващ идейния проект и осъществяването на събитие в рамките на ЕСК. Рафал Кожински ще представи координираните от него проекти „Коалиция на градовете“ и „Лвовски месец“, Наталия Ромашкан проектите WUWA и „Вроцлав – през задния вход“.

А ние с удоволствие ще посетим града на 13 декември, 18:00 часа в Дом на Културата „Борис Христов“, за да видим и чуем от "първа ръка" тези невероятни творци.

Фестивалът: 

Между 13 и 18 декември 2016 ще се проведе Издание №4 на Софийския международен литературен фестивал. Над 60 чуждестранни и български автори ще са част от програмата на най-голямото литературно събитие.
Тазгодишният фокус ще бъде съсредоточен върху темите: миграция, идентичност, граници и принадлежност. Основната сцена на фестивала отново ще е на Мраморно фоайе в НДК.

Официалното откриване на фестивала ще бъде на 13 декември от 20:30 ч. в Литературен клуб „Перото“. Специален акцент ще бъде разговорът с едни от най-значимите български поети: Александър Шурбанов, Екатерина Йосифова, Иван Теофилов, Иван Цанев, Калин Донков.

По-рано през деня същинското начало на фестивала ще бъде поставено от забележителните писатели Теофано Калояни (Гърция), Деян Енев, Здравка Евтимова и поетът Йосип Ости.

Пълната програма на фестивала може да следите тук>>

Панаирът:

Най-големият книжен форум в България –Софийският международен панаир на книгата ще се състои за 44-ти път в периода между 13 и 18 декември на етажи 0 – 4 в НДК.

Представяйки над 200 изложители от страната и чужбина, панаирът е място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти, а тази година ще приюти и четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал, за чието начало вече сме си запазили утрешната вечер.

Спектакълът:

на 13 декември у нас ще гостува ДТ „Стефан Киров” Сливен с премиерния си спектакъл "Едип Цар". Представлението ще се изнесе на Камерната сцена на Народен театър „Иван Вазов” от 17:00 часа.

Спектакълът е сценичен разказ, основан на трагедията от Софокъл "Едип Цар"
и текстове от Фридрих Дюренмат.

Това е представление, което се гледа на един дъх, въпреки. Въпреки тежката старогръцка трагедия, която разказва, въпреки сложните човешки и философски проблеми, които поставя, въпреки сложната плетеница от препратки към минало, настояще и бъдеще. С „Едип цар“ на сливенския драматичен театър режисьорката Биляна Петрова не само отваря прозорец към историята за Едип цар, разказана от Софокъл преди 2500 години, но с текстовете на Дюренмат по тази велика антична драма прави театралния разказ по-близък до съвременния човек и той има шанса да го прочете на разбиреам език.

Във „Едип цар” актьорският екип си подава умело топката от ръка в ръка и влиза от сцена в сцена заразително, за да разгърне театралния разказ в избраната посока и изгради своя прочит на Софокъл до кулминацията и после, с истински художествен устрем, до един впечатляващ финал.
Това е представление, което не просто разказва една стара история. „Едип” е представление, което вълнува, разтърсва и праща актуални послания към зрителя и християнския морал на новия човек, в които за греха има покаяние, за престъплението – наказание, а за човека – освен карма, и право на избор.

Билети за спектакъла могат да се закупят на касите на Народен театър.

Изложбата: 

Четвътък от 18.00 ч. в галерия „Париж“ се открива дебютната изложба на художничката Анна Димова, която до момента има редица успешни, самостоятелни експозиции в чужбина и нито една такава на родна земя. С огромно удоволствие галерия „Париж“ ще стане първото пространство, което ще покаже пред българската публика творчеството на Анна Димова.

„Спомен за Рая“ изразява една много дълбока същност на художничката – търсенето на изгубената връзка с Бога. Райската градина преди грехопадението, Адам и Ева, животните, цветята, дърветата – всички те обляни в мощни, ярки цветове, които заливат зрителя със своята сила и категоричност и го оставят бездиханен в своето съзерцание.

