Следва

Cartoon Network представя новия сериал „Подвизите на безстрашния принц Айвъндоу“

"Каин" - Жозе Сарамаго

Излезе от печат „Каин“, първо българско издание на последния роман на Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго, публикуван една година преди неговата смърт.

Books преди 6 години

След „Евангелие по Исуса Христа” големият португалски писател отново се обръща към Библията с романа „Каин” (превод: Даринка Кирчева, 168 стр., цена: 14 лв.), а тълкуванията му са достатъчно иронични, хапливи и „непочтителни”, за да предизвикат брожение в католическите среди. Историята обхваща периода от момента когато още в райската градина Бог осъзнава, че е забравил да даде на Адам и Ева дара на речта, до „акостирането“ на Ноевия ковчег на планината Арарат. Главният герой е презреният братоубиец Каин. Осъден да се скита завинаги след като убива Авел, Каин обикаля света в компанията на своя осел и става свидетел и участник в множество библейски истории и епизоди. Люби се със злата царица Лилит, взема страната на Йов в облога между Бог и Сатаната, пътува с Ноевия ковчег. Каин смята, че действията на Бог са жестоки и несправедливи, спори с него и му се противопоставя.

Жозе Сарамаго е роден през 1922 година в малко крайречно селце близо до Лисабон. Сам възпитава и развива вкуса си към четенето, работи като журналист, пише поезия, но талантът му се проявява ярко в романите му – блестящи алегории и антиутопии. През 1991 г. консервативното португалско правителство налага цензура върху „Евангелието по Исуса Христа“ и го изтегля от конкурса за Европейска литературна награда. През 1998 г. Сарамаго печели Нобеловата награда за литература заради това, че с „с притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, ни дава все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност“. Сред най-влиятелните му творби се нареждат „Слепота”, „Проглеждане”, „Приумиците на смъртта”, „Пътуването на слона”, „Възпоминание за манастира“. „Каин“ е смущаваща книга, венец на литературната кариера на един самороден талант. В Португалия само за 10 дни от романа са продадени над 70 хиляди екземпляра.


Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

More Books