Следва

Милена Матева отново с изложба в България

Световноизвестни артисти представят творбите си на международното биенале на стъклото в България

Международно биенале на стъклото 2017 представя артисти от над 30 държави в четири български града

Events преди 6 години

На 27.09 (сряда) от 18:00 ч. ще бъде даден старт на Международно биенале на стъклото 2017 с официално откриване на изложба в Музея за история на София. Организатор на събитието и артистичен директор е доц. д-р Константин Вълчев - преподавател в Нов български университет.

Програмата на биеналето обхваща четири български града. То ще бъде първото у нас, което ще е посветено на художественото стъкло. Целта на форума е да популяризира художественото стъкло в международен и локален аспект, както и да постави в световен контекст работата на българските творци и изследователи.

В събитието ще се включат артисти от над 30 държави, а общия брой на участниците надвишава 120. В продължение на цяла седмица жителите и гостите на София, Велико Търново, Варна и Белослав ще имат възможност да станат част от творчески ателиета, лекции и презентации, водени от ключови артисти в сферата на художественото стъкло. За пръв път в България самостоятелна изложба ще имат и титаните на художественото стъкло, иноваторите и неспирната колаборативна двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова.

Всяка от дванайсетте изложби, част от биеналето, има за цел да предложи на публиката пряк досег с най-доброто от съвременното творческо стъкло. Всички творби, които са предварително селектирани на конкурсен принцип ще бъдат експонирани в Музея за история на София, галерия „УниАрт”, галерия „Евдокия Арт Глас", галерия „Червената точка”, градска художествена галерия „Борис Георгиев“, галерия „Буларт”, изложбени зали „Рафаел Михаилов“ и други.

Седмицата на Международното биенале на стъклото 2017, която ще продължи в дните от 27 септември до 3 октомври обещава запомнящи се преживявания, разнообразна програма и много изненади.

Програмата на биеналето може да откриете тук.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 5 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 2 седмици

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?