Картината „Ева“ е нещо като квинтесенция на цялата експозиция – там първата жена е притихнала в своята бременност, а тя е бременна със спомените си за изгубения Рай, с копнежа си по онова вечно, съвършено, любящо, изчезнало място... Но тя го е съхранила в себе си, тя го пази, там е споменът за Бога и никой не може да ѝ го отнеме.

Едноименната картина „Спомен за Рая“ пък ни показва друга част от Райската градина – тази без човешкото присъствие, а само с Райската птица, заобиколена от цветя, цветя, много цветя.

Ще бъдат показани и творби, пресъздаващи любовта между двама души, между котките и хората, между природата и човека, с една дума – творби изразяващи живота в цялата му пълнокръвност и виталност.

В изложбата освен картини, ще бъдат изложени и дървени предмети, които авторката претворява от обикновени чиния, сандъче или стълба в необикновени и изящни произведения на изкуството. Това не е случайно, тъй като Анна Димова е възпитаник на художествената гимназия по приложни изкуства „Св. Лука“.

Другият фестивал: 

... Се нарича Балкани отвът границите/ Balkans beyond borders и пристига в София, за да изследва различните идентичности на Балканския регион и извън него.

Вдъхновени от темата "Маркирани“ в един променящ се свят“, млади филмови автори от Балканите и отвъд ще представят работите си в кино Влайкова от 15-ти до 18-ти декември включително.

Освен прожекции на късометражни филми, четиридневният фестивал (7-ми по ред) ще предложи уъркшоп по сценарно писане, кръгла маса, публична фотографска сесия, фотоизложба и много интерактивни дейности.

Единствен по рода си, фестивалът за късометражно кино Балкани отвът границите се провежда всяка година в различни балкански градове, за да разисква теми от съвременността и да се фокусира върху новата филмова продукция от региона, подкрепяйки и насърчавайки млади и дебютиращи режисьори.

Предварителната селекция е изготвена от Ана Гъргич (Хърватска), Божана Шошкова (България), Фирузе Караоглу (Турция) и Фарук Беркер Агун (Швеция), които избират 40 филма измежду 500 заглавия от 38 страни, за да вземат участие в конкурсната програма. Наградата за най-добър филм през 2016 ще бъде връчена от жури в състав: Антония Милчева (България), Уоутър Янсен (Холандия), Димитрис Аргириоу (Гърция).

Концертът: 

Хубава и звучна неделя ни чака тази седмица, защото за първи път в България пристигат виртуозите иноватори от Клавирен квартет “Гершуин” за впечатляващ концерт на четири рояла в зала 1 на Националния дворец на културата. Събитието, което обещава да е едно от най-ярките музикални преживявания на годината, е продуцирано от Двореца и ще се състои на 18 декември от 20:00 ч. като част от Новогодишен музикален фестивал (НМФ).

Андре Деспонд, Стефан Вирт, Миша Чанг и Бенджамин Енгъли са пианистите, които покоряват световните сцени с неповторимите си изпълнения, с които си печелят прозвището “Майстори на импровизацията”. Ето, че сега е ред и на българската публика да се наслади на иновативната им виртуозност на четирите рояла “Стейнуей” в Двореца, когато класиката ще срещне поп музиката и джаза.

Програмата на концерта включва легендарната “Рапсодия в синьо” на Гершуин, както и известни произведения на: Пьотър Илич Чайковски, Франц Шуберт, Рихард Вагнер, Исак Албенис, Сергей Прокофиев, Ърл Уайлд, Антонио Жобим, Фредерик Шопен и Ленард Бернстейн.

Билети за концерта може да откриете на касите на Билетен център-НДК и Ticketportal.bg на цени от: 20, 30, 40 и 50 лв.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 седмица

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